Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Jubileul de 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei "Sfântul Iosif, Soțul Preasfintei Fecioare Maria" a Fraților Minori Conventuali din România

Luni, 26 iulie 2021, în comunitatea parohială "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești, Provincia "Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria" a Fraților Minori Conventuali din România a încheiat itinerariul jubileului de 125 de ani de la înființarea ei canonică, itinerariu prin care s-a evocat lunga și intensa activitate a fraților franciscani conventuali pe meleagurile moldave.

Evenimentul jubiliar a fost marcat prin celebrarea Sfintei Liturghii pontificale, la ora 11.00, prezidată de ES Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, în prezența ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a PS Ioan Robu, arhiepiscop emerit de București, a PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, a pr. Carlos Alberto Trovarelli, ministru general al Fraților Minori Conventuali, a pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, a numeroși confrați preoți, persoane consacrate, frați și surori de bună credință.

În cuvântul de salut, pr. Damian, ministrul provincial, salutând întreaga prezență, i-a invitat, la ceas aniversar, pe cei prezenți la bucurie și recunoștință pentru cei 125 de ani de activitate ai Provinciei pe meleagurile moldave, o istorie ce ne dovedește, după cum îndrăgea Sfântul Francisc din Assisi să se roage "Dumnezeu și totul meu", că Dumnezeu a fost și rămâne totul pentru provincie și frați.

În cuvântul de învățătură, pr. Virgil Blaj, rector formativ al Institutului Teologic Franciscan din Roman, creionând figura Sfântului Iosif, patronul Provinciei Franciscane din România, om drept și plin de virtuți, prin grija manifestată față de comorile lui Dumnezeu, Isus și Maria, a evocat începuturile întemeierii provinciei și pe frații de vrednică amintire ai acelor vremuri, care și-au unit atât și viața cât și soarta cu poporul român, prin edificarea de școli, biserici, orfelinate, convente, publicații de educație religioasă și umană.

După care a urmat mărturisirea Crezului apostolic, rugăciunea poporului și liturgia euharistică.

După Împărtășanie și rugăciunea de final a Sfintei Liturghii, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu a rostit, în fața statuii Sfântului Iosif, rugăciunea de consacrare a Provinciei Franciscane la sfântul patron și protector Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria.

La finalul Sfintei Liturghii și la încheierea Jubileului de 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei Franciscane Conventuale din România, au luat cuvântul d-l Dan-Laurențiu Leureanu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, pr. Carlos A. Trovarelli, ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, și ES Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

D-l Dan-Laurențiu a adus salutul său afectuos în calitate de reprezentant al Parlamentului României pentru aportul fraților franciscani în educație și cultură atât în țară cât și în Europa. Pr. Carlos A. Trovarelli a evidențiat dăruirea și mărturia fidelă a fraților în aceste teritorii de-a lungul timpului, atât în momentele de beznă, cât și în cele de lumină, în prezent frații Provinciei fiind răspândiți peste tot în lume. PS Iosif Păuleț, cu grijă și dragoste părintească, a evocat succint activitatea fraților franciscani pe aceste meleaguri, aducând recunoștința sa pentru mărturia lor fidelă în comunităților catolice din Moldova de-a lungul timpului. La final, ES Miguel Maury Buendía a dat citire mesajului pontifical al Sanctității Sale Papa Francisc adresat fraților în sărbătoare, prin care Suveranul Pontif, participând spiritual la rugăciunea de azi, a transmis urarea sa ca frații să continue evanghelizarea prin simplitate și bucurie în minoritate, avându-l mereu ca exemplu pe Cristos.

Jubileul celor 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei s-a încheiat prin intonarea tradiționalului "La mulți ani!" și a binecuvântării solemne a ES Miguel Maury Buendía.

Echipa ERCIS Media a transmis în direct acest eveniment la Radio ERCIS FM, prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași (www.ercis.ro/media) și pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro).

Pr. Carol-Daniel Sabău, OFMConv.

* * *

Mesajul PS Iosif Păuleț cu ocazia jubileului de 125 de ani ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie: Hălăucești: Jubileul de 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei "Sfântul Iosif, Soțul Preasfintei Fecioare Maria" a Fraților Minori Conventuali din România

* * *

Înregistrarea video a Sfintei Liturghii:


 


lecturi: 2268.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat