Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Formare, progres și bucurie în stil "scout"

În perioada 26 iulie - 2 august 2021, s-a desfășurat așteptatul "Campus de formare" al scoutului catolic pentru viitori lideri la ramura de temerari/exploratori. Un grup de 16 adolescenți și tineri însoțiți de un formator și trei ajutoare tinere, au pornit din gara de la Valea Seacă spre Onești pentru a se forma pentru a fi viitori lideri scout.

"Toate planurile noastre constau în modelarea caracterului tânărului când el arde de entuziasm, astfel încat să scoată ce e mai bun din acesta prin motivarea dezvoltării personalității lui. Așa va deveni un om bun și un cetățean util țării sale." ( Robert - Baden Powell )

Gara este locul în care drumurile noastre se întâlnesc, locul de pornire pe un nou itinerar și locul de pornire pentru noi experiențe. Pentru cercetașii catolici tot gara amintește de chemarea lui Dumnezeu de a-l urma, de a progresa și de a porni într-o misiune educativă la finalul procesului formativ: prin vestirea adevăratului cuvânt al lui Dumnezeu, mai ales prin faptele noastre, ajutându-i pe cei mai mici decât noi, așa cum făcea și Isus.

Cei 16 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, au pornit pe această cale timp de opt zile. În fiecare zi au aprofundat cu bagajele în spate, informații despre cercetășie, inițiere, despre Robert-Baden Powell și fiecare element al ,,Metodei Scout". Depășindu-și limitele vârstei, mergând zeci de kilometri pe jos cu rucsacii plini, temele fiind însoțite de lucrări practice, căci Dumnezeu ocrotește pe cei care-l cheamă în ajutor călătorind cu Isus care i-a însoțit și păzit pe tot parcursul itinerarului.

Fiecare zi a fost plină: înviorare, rugăciune de dimineață, salutul patrulelor, raportul misiunilor și cateheza zilnică care și-a pus adânc amprenta asupra mentalității noastre și ne-a îmbogățit sufletele și viața personală. Teme, aplicații practice, improvizarea adăposturilor și hike-ul de 24 de ore trăite intens.

Întrebarea multora, cu care ne-am întâlnim cel mai des, a fost: "Ce cercetați?" Ei bine, pe lângă faptul că cercetăm și observăm tot ce ne înconjoară, scopul pe care ni l-am propus pentru acest campus și pentru întreaga noastră viață este de "a face lumea mai bună decât am găsit-o", cu ajutorul lui Dumnezeu, fără de care nu am fi nimic.

Astfel de momente și experiențe ne fac devenim mai conștienți de experiența noastră, începem procesul de căutare a răspunsurilor legate de scopul nostru în viață. Cele mai puternici motivații de a sluji, de a progresa, de a face activități cu alții și pentru alții sunt cele religioase. Toate acestea au substrat religios și de aceea, mai presus de instincte și simțăminte, educarea conștiinței, dezvoltarea capacității de a înțelege și a trăi Sfintele Scripturi (cercetașul are două cărți fundamentale: Biblia și cartea naturii în care îl descoperă pe Dumnezeu), participarea la sacramente sunt mijloacele oferite de "marele și unicul Lider, Isus Cristos. El are un rol vital în viața tânărului cercetaș creștin .

Campul de formare, ca și alte dăți a devenit o ocazia potrivită pentru ca tinerii să-și modeleze caracterul, să se pregătească pentru viață, să lege prietenii noi și să învețe să se descurce pe cont propriu. Asemenea lui Isus, tinerii de diferite confesiuni, atât catolici cât și ortodocși, cu idei diferite, învață, cresc împreună în statură, înțelepciune și har, călăuziți de Duhul Sfânt.

Cu alte cuvinte, campul de formare este locul prin care tinerii scoutiști devin capabili să dea mărturie despre adevăratele valori creștine, aplicând legea și principiile Scout. Asistentul spiritual, împreună cu diplomele oferite de cei trei colaboratori la formare, îi trimite în numele episcopului într-o misiune educativă condusă și cerută de Isus, ca prin educația specifică cercetășiei, abilitățile și noile competențe să le susțină caracterul lucrând pentru o lume mai plină de bucurie, speranță și prosperitate unde să se dezvolte "civilizația iubirii". Nivelul doi de formare, campul de formare integrativă, va fi între 23 -30 august "De pe Trotuș la Slănic"!

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile primite, doamnei Margareta Beța care a avut grijă de hrana participanților și tuturor susținătorilor noștri!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Formare, progres și bucurie în stil "scout"

Emanuela Mihăică
(Centrul local "Coborârea Sfântului Duh" Adjudeni)
 


lecturi: 879.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat