Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (25 iulie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia din această duminică relatează celebrul episod al înmulțirii pâinilor și peștilor, cu care Isus satură circa cinci mii de persoane venite ca să-l asculte (cf. In 6,1-15). Este interesant de a vedea cum are loc această minune: Isus nu creează pâinile și peștii din nimic, nu, ci acționează pornind de la ceea ce îi aduc discipolii. Unul dintre ei spune: "Este aici un copilaș care are cinci pâini de orz și doi peștișori. Însă ce sunt acestea pentru atâția?" (v. 9). Este puțin, este nimic, dar lui Isus îi este suficient.

Acum să încercăm să ne punem în locul acelui copilaș. Discipolii îi cer să împartă tot ceea ce are de mâncat. Pare o propunere nepotrivită, ba chiar, nedreaptă. De ce să privezi o persoană, mai mult decât atât un copilaș, de ceea ce a adus de acasă și are dreptul să țină pentru el? De ce să iei unuia ceea ce oricum nu ajunge pentru a-i sătura pe toți? Din punct de vedere uman este ilogic. Însă pentru Dumnezeu nu este așa. Dimpotrivă, tocmai grație acelui mic dar gratuit, și de aceea eroic, Isus poate să-i sature pe toți. Este o mare învățătură pentru noi. Ne spune că Domnul poate face mult cu puținul pe care i-l punem la dispoziție. Ar fi frumos să ne întrebăm în fiecare zi: "Astăzi ce anume îi duc lui Isus?". El poate face mult cu o rugăciune a noastră, cu un gest al nostru de caritate față de alții, chiar cu o mizerie a noastră încredințată milostivirii sale. Micimile noastre date lui Isus, iar El face minuni. Lui Dumnezeu îi place să acționeze astfel: face lucruri mari pornind de la cele mici, de la cele gratuite.

Toți marii protagoniști ai Bibliei - de la Abraham la Maria până la copilașul de astăzi - arată această logică a micimii și a darului. Logica darului este atât de diferită de logica noastră. Noi încercăm să adunăm și să mărim ceea ce avem; în schimb Isus cere să dăruim, să diminuăm. Nouă ne place să adăugăm, ne plac adăugirile; lui Isus îi plac scăderile, faptul de a lua ceva pentru a-l da altora. Noi vrem să înmulțim pentru noi; Isus apreciază atunci când împărțim cu alții, când împărtășim. Este curios că în relatările înmulțirii pâinilor prezente în Evanghelii nu apare niciodată verbul "a înmulți". Dimpotrivă, verbele folosite sunt în sens opus: "a frânge", "a da", "a împărți" (cf. v. 11; Mt 14,19; Mc 6,41; Lc 9,16). Însă nu se folosește verbul "a înmulți". Adevărata minune, spune Isus, nu este înmulțirea care produce mândrie și putere, ci împărțirea, împărtășirea, care mărește iubirea și îi permite lui Dumnezeu să facă minuni. Să încercăm să împărtășim mai mult, să încercăm acest drum pe care ni-l învață Isus.

Și astăzi înmulțirea bunurilor nu rezolvă problemele fără o împărtășire justă. Vine în minte tragedia foamei, care îi privește îndeosebi pe cei mai mici. S-a calculat - oficial - că în fiecare zi în lume circa șapte mii de copii sub cinci ani mor din motive legate de malnutriție, pentru că nu au necesarul pentru a trăi. În fața scandalurilor ca acestea Isus ne adresează și nouă o invitație, o invitație asemănătoare cu aceea pe care probabil a primit-o copilașul din Evanghelie, care nu are nume și în care ne putem vedea noi toți: "Curaj, dăruiește puținul pe care-l ai, talentele tale, și bunurile tale, pune-le la dispoziția lui Isus și a fraților. Nu te teme, nu se va pierde nimic, pentru că, dacă împărtășești, Dumnezeu înmulțește. Alungă modestia falsă de a te simți nepotrivit, ai încredere. Crede în iubire, crede în puterea slujirii, crede în forța gratuității".

Fecioara Maria, care a răspuns "da" la propunerea nemaiauzită a lui Dumnezeu, să ne ajute să ne deschidem inima la invitațiile Domnului și la nevoile celorlalți.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Tocmai am celebrat liturgia cu ocazia Primei Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor. Aplauze pentru toți bunicii, pentru toți! Bunici și nepoți, tineri și bătrâni împreună au manifestat una din cele mai frumoase fețe ale Bisericii și au arătat alianța dintre generații. Invit să se celebreze această Zi în fiecare comunitate și să fie vizitați bunicii și bătrânii, cei care sunt mai singuri, pentru a le înmâna mesajul meu, inspirat din promisiunea lui Isus: "Eu sunt cu tine în toate zilele". Îi cer Domnului ca această sărbătoare să ne ajute pe noi care suntem mai înaintați în ani să răspundem la chemarea sa în această perioadă a vieții, și să arate societății valoarea prezenței bunicilor și bătrânilor, mai ales în această cultură a rebutului. Bunicii au nevoie de tineri și tinerii au nevoie de bunici: trebuie să stea de vorbă, trebuie să se întâlnească! Bunicii au limfa istoriei care urcă și dă forță copacului care crește. Îmi vine în minte - cred că l-am citat odată - acel text al unui poet: "Tot ceea ce copacul are înflorit vine din ceea ce este sub pământ". Fără dialogul dintre tineri și bunici, istoria nu merge înainte, viața nu merge înainte: este nevoie de a relua acest lucru, este o provocare pentru cultura noastră. Bunicii au dreptul să viseze privindu-i pe tineri, iar tinerii au dreptul la curajul profeției luând limfa de la bunici. Vă rog, faceți asta: întâlnirea bunici și tineri și a vorbi, a sta de vorbă. Și îi va face fericiți pe toți.

În zilele trecute, ploi torențiale au lovit orașul Zhengzhou și provincia Henan din China, provocând inundații devastatoare. Mă rog pentru victime și pentru familiile lor, și exprim apropierea și solidaritatea mea tuturor celor care suferă datorită acestei calamități.

Vineri s-a deschis la Tokyo a 32- ediție a Olimpiadei. În acest timp de pandemie, aceste jocuri să fie un semn de speranță, un semn de fraternitate universală caracterizat de un sănătos spirit de întrecere. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe organizatori, pe sportivi și pe toți cei care colaborează pentru această mare sărbătoare a sportului!

Adresez din inimă salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini. Îndeosebi, salut grupul de bunici din Rovigo - mulțumesc pentru că ați venit! -; pe tinerii din Albinea care au mers pe Via Francigena din Emilia la Roma; și pe participanții la "Rally din Roma Capitale". Salut și comunitatea Cenacolului. Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere! Felicitări pentru aprobarea definitivă vouă, tineri ai Neprihănitei!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 485.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat