Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sagna: Celebrarea sacramentului Mirului

Duminică, 8 august 2021, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, în comunitatea din Sagna, cu hramul Înălțarea Domnului, a fost o zi specială în care Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, a administrat taina Sfântului Mir celor 131 de copii, adolescenți și tineri care s-au pregătit timp îndelungat pentru primirea acestui sacrament.

Aceștia au urmat o perioadă de pregătire de aproximativ doi ani din cauza pandemiei, timp în care s-a urmărit nu doar asimilarea unor noțiuni teoretice, ci mai ales practice. S-a avut în vedere nu doar pregătirea candidaților, ci și formarea și responsabilizarea părinților și nașilor. În cadrul acestor întâlniri cu părinții și nașii, părintele paroh le-a reamintit faptul că sacramentul Mirului nu este "sacramentul de adio", ci un sacrament de mărturie a unei vieți creștine, iar ei trebuie să le insufle copiilor și tinerilor acest lucru.

Îmbrăcați în port tradițional și purtând în mâini câte un trandafir, candidații la sacramentul Confirmațiunii, la ora 10.45, împreună cu părintele paroh, Francisc Fărcășel, cu părintele vicar, Iulian Sescu, cu preoții care au dorit să se alăture sărbătorii noastre și cu întreaga comunitate l-au întâmpinat pe episcop cu pâine și sare, urându-i bun venit în comunitatea din Sagna, pentru a revărsa asupra lor darurile Duhului Sfânt.

A urmat apoi Sfânta Liturghie, la care au fost prezenți 16 de preoți, printre care și fii ai satului, veniți acasă din străinătate. În cadrul predicii, Excelența Sa a subliniat importanța și eficiența roadelor Duhului Sfânt în viața Bisericii, dar mai ales în viața unui creștin. A urmat apoi administrarea sfântului Mir. Dat fiind numărul mare al candidaților, Preasfințitul a fost ajutat la administrarea Mirului pe părintele Sebastian Bilboc, decan de Roman.

La finalul Liturghiei, atât părintele paroh, cât și copiii, adolescenții și tinerii nou-miruiți, împreună cu întreaga comunitate, i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit prin sacramentul Mirului. Mulțumiri au fost adresate apoi PS Iosif Păuleț, preoților din altar, părinților și nașilor.

Înainte de a încheia, am rugat câțiva dintre candidați să ne ofere câteva impresii despre sărbătoarea pe care au trăit-o:

  • "A fost o zi foarte frumoasă, sărbătoarea Mirului a fost și ea de asemenea și mai frumoasă. Nu mă așteptam să fie atât de frumos, această liturghie și această sărbătoare au fost cele mai frumoase la care am participat. Sunt mândră de mine și toți ceilalți candidați, de preoți, de animatori și de surori, pentru că fără ei sărbătoarea aceasta nu ar mai fi fost atât de frumoasă. Și pentru aceasta le sunt recunoscătoare tuturor" (Alexandra Gabriela Simon).

  • "Ziua de 8 august 2021 a fost una foarte importantă pentru noi, tinerii și adolescenții din Sagna. După o lungă perioadă de aproximativ doi ani de pregătire, l-am primit pe Duhul Sfânt cu darurile lui. Noi, cei 131 de candidați, am făcut că sărbătoarea să fie una mai diferită, nu ca toate celelalte sărbători, îmbrăcându-ne cu toții în costum național. Emoțiile de nestăpânit le-au avut și nașii, dar și părinții noștri, care au fost lângă noi în tot acest timp. Le mulțumim preoților și surorilor care ne-au învățat și ne-au pregătit pentru această mare sărbătoare, o sărbătoare care va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna" (Andra Roberta Bulai).

  • "Mi-a plăcut foarte mult această zi de duminică pentru că a fost o zi care nu o să mai existe în viața mea. A fost o zi foarte emoționantă deoarece mă gândeam să nu fac ceva rău. Sper ca cei care vor sărbători ziua aceasta în viitor să aibă parte de aceleași lucruri pe care le-am avut eu" (Simon Cosmin Ionuț).

  • "Ziua Sfântului Mir a fost o zi superbă pentru toți mai ales pentru noi, cei 131 de candidați. Mi-a plăcut că toți au fost implicați ca sărbătoarea sa fie mai frumoasă și sa fie păstrată cât mai frumos în inimile tuturor. Mulțumim preoților și surorilor care ne-au ajutat sa înțelegem cât mai bine catehismul și în special cine este Duhul Sfânt. Cred că această sărbătoare ne-a umplut tuturor inimile de bucurie, fiind conștienți de faptul că după primirea acestui sacrament vom fi considerați maturi din punct de vedere creștinesc" (Alfred Claudia).

Această zi specială nu s-a încheiat... această zi va fi însăși viața fiecărui tânăr și adolescent din comunitatea noastră, să fie martor al lui Isus în lume prin prezența sfințitoare a Duhului Sfânt!

Alfred Alexandru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 august: Sagna: Celebrarea sacramentului Mirului și în albumul foto "Administrarea Sfântului Mir 2021" pe pagina de facebook a Parohiei Sagna.


 

lecturi: 1512.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat