Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul PS Iosif Păuleț cu ocazia jubileului de 125 de ani ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România

Ne-am adunat astăzi la Hălăucești să-i aducem împreună mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra țării noastre și, în special, asupra Diecezei de Iași, prin munca de slujire, mărturia și devotamentul misionarilor franciscani, începând din anul 1239, dar mai ales a fraților minori conventuali, constituiți într-o provincie locală în urmă cu 126 de ani.

Așa cum au scris istoricii noștri, prezența credincioșilor catolici în această zonă este strâns legată de activitatea misionară a fraților franciscani, care, în virtutea dimensiunii misionare voite de fondatorul lor, Sfântul Francisc din Assisi, au venit aici pentru a vesti Cuvântul lui Dumnezeu încă din primele decenii ale secolului al XIII-lea, având un rol important prin episcopii franciscani care au stat la cârma Episcopiilor de Milcov, Siret, Baia, Bacău și Iași.

În mod special, după înființarea Diecezei de Iași, în anul 1884, și a Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din Moldova, în anul 1895, împreună cu clerul diecezan, frații franciscani au avut un rol determinant în păstorirea comunităților catolice din Moldova. În anii grei ai prigoanei comuniste, frații franciscani au dat o extraordinară mărturie de credință, păstrându-și integritatea în fața persecuțiilor la care a fost supusă întreaga Biserică Catolică din România.

După anul 1990, frații minori conventuali, cu sprijinul Preasfințitului Petru Gherghel, s-au bucurat de o nouă primăvară, reușind să creeze mai multe structuri formative, caritative și culturale, care au îmbogățit și continuă să îmbogățească viața Bisericii locale de Iași.

Dragă Părinte Provincial, dragi frați franciscani conventuali, ca Păstor al Diecezei de Iași, doresc să vă mulțumesc pentru activitatea de slujire pe care o desfășurați cu atâta generozitate în mijlocul Diecezei de Iași. Dumnezeu să vă răsplătească pentru tot binele pe care îl înfăptuiți și să vă binecuvânteze întreaga activitate!

Hălăucești, 26 iulie 2021

PS Iosif Păuleț, episcop de Iași
 


lecturi: 813.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat