Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoare la Vatra Dornei: Hramul bisericii și Mirul

Sărbătorile sunt momente în care ne ridicăm privirea din pământ și o înălțăm spre cer. Dumnezeu însuși ne cheamă la sărbătoare. El însuși a semănat în noi sămânța dorinței fericirii. O fericire veșnică așteaptă inima omului.

La începutul capitolului 23 din Cartea Leviticului citim: "Domnul i-a vorbit astfel lui Moise: «Spune fiilor lui Israel: Acestea sunt sărbătorile Domnului, zilele adunării sfinte, la care să-i chemați pe fiii lui Israel...»" (Lev 23,1 șu). Găsim aici lista marilor sărbători iudaice și a modului de celebrare a lor. Domnul însuși invită poporul la sărbătoare.

La o sărbătoare a Domnului, la o adunare sfântă, am fost chemați, duminică, 1 august 2021, comunitatea catolică din Vatra Domnului. Hramul bisericii, Schimbarea la Față a lui Isus, celebrat anticipat și Mirul. Întreaga comunitate, în jurul candidaților la Mir, invocând și primind binecuvântarea lui Dumnezeu prin mâinile Preasfințitului Iosif Păuleț.

Am trăit din plin, cu toții, emoțiile pregătirilor și ale așteptării. Momentele au fost cele cunoscute, dar simțite de fiecare, în această zi, la intensitate maximă: primirea episcopului, procesiunea de intrare, lecturile sfinte, cântările, predica, lumânările aprinse, reînnoirea făgăduințelor de la Botez, invocarea Duhului Sfânt, ungerea cu Sfântul Mir, rugăciunea credincioșilor, oferirea darurilor, Împărtășania, mulțumiri, flori, fotografii ș.a. Emoțiile fiecărui moment au fost trăite din plin de candidații la Mir, precum și de părinți și nași. Și nu numai. Întreaga comunitate a avut parte de revărsarea suflului divin.

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Iosif a fost o invitație pe Tabor pentru a-l contempla pe Isus transfigurat. Pentru câteva momente, Domnul le-a arătat celor trei ucenici care-l însoțeau, strălucirea gloriei dumnezeiești, spre a-i întări și încuraja pentru încercările ce vor urma. În partea a doua a predicii, candidații la Mir au fost îndemnați să-și deschidă inima la lucrarea darurilor Duhului Sfânt care sunt talanți de investit nu de îngropat.

În timpul pregătirii catehetice, aprofundând învățătura lui Isus, am privit cu admirație mai multe exemple strălucite oferite, în istoria spiritualității creștine, de eroi ai credinței, sfinți de toate condițiile sociale și de toate vârstele. Carlo Acutis, un tânăr al zilelor noastre care a fost beatificat anul trecut, cu renumita sa expresie "Euharistia este autostrada mea către Cer", a fost printre exemplele preferate la care s-a făcut adesea referință.

Am încercat să conștientizăm că nu gesturile răsunătoare dau calitatea vieții, ci profunzimea faptelor mărunte de fiecare zi. Începând cu semnul Sfintei Cruci. Cum spune Romano Guardini într-o reflecție a sa: "Când faci semnul Sfintei Crucii, fă-l bine... Simți cum te îmbrățișează în întregime? (...) Așadar, reculege-te cu atenție; adună în acest semn toate gândurile și întregul tău suflet, în timp ce se desfășoară de la frunte până la piept, de la un umăr la celălalt. Atunci, tu îl simți: te învăluie în întregime, te consacră, te sfințește. Gândește-te cât de des faci semnul Sfintei Crucii, semnul cel mai sfânt care există! Fă-l bine: lent, larg, conștient. Atunci el îmbrățișează întreaga ta ființă, trupul și sufletul, gândurile și voința, simțurile și sentimentele, ceea ce tu faci și ceea ce alții îți fac (actio et patio), totul este întărit, însemnat, consacrat în puterea lui Isus Cristos, în numele Dumnezeului Unul Întreit". Din lucrurile mărunte bine făcute iau naștere eroii credinței. Mirul, conștientizat, este un moment forte pe acest drum.

După Te Deum-ul bucovinean, Grosser Gott, Preasfințitul Iosif i-a felicitat pe cei miruiți, pe păstorul comunității și pe toți cei prezenți, cu speranța că, însuflețiți de darurile primite, vor reuși să-și trăiască și să-și mărturisească cu mult curaj credința primită la Botez și confirmată în sacramentul sfântului Mir.

Nu suntem făcuți pentru a trăi în mod banal, suntem făcuți pentru a ne bucura de bucuria Domnului. Nu sclavi ai spiritului lumii ci fii ai lui Dumnezeu chemați la a trăi în bucurie, în libertate, în sărbătoarea continuă a Duhului lui Dumnezeu.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 august: Sărbătoare la Vatra Dornei: Hramul bisericii și Mirul

Pr. Iosif Răchiteanu
 


lecturi: 2039.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat