Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală: În jurul lui Isus și al Mamei sale la Cacica

Iubiți frați și surori în Domnul,

Cunoaștem cu toții acel episod relatat de Evanghelii, când Isus și ucenicii săi erau înconjurați de mulți oameni care "veneau și plecau", astfel încât ei nu mai aveau timp "nici măcar să mănânce" (cf. Mc 6,31). Atunci Isus s-a adresat celor doisprezece și le-a spus: "Veniți voi singuri, într-un loc retras, și odihniți-vă puțin" (ibidem). Isus știa prea bine cât de importante sunt aceste momente de liniște, de odihnă, de reculegere. El însuși obișnuia des să se retragă singur, departe de mulțime, pentru a se odihni în intimitatea relației sale profunde cu Tatăl.

Cât de importante sunt și pentru noi aceste momente de tăcere și de reculegere! Trăim într-o societate care ne impune un ritm de viață extrem de alert: serviciu, școală, familie, neajunsuri, preocupări și griji de tot felul. În plus, experiența din ultima perioadă a semănat în sufletele noastre multă frică, neliniște și neîncredere. Avem cu adevărat nevoie, asemenea ucenicilor lui Isus, de puțină odihnă, de liniște și rugăciune, astfel încât să redescoperim fundamentele vieții noastre și să putem da un sens la tot ceea ce trăim și realizăm pe pământ.

Iată de ce doresc să vă invit și anul acesta la pelerinajul care va avea loc la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. Să ne strângem cu toții - preoți, persoane consacrate, copii, tineri, adulți de toate vârstele - în jurul lui Isus și al Mamei sale pentru a ne odihni puțin! Acolo, împreună cu ceilalți frați ai noștri, avem posibilitatea să trăim adevărate momente de înălțare sufletească. Adunați în jurul altarului, vom experimenta prezența milostivă a lui Isus în mijlocul nostru și vom simți mai pregnant ocrotirea Mamei noastre cerești. Împăcați cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii, vom regăsi pacea și liniștea de care avem nevoie pentru a ne continua cu perseverență pelerinajul nostru pe acest pământ. Aprofundând exemplul de credință al Sfintei Fecioare, vom învăța și noi să privim istoria cu ochii lui Dumnezeu, într-un orizont de speranță și de încredere, conștienți fiind că Domnul nu ne abandonează niciodată.

Invocând ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, să ne străduim cu toții să o imităm în urmarea lui Cristos! Ea, Maica Speranței, să ne fie alături și să ne ocrotească prin iubirea sa maternă, ajutându-ne să rămânem mereu pe drumul cel bun!

Vă doresc tuturor mult har și pace de la Domnul, prin mijlocirea Maicii Sfinte!

+ Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale episcopului de Iași sunt publicate în sectiunea: "Biblioteca" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 2769.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat