Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adjudeni: Întâlnirea Diecezană a Familiilor, ediția a opta

Sâmbătă, 7 august 2021, în Parohia Adjudeni a avut loc cea de-a opta întâlnire diecezană a familiilor. Tema întâlnirii a fost: "Familia, speranța Bisericii". Au fost prezente familii din parohiile diecezei, din afara ei, dar și din străinătate. Pentru prima dată la o astfel de întâlnire a fost prezent și PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași.

Întâlnirea a fost precedată de trei zile de misiuni populare ținute de către pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei. Teme precum: "Familia, invenția lui Dumnezeu", "Familia în planul lui Dumnezeu", "Bucurii și umbre în familie", "Chemați la iubire", "Humanae vitae, o enciclică încă valabilă", "Soții, dar nu proprietate!" au provocat comunitatea la o reflecție profundă și la noi hotărâri.

Ziua Întâlnirii Diecezane a Familiilor a debutat cu salutul de bun venit al părintelui paroh de Adjudeni, Toma Encuță, care s-a bucurat să-l salute pe PS Iosif Păuleț, ca și pe familiile deja sosite. La rândul său, pr. Felician a făcut o introducere succintă în tema zilei, oferind apoi microfonul episcopului Iosif pentru cateheza zilei.

"Trăim cu toții un timp de criză, a spus Preasfințitul. Dacă altă dată se murea pentru a-l apăra pe Dumnezeu, dacă Biserica a fost nevoită să se strângă în concilii sau sinoade, să fixeze dogme, să apere adevăruri incontestabile cu privire la Dumnezeu și Biserică, astăzi, cel puțin așa se pare, trebuie să-l apărăm pe om! Omul nu mai știe cine este, de unde vine și încotro se îndreaptă, care este scopul vieții sale, pentru ce a fost creat, de ce trăiește într-un trup, de ce are un suflet, de ce este bărbat sau femeie. Omul s-a închis în fața speranței, dând de multe ori spațiu plăcerii, egoismului, ideologiilor aberante, ceea ce îl duce la înstrăinarea de sine, la depresie și câteodată chiar la moarte.

Pandemia în sine este un moment de criză, iar într-o criză ai parte și de bune și de rele. Într-o criză oamenii se dezvăluie exact așa cum sunt. Unii se epuizează în slujba celor aflați în nevoie, alții se îmbogățesc din nevoile altora. Într-o criză există mereu tentația de a te retrage, de a arăta cu degetul spre celălalt sau spre ceilalți.

Primul păcat l-a vulnerabilizat pe om. Iar de atunci omul continuă să dea vina: Nu el, ci ea, ei, ele... Tu ai vrut, spune soția! Ție nu-ți mai ajunge, spune soțul soției! Tu ai vrut casă din asta! Tu le-ai permis copiilor să facă ce vor, iată-i! Tu m-ai cerut în căsătorie, eu ce era să fac?! Tu ai vrut copiii, eu... Iar omul continuă să arunce vina pe celălalt... Toți sunt vinovați, el nu! Aparent trăim într-o lume în care cu toții greșesc, doar eu «sunt cel mai bun». Eu aș lua deciziile cele mai corecte, eu am face, dacă eu aș fi în locul lui cutare sigur aș face mult mai bine etc. În realitate păcatul strămoșesc a corupt natura umană, a șubrezit-o și face din om o victimă a orgoliului, a egoismului, într-un cuvânt, a păcatului.

Atunci când soții pornesc la drum în viața de familie, considerând că prin căsătorie au devenit «proprietate» unul celuilalt, de aici încep și problemele. Proprietate devine doar ceea ce cumperi, ceea ce primești se cheamă dar, iar darul îl primești pentru a avea grijă de el!

Trebuie să spunem că adevărata familie este cea care, după decantarea a tot ceea ce a fost «broderie», romantism, visare cu ochii deschiși, înfruntă viața de zi cu zi, așa cum se prezintă ea, cu bune și cu grele, cu maturitate.

A spune «te iubesc» înseamnă a spune «îți vreau binele», indiferent sub ce formă se prezintă acesta. Respectul este piatra de căpătâi a familiei. Fără respect nu se pot construi relații inter-umane. Soții vor trebuie să-și amintească mereu că și-au promis unul altuia respect. A se respecta în cadrul familiei înseamnă a ține cont de tot ceea ce înseamnă persoana celuilalt, mergând până acolo încât, dacă este nevoie, să se corecteze ceva, să se facă fără a se ofensa persoana.

Iertarea este parte esențială din viața de familie. Iertarea este dătătoare de speranță.

Nu trebuie să ne fie frică de familie! Suntem chemați să o sprijinim, să fim o societate de tați și mame care să aibă grijă, să avem grijă unii de alții, să facem să fie voie bună în jurul nostru, așa încât generațiile noi să iubească viața, să iubească și să prețuiască familia și pe Autorul ei. Suntem chemați să învățăm familia să se dăruiască fără rezerve, fără teamă, fără prejudecăți, cu entuziasm și cu pasiune, să facem din familie o pasiune, «pasiunea speranței», neuitând că de fapt și în fond pentru asta a fost dorită, să fie o «școală a speranței și a bucuriei», exact așa cum ne îndeamnă de atâtea ori Papa Francisc în ultimul său document, Amoris laetitia".

Sfânta Liturghie a încununat Întâlnirea Diecezană a Familiilor. În cadrul omiliei PS Păuleț a subliniat câteva din caracteristicile familiei și ale căsătoriei punând accent pe curajul pe care trebuie să-l aibă soții în consolidarea familiei prin deschiderea față de viață și prin iubirea reciprocă.

La final, pr. Toma, parohul comunități din Adjudeni, a mulțumit tuturor celor prezenți, cu un accent deosebit față de acele persoane care au contribuit prin slujirea lor la înfrumusețarea unei astfel de zile.

După Sfânta Liturghie a urmat prânzul oferit de către comunitate, după care participanții s-a împărțit în patru grupe de discuții, fiecare coordonat de către un specialist: "Familia în Amoris laetitia" (dna Eugenia Dămătăr), "Sfântul Iosif, ocrotitorul familiei" (pr. Fabio Volani, Iozefinii lui Murialdo), "Familia și speranța creștină" (pr. Vasile Petrișor), "Duhul Sfânt, forța familiei" (pr. Vlad-Adrian Lorenț, vicar la Adjudeni). După o oră de discuții în mici ateliere a avut loc împărtășirea în comun a celor reflectate.

La sfârșit, PS Iosif Păuleț a tras câteva concluzii finale și a împărțit binecuvântarea tuturor participanților.

Anul viitor Întâlnirea Diecezană a Familiilor va avea loc în Parohia Nicolae Bălcescu (jud. Bacău).

La sfârșitul unei astfel de zile, după ce ai întâlnit atâtea familii frumoase și după ce ai auzit atâtea lucruri frumoase despre familie, nu poți decât să fii recunoscător lui Dumnezeu pentru un astfel de mare dar, să mulțumești celor care l-au făcut posibil și să aștepți cu nerăbdare următoarea etapă.

Claudia și Marius Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 7 august: Adjudeni: Întâlnirea Diecezană a Familiilor, ediția a opta (7 august 2021). Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

- 7 august: Adjudeni: Întâlnirea Diecezană a Familiilor, ediția a opta


 

lecturi: 1705.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat