Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Asociația Caritas: Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, prin Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu a organizat cu prilejul Primei Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor (25 iulie 2021) o serie de activități care ne-au făcut să ne îndreptăm atenția și iubirea către beneficiarii programului: vârstnicii încercați de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.

În Centrele de Îngrijire la Domiciliu pe care le deservim, s-au organizat diferite acțiuni pentru a marca această zi specială: participarea la Sfânta Liturghie, având parte de tot sprijinul parohiilor din fiecare comunitate, sau vizitarea beneficiarilor la domiciliu pentru a le demonstra că le suntem în permanență alături, oferindu-le flori, fructe și felicitări special create pentru ei.

Cu această ocazie, s-a celebrat și Sfânta Liturghie de mulțumire pentru activitățile desfășurate în cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu Oțeleni, județul Iași, în Biserica "Sfânta Ana" din Oțeleni, de către părintele paroh Gheorghieș Isidor, părintele vicar Miclăuș Ciprian și părintele Iosif Iacob, director general al Asocației Centrul Diecezan Caritas Iași. Am amintit în rugăciune toate persoanele care suferă și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toți aceia care se îngrijesc de cei în vârstă.

Această zi mondială se celebrează începând de anul acesta, la inițiativa Papei Francisc, în cea de-a patra duminică a lunii iulie, în preajma comemorării liturgice a Sfinților Ioachim și Ana, bunicii după trup ai lui Isus. Această zi mondială reprezintă unul din roadele Anului Familia "Amoris Laetitia". De atât de multe ori bunicii sunt uitați, uitând astfel bogăția de a păstra rădăcinile. Bătrânețea este un dar, iar bunicii transmit tuturor tinerilor experiența de viață, credință, iubire,

După rugăciunea "Îngerul Domnului" de duminică, în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului, Papa Francisc a transmis un îndemn: "Frați și surori, bunicii și bătrânii sunt pâinea care hrănește viața noastră. Să fim recunoscători pentru ochii lor atenți, care și-au dat seama de noi, pentru genunchii lor care ne-au ținut în brațe, pentru mâinile lor care ne-au însoțit și ne-au ridicat, pentru jocurile pe care le-au făcut cu noi și pentru mângâierile cu care ne-au mângâiat. Vă rog, să nu uităm de ei. Să ne aliem cu ei. Să învățăm să ne oprim, să-i recunoaștem, să-i ascultăm. Să-i păzim în iubire. Și să învățăm să împărtășim timp cu ei. Vom ieși mai buni. Și, împreună, tineri și bătrâni, ne vom sătura la masa împărtășirii, binecuvântată de Dumnezeu". El a subliniat că bunicii au avut grijă de tineri, i-au crescut și i-au ascultat: "Având de multe ori o viață de sacrificiu, ei nu ne-au tratat cu indiferență și nu ne-au desconsiderat, ci au avut ochi atenți, plini de tandrețe. Eu sunt cu tine în toate zilele (cf. Mt 28,20) este făgăduința pe care Domnul a făcut-o discipolilor înainte de a se înălța la cer și pe care astăzi ți-o repetă și ție, dragă bunic și dragă bunică. Eu sunt cu tine în toate zilele sunt și cuvintele pe care, ca Episcop al Romei și bătrân ca tine, aș vrea să ți le adresez cu ocazia acestei primei Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor: întreaga Biserică îți este aproape - mai bine zis, ne este aproape - se preocupă de tine, îți vrea binele și nu vrea să te lase singur!"

Dragi bunici, mulțumim pentru cuvintele de mângâiere, pentru sfaturi, pentru învățăturile și sprijinul oferit. La mulți ani binecuvântați!

Dorim să mulțumim tuturor angajaților Centrelor de Îngrijire la Domiciliu și parohiilor locale pentru implicarea deosebită și pentru că au depus eforturi mari ca persoanele vârstnice asistate să simtă iubirea aproapelui. Domnul să vă binecuvânteze!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iulie: Asociația Caritas: Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor

Petronela Maftei
 


lecturi: 1899.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat