Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sascut: Celebrarea Sacramentului Confirmațiunii

Pentru comunitatea catolică din Parohia Sascut, ziua de duminică, 25 iulie 2021, a fost una deosebită, întrucât 20 de adolescenți din Sascut-Sat și 5 din filiala Sascut au primit sfântul Mir din mâinile episcopului emerit, Preasfințitul Petru Gherghel. După mai bine de un an de pregătire susținută de pr. Augustin Pușcașu, parohul comunității, cei 25 de candidați, cu sufletul curat și inima deschisă, emoționați vizibil, dar nerăbdători să primească plinătatea Duhului Sfânt în Sacramentul Mirului, au urcat încrezători o nouă treaptă importantă în viața lor creștină.

Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de către părintele Egidiu Condac, vicarul general al Diecezei de Iași, a fost întâmpinat de comunitatea din Sascut, împreună cu autoritățile locale, reprezentate de domnul primar și domnul viceprimar al comunei, alături de părintele decan, pr. Daniel Mărtinaș, alți preoți din Decanatul de Vrancea și părintele paroh. Imediat apoi a început Sfânta Liturghie solemnă la începutul căreia, după cuvântul de salut al părintelui paroh, Preasfințitul Petru a evocat memoria anului 1978 când, în calitate de ordinarius al Diecezei de Iași, comunitatea din Sascut a fost una dintre primele vizitate de Excelența sa pentru a cerceta daunele grave produse bisericii de cutremurul din 1977 și unde a găsit în credincioși o mare dăruire și grijă pentru refacerea bisericii pentru ca ea să fie cu adevărat casa lui Dumnezeu și locul în care Duhul Sfânt să coboare mereu, îndemnându-i pe tinerii candidați să-și deschidă mereu inima Duhului Sfânt pentru ca El să-i facă prietenii Săi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Egidiu Condac care vorbind despre importanța sacramentului Mirului, i-a îndemnat pe tinerii candidați să nu uite că, primindu-l pe Duhul Sfânt cu darurile sale, ei devin noii apostoli care să transforme ambientul în care trăiesc într-un veritabil Cenacol în care prezența Duhului trebuie să coboare prin intermediul mărturiei faptelor lor bune care să-i conducă pe autostrada spre paradis.

Momentul emoționant, atât pentru tineri cât și pentru cei prezenți, a fost acela în care, fiind însoțiți de nași, candidații l-au primit în viața lor pe Duhul Sfânt, care, prin acest Sacrament, a întărit și a confirmat darurile primite prin Taina Botezului.

Candidații au participat activ la Sfânta Liturghie și au contribuit cum au știut mai bine ca această celebrare să rămână mult timp de acum înainte în mintea, inima și sufletul celor prezenți. Un rol important în ceea ce privește cântul liturgic l-a avut și domnul profesor Adrian Farcaș care în săptămânile premergătoare sărbătorii a selectat cântece și le-a pregătit cu multă dăruire împreună cu copiii și credincioșii din parohie.

La final, în numele tuturor celor miruiți, o tânără a mulțumit Preasfințitului Petru Gherghel prin mâinile căruia Dumnezeu cel Întreit le-a uns sufletul și le-a întărit inimile, părintelui Egidiu Condac pentru cuvântul de învățătură și de încurajare, părintelui paroh pentru ajutorul oferit în formare, tuturor preoților și celor prezenți la sărbătoare sau care au contribuit la frumusețea ei pentru apropiere și susținere, îndemnându-i prin pilda și credința lor, să fie modele de viață creștină.

La rându-i, Preasfințitul Petru, comparând copiii și adolescenții proaspăt miruiți cu florile atât de frumos împodobite și parfumate de către Dumnezeu, le-a urat celor miruiți să rămână mereu florile Duhului Sfânt, alimentate mereu cu fapte de credință și iubire.

Credincioșii din Sascut

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iulie: Sascut - Sat: Celebrarea Sacramentului Confirmațiunii

* * *

Înregistrarea video a Sfintei Liturghii:


 


lecturi: 1425.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat