Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un sfânt pentru tinerii de astăzi

Iezuitul Jesús Zaglul Criado despre figura lui Ignațiu de Loyola

"Sfântul Ignațiu a fost un visător. Mai întâi a visat să fie un mare cavaler și apoi, după convertire, a visat să-l urmeze pe Isus, a visat un grup de însoțitori pentru a-l face și pentru a înfrunta provocările din timpul său, pornind de la profunzimile întâlnirii cu el însuși și cu persoana lui Isus". Aceasta este principala trăsătură a sfântului fondator pe care Jesús Zaglul Criado, consilier al prepozitului general al Societății lui Isus și asistent pentru nordul Americii Latine, o indică în interviul acordat lui Manuel Cubías de la Vatican News. Un puternic exemplu de credință, continuă călugărul dominican, o figură de mare impact mai ales pentru tinerii de astăzi. Pentru a explica asta, identifică patru particularități ale modului său de a trăi.

Alături de capacitatea de a visa, o altă caracteristică predominantă în viața lui Ignațiu de Loyola, precizează călugărul, este capacitatea de a înfrunta provocările în care "pune toată pasiunea sa și instrumentele practice pentru a duce înainte gândurile sale și a realiza dorințele sale: un parcurs lung care-l duce de la Loyola la Manresa, la Roma, la Ierusalim". Sfântul Ignațiu, a afirmat Zaglul Criado, n-a fost mereu înțeles de oamenii din timpul său. La început a avut multe dificultăți din cauza noutăților propunerilor sale, nepierzându-se niciodată cu firea în fața lor definindu-se, în autobiografia sa, ca "pelerinul", ca unul "care este mereu pe cale și care vrea să realizeze visele sale", punând la bătaie chiar și viața ca în călătoria la Ierusalim când naufragiază ambarcațiunea la bordul căreia era. "Aici se aseamănă mult cu sfântul Paul - subliniază el - pentru că trăiește o schimbare radicală în viața sa și este capabil să părăsească toate". Capabil să înțeleagă puțin câte puțin și posibilitățile reale de evanghelizare, hotărând cu însoțitorii săi "să se pună în slujba papei și să meargă acolo unde vrea să-i trimită". Pentru că numai împreună, cu un grup unit, "prietenii în Domnul", poate să fie îndeplinită cu succes misiunea la care se simte chemat, afirmă părintele Zaglul Criado evidențiind un alt pilastru în viața sfântului: "Este un grup de prieteni care acționează cu multă libertate, mult afect, și deși trăiesc separați, sunt multe proiecte care îi unesc. Ceea ce îi unește pe primii șapte însoțitori este experiența iubirii lui Dumnezeu", în timp ce aceea referitoare la Exercițiile spiritualele va permite o constantă atitudine de discernământ, de a vedea în ce direcție merge chemarea Domnului pentru viața lor, ca indivizi și ca grup. Și făcând toate acestea, adaugă călugărul, "în maniera lui Isus, privind la iubirea lui Dumnezeu din noi și descoperind că Dumnezeu ne comunică, Dumnezeu ne vorbește".

Conform părintelui Zaglul Criado, "Ignațiu a fost descoperitorul inteligenței emotive, pentru că își dă seama că Dumnezeu ne vorbește prin emoții", determinându-ne la lucruri mari care sunt legate mereu de o bucurie care rămâne, "în timp ce înșelăciunile uneori se ascund din ochii noștri sub aparența unei bucurii false, superficiale". Numai Isus este izvor de bucurie adevărată și experiența interioară ne duce mereu la urmarea lui Cristos. Nu este vorba de a-l imita, explică el, și de a face tot ceea ce El a făcut, ci de a-l urma și de a descoperi că ni l-a dat pe Duhul său, care ne determină să răspundem la chemarea sa în acest timp, acționând pentru a transforma această lume. "Ignațiu, în Exerciții, insistă asupra faptului că Isus «este pentru mine cel care s-a întrupat, care s-a făcut om. Așa încât cunoscându-l mai bine să-l iubesc și să continui să-l iubesc». Cred că acesta este centrul, inima lui Ignațiu și a ceea ce va fi Societatea lui Isus întemeiată de el".

Un alt moment crucial, afirmă părintele Jesús, este constituit din contemplațiile și din colocviile la care Ignațiu invită în Exerciții spirituale: "Cred că însăși contemplațiile mai întâi ale întrupării și apoi ale nașterii în care îl pune pe Dumnezeu care privește la toată omenirea, acea privire a lui Dumnezeu care decide să se întrupeze, să asume umanitatea noastră în mod radical, toate acestea vor fi pentru el un element central, și al raportului cu lumea pentru că, așa cum va spune după mulți ani Teilhard de Chardin, «pentru cel care are ochi pentru a vedea nu există nimic în această lume care să fie profan. Totul este marcat de prezența lui Dumnezeu»".

(După L'Osservatore Romano, 30 iulie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 529.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat