Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bătrânii Europei: Episcopii din UE fac apel la solidaritate între generații

Biserica Catolică din Uniunea Europeană face apel la politici mai favorabile familiei și la politici europene care să stimuleze solidaritatea între generații.

de Robin Gomes

Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) a emis un comunicat de presă la 12 iulie 2021, în care spune că a făcut un apel pentru politici favorabile familiei și solidaritate între generații în contribuția sa la consultarea privind "Cartea verde privind îmbătrânirea" a Comisiei Europene.

Publicată de Comisia Europeană la 27 ianuarie, Cartea verde a fost supusă unei largi consultări, care s-a încheiat la 21 aprilie, la care a contribuit și COMECE. Principalul obiectiv al consultării a fost lansarea unei ample dezbateri publice privind reglementările necesare pentru a anticipa și a răspunde la impactul socio-economic al îmbătrânirii populației europene.

Opt nevoi specifice

În contribuția sa, Biserica din UE a reafirmat obiectivul principal al "Cărții verzi" și a subliniat opt nevoi specifice. Aceasta a solicitat îmbunătățirea participării pe piața forței de muncă, în special pentru lucrătorii în vârstă; punerea în aplicare a sistemelor de învățare pe tot parcursul vieții; creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește abuzul asupra persoanelor în vârstă; concentrarea atenției asupra situației persoanelor în vârstă din zonele rurale; promovarea accesului echitabil și la prețuri accesibile la asistență medicală; punerea în aplicare a unui sistem de pensii echitabil; recunoașterea calificărilor obținute prin muncă voluntară; și promovarea unor noi forme de îngrijire pe termen lung pentru incluziune socială.

În contextul unei speranțe de viață mai mari, COMECE a subliniat, de asemenea, importanța oferirii unei îndrumări spirituale persoanelor în vârstă, precum și a punerii la dispoziția generațiilor tinere a resurselor spirituale și culturale ale persoanelor în vârstă.

Datele demografice ale Europei

O caracteristică proeminentă a îmbătrânirii în Europa este faptul că numărul persoanelor în vârstă este în creștere. În prezent, 20 % din populație are peste 65 de ani, dar se estimează că până în 2070 va fi de 30 %. Se estimează că, până în 2070, vârsta medie în Europa va atinge pragul de 49 de ani, cu cinci ani mai mult decât media actuală. În aceeași perioadă, ponderea persoanelor în vârstă de muncă (20-64 de ani) ar urma să scadă de la 59% în prezent la 51% din totalul populației. Procentul persoanelor de peste 80 de ani ar trebui să se dubleze, ajungând la 13% până în 2070. Această tendință demografică are un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a oamenilor și în societățile UE.

Contribuția Bisericii la această dezbatere

În ultimii ani, COMECE a lucrat intens la problemele legate de schimbările demografice din UE. Ca reacție la Raportul 2020 al Comisiei Europene privind impactul schimbărilor demografice, COMECE și Federația Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa (FAFCE) au publicat, la 3 decembrie 2020, documentul de reflecție intitulat "Vârstnicii și viitorul Europei: solidaritate și îngrijire între generații în vremuri de schimbări demografice".

În acesta, COMECE a solicitat UE și statelor sale membre să lucreze la politici care să recunoască rolul crucial al persoanelor în vârstă, protejându-le, promovându-le și incluzându-le, asigurând în același timp participarea lor deplină în comunitățile noastre. Această tendință a fost reluată și în recentul document al Academiei Pontificale pentru Viață de la Vatican, intitulat "Bătrânețea: viitorul nostru. Condiția bătrânilor după pandemie".

În documentul COMECE-FAFCE se afirmă că "persoanele în vârstă sunt parte integrantă a familiei, o sursă de sprijin și de încurajare pentru generațiile mai tinere" și că "nu pot fi separate de societate și de rețelele relaționale". Documentul subliniază că "persoanele în vârstă nu sunt doar persoane vulnerabile, ci și actori dinamici ai vieții sociale".

Papa Francisc și persoanele în vârstă

Comunicatul de presă al COMECE din 12 iulie vine cu doar câteva zile înainte de prima "Zi mondială a bunicilor și a vârstnicilor", care va fi celebrată de Biserica Catolică la 25 iulie. Anunțată de Papa Francisc pe 31 ianuarie, această zi anuală va fi celebrată în fiecare an în a patra duminică din iulie, în apropierea sărbătorii Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus. Tema aleasă de papa pentru această primă ediție din acest an este "Eu sunt cu voi în toate zilele" (cf. Mt 28,20).

Sfântul Părinte a acordat credincioșilor și posibilitatea de a obține indulgența plenară pe 25 iulie, dedicând timp suficient pentru a vizita efectiv sau virtual persoanele vârstnice aflate în nevoie sau în dificultate (cum ar fi bolnavii, persoanele abandonate, persoanele cu dizabilități și alte cazuri similare).

De asemenea, papa a difuzat un mesaj video în care a subliniat că vocația vârstei a treia este aceea de a "păzi rădăcinile, de a transmite credința tinerilor și de a avea grijă de cei mici".

(După Vatican News, 15 iulie 2021)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor (25 iulie)

Decret al Penitențiariei Apostolice cu privire la acordarea indulgenței cu ocazia Zilei Mondiale a Bunicilor și a Bătrânilor (22 iunie)

"Eu sunt cu tine în toate zilele" (cf. Mt 28,20) este tema primei Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor care se va celebra la 25 iulie

O zi mondială dedicată bunicilor și bătrânilor, din iulie, în Biserica Catolică


 

lecturi: 653.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat