Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Campusul tinerilor din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", ediția 2021

În perioada 2-6 august 2021 un grup de 50 de tineri din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, împreună cu părintele vicar Andrei Gherghel și sora Tereza, au participat la un campus formativ-recreativ, după o lungă perioadă de așteptare de doi ani. Toate activitățile, atât formative, cât și cele recreative au avut ca scop unitatea grupului și crearea sentimentului de familie, ceea ce, cu ajutorul Domnului s-a și realizat.

Pe data de 2 august am pornit la drum, însoțiți de gândurile bune adresate de părintele paroh Petru Sescu, în timpul predicii din cadrul Liturghiei de la ora 7.00. Apoi am pornit la drum cu rugăciunea Sfântului Rozariu, tocmai pentru ca mama noastră cerească să ne ia sub mantia ei ocrotitoare și să ne călăuzească pașii pentru a ajunge cu bine la destinațiile noastre. Primul popas a fost cetatea Hărman, din apropierea Brașovului. După vizitarea ei am pornit în rugăciune spre locul unde urma să fim cazați: o pensiune din Bran. Pentru a învăța să fim responsabili, ne-am împărțit sarcinile pe grupe, astfel încât pregătirea meselor a fost un moment de interacțiune, comuniune și cunoaștere.

Din programul zilnic nu a lipsit Sfânta Liturghie, la care am avut ocazia să-i cântăm împreună lui Dumnezeu, mulțumindu-i pentru toate darurile sale, momentele formative/catehetice, dar și rugăciunea de seară în aer liber, numită Completoriu.

În a doua zi ne-am familiarizat cu împrejurimile, am vizitat Canionul Șapte Scări, am parcurs trasee prin copaci la Aventura Parc și am vizitat grădina zoologică din Brașov.

A treia zi am mers la Sanctuarul de urși din Zărnești, am vizitat Parcul Național Piatra Craiului și am terminat cu o drumeție prin prăpăstiile Zărneștiului. În această zi am avut parte de o mare bucurie datorită vizitei părintelui paroh, Petru Sescu, și a părintelui vicar, Valerică Ciobanu. Părintele paroh, în cadrul predicii, ne-a vorbit despre mărturia unei tinere, Melinda Dumitrescu, originară din Brașov, dar stabilită la Medjugorje de 21 de ani, tânără care a schimbat și schimbă în continuare viețile oamenilor prin exemplul și talentul ei. Am fost încurajați ca și noi să fim mesageri a lui Dumnezeu pe pământ, dar și să fim uniți și fericiți ca grup.

După Liturghia din a patra zi am vizitat peștera Valea Cetății, apoi am plecat spre Poiana Brașov, de unde am pornit într-o drumeție pe Vârful Postăvaru.

A sosit și ziua plecării, 6 august. Am luat micul dejun, iar apoi ne-am luat la revedere de la aceste locuri minunate, locuri încărcate de voie bună și veselie. După vizitarea Centrului Vechi și a Bisericii Negre din Brașov, am plecat spre Oituz, unde părintele paroh Bernardin Farțadi și părintele vicar Anton Gălățanu ne-au primit cu multă bucurie și ne-au oferit posibilitatea să celebrăm Sfânta Liturghie. Apoi am plecat spre Sanctuarul Fericitei Veronica Antal din Nisiporești, unde părintele Fabian Blaj ne-a prezentat biserica, mormântul fericitei, dar și viața ei dedicată în totalitate lui Dumnezeu. Am plecat în rugăciune spre Iași, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate. De asemenea, am avut ocazia de a ne exprima opinia despre acest frumos campus, din care n-au lipsit distracția și veselia.

Îl rugăm pe Dumnezeu, prin mijlocirea Sfintei Tereza, ocrotitoarea noastră, să-i copleșească cu haruri pe toți binefăcătorii noștri care au ajutat la pregătirea acestui campus.

Mulțumim, de asemenea, părintelui paroh, preoților vicari, sorei Tereza și sorei Cornelia, fără de care acest campus nu ar fi fost posibil. În continuare vom relata doar câteva mărturii ale tinerilor, după acest campus:

  • "Pentru mine acest campus a fost primul și fără îndoială o experiență de neuitat. Lucrul care m-a impresionat cel mai mult a fost unitatea grupului, modul în care am reușit să relaționăm unul cu altul. În ciuda divergențelor care au existat, am reușit mereu să ajungem din nou pe aceeași lungime de undă și asta m-a făcut să mă simt parte dintr-o adevărată familie. Drumețiile pe munte, jocurile de volei, munca din bucătărie, micile petreceri, dar mai ales clipele de rugăciune ne-au adus mai aproape unul de altul și au făcut ca această săptămână să fie una memorabilă. Dacă ar trebui să aleg un moment preferat dintre toate acestea, n-aș putea; fiecare a fost unic și a creat în mine o amintire pe care nu o voi uita. Părintele Andrei și sora Tereza s-au asigurat de bunul mers al acestui campus, iar fără ei nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil; așa încât le datorăm un mare mulțumesc. În final, pot spune că aștept cu mare nerăbdare următorul campus, cu speranța că va fi cel puțin la fel de reușit" (Ștefan Păuleț).

  • "Pentru mine campusul tinerilor de anul acesta a fost atât un timp de recreere, cât și unul de formare. Un lucru care m-a impresionat a fost numărul mare de tineri care a participat anul acesta. Fiind obișnuit cu un grup de 30-35 de tineri, să vad un campus cu 50 de participanți a fost neobișnuit, dar plăcut. M-a surprins și faptul că în orice activitate realizată acolo am fost un grup, doar unul. Mă așteptam să se împartă în grupulețe mai mici, întrucât erau tineri de la 15 la 22 de ani, dar am ajuns să îl vad pe cel mai mic vorbind cu cel mai mare. I-am văzut și pe cei mai timizi cum se integrau în grup și reușeau să lege noi prietenii. Unitatea din acest campus a fost un element cheie pentru următoarele activități pe care le vom realiza împreuna și sper să reușim să ne adunam mai mulți decât am reușit acum" (Sergiu Mîrț).

  • "Am pornit în acest campus cu dorința de a fi alături de acești tineri minunați și frumoși! De ceva zile mă pregăteam și chiar eram nerăbdătoare să pornesc la drum cu ei în această aventură minunată a campusului. Nu mică mi-a fost uimirea când am realizat că, de fapt, eu am fost răsplătită și chiar ajutată de ei. Bucuria de pe chipul lor, veselia ce îi caracterizează pe tineri, disponibilitatea și spontaneitatea lor mi-au umplut inima. Mărturisesc cu bucurie că a fost un campus reușit! Vă mulțumesc, dragi tineri! Entuziasmul și tinerețea voastră au împrospătat în mine bucuria de a trăi, de a mă ruga, de a mă oferi să slujesc! Mulțumesc părintelui Andrei pentru mărturia frumoasă, senină și plina de bucurie pe care ați dat-o atât tinerilor, cât și colaboratorilor dumneavoastră. Mulțumesc comunității mele care mi-a permis să fiu cu tinerii și sa mă bucur de aventura acestui minunat campus" (Sora Tereza).

  • "Mulțumită tuturor celor care au participat în acest campus, am avut parte de experiențe și amintiri pe care le voi prețui cu drag. Am avut ocazia să fiu eu însămi și să râd alături de persoane pe care le-am cunoscut pentru prima oară. Am venit în acest campus cu dorința de a mă simți bine și așa a fost. Atmosfera «de familie» s-a resimțit pe toată durata campusului și sunt sigură că fiecare tânăr care a participat o va resimții în continuare în acest grup. Le mulțumesc tuturor celor care au venit și s-au simțit bine. Mulțumesc pentru aceste zile plăcute. Cu siguranță voi participa și la următoarele campusuri" (Martha Ioana Gherghel).

  • "Acest campus a fost o experiență frumoasă din care cu toții am avut ceva de învățat. Sunt recunoscător pentru clipele frumoase petrecute împreună, fie ele drumeții pe munte sau celebrări liturgice, pentru noile prietenii legate în această săptămână și pentru disponibilitatea tinerilor vizavi de partea liturgică: animarea liturghiilor și participarea activă la sacramente. Toate aceste lucruri, dar și multe altele, au contribuit la formarea unei adevărate familii în cadrul grupului de tineri" (Andrei Mârț).

  • "Campusul de anul acesta a fost cu adevărat reușit. Toate momentele petrecute împreună, de la gătit, drumeții, jocuri și nelipsitele Sfinte Liturghii au reprezentat un prilej de cunoaștere și de unire. În final cu toții cred că putem spune că am simțit căldură unei familii" (Federica Bacușcă).

  • "A fost un campus foarte reușit, de neuitat, plin de amintiri frumoase în care ne-am făcut prieteni noi, ne-am distrat atât la pregătirea meselor, cât și pe tot parcursul zilei. Am interacționat foarte mult cu tinerii ceea ce arată a fi o familie, o comunitate. Din acest campus nu au lipsit momentele de rugăciune și nici bunul-simț de care am dat dovadă. Mulțumim părintelui Andrei Gherghel care e și organizatorul campusului de anul acesta 2021, dar și sorei Tereza, și tuturor binefăcătorilor care ne-au susținut cu rugăciunile și intențiile lor" (Miriam-Antonia Ianoș).

  • "Acest campus a fost unul în care am îmbinat perfect distracția cu momentele de rugăciune, atmosfera fiind de fiecare dată una de familie, dându-ne ocazia să devenim astfel mult mai uniți. Totodată, a fost un campus plin de activitate, bucurându-mă în special de fiecare drumeție pe care am reușit să o duc până la capăt. Pot spune că din acest campus m-am întors cu multe amintiri frumoase și îmi voi aminti cu drag de tot ceea ce s-a petrecut aici" (Alessandra Ghercă).

  • "Unitate, acesta este cuvântul care stă la baza a tot ceea ce am trăit în campus. Este prima dată când particip la un campus alături de acest grup de tineri. Vreau să vă mărturisesc că la început aveam o anumită reținere, mă gândeam că nu mă voi putea integra, că voi fi dată la o parte. Însă acest gând a dispărut odată ce am intrat în autocar. Am întâlnit tineri plin de viață, tineri care știu să socializeze, să se bucure de fiecare clipă a vieții și de fiecare persoană. Am trăit momente unice. Momentele de distracție și voie bună s-au împletit perfect cu momentele de rugăciune care au întărit atât relația dintre noi și Creator, cât și legătura dintre noi, tinerii. Dacă m-aș reîntoarce? Cu siguranță! Și nu m-aș reîntoarce doar pentru drumețiile pe care le-am făcut sau pentru locurile pe care le-am vizitat, m-aș reîntoarce pentru tineri, pentru pacea pe care am simțit-o în grup și pentru unitatea care există între tinerii de la Parohia «Sfânta Tereza» din Iași" (Mariana Farauanu).

    "Vara aceasta am avut doar câteva zile libere și am ales să merg în campus. Cred că e cea mai bună decizie pe care am luat-o. Aceasta excursie m-a încărcat cu o energie pe care mi-e greu să o descriu în cuvinte, mi-a plăcut fiecare moment și fiecare activitate la care am participat. Îmi pare bine că m-am apropiat mai mult de persoane pe care nu le cunoșteam atât de bine și în același timp am strâns mai bine prieteniile cu cei pe care îi știam deja. Mi-a plăcut tare mult că am putut să fiu eu însumi, m-am simțit foarte bine, orice aș fi făcut și cu oricine ar fi fost în preajma mea. Nici acum nu îmi vine să cred cum am găsit atât de multă energie să răzbesc prin atâtea zile pline. Cred că e vorba de aerul de munte sau de energia pe care am pomenit-o la început. Zilele erau încărcate, dar în același timp relaxante, îmbinând momentele râvnite de distracție cu cele de drumeții montane sau alte locuri pe care le-am mai vizitat, dar și clipe în care trebuia să ne organizăm pentru a realiza diferite treburi gospodărești: să pregătești masa pentru 50 de persoane nu e un lucru deloc ușor, însă coordonați de neobosita soră Tereza, reușeam mereu să ducem totul la bun sfârșit. Și mâncarea a fost delicioasă! Au fost cinci zile pline de relaxare și voie bună, însă din care nu au lipsit momentele de rugăciune. Am fost plăcut impresionat de atenția și disponibilitatea de care au dat dovadă toți tinerii în fiecare zi, fie că era vorba de Sfânta Liturghie, care a fost mereu animată frumos, sau Completoriul pe care îl făceam seara, cu prilejul căruia reflectăm la ziua ce a trecut. Mulțumim frumos părinte Andrei, dar și tuturor binefăcătorilor noștri pentru aceste zile minunate!" (Alex Mîrț)

Mirela Petrovici

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-6 august: Iași: Campusul tinerilor din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", ediția 2021


 

lecturi: 1001.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat