Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Galbeni: Un sfânt printre oameni, Martin Benedict

Zile binecuvântate și pline de har au trăit credincioșii din Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Galbeni, dar și pelerinii prezenți aici, cu ocazia jubileului organizat în perioada 11‑12 iulie 2021, în cinstea Slujitorului lui Dumnezeu Martin Benedict. Sărbătoarea jubiliară a omagiat împlinirea celor 90 de ani de la nașterea acestuia (31 iulie), și 35 de ani de la moartea sa (12 iulie).

Evenimentul s-a deschis duminică după-amiază, de către părintele paroh, Adrian Chili, la ora 15.00, cu momentul aprinderii lumânării în odaia în care s-a născut Martin Benedict și retrăirea momentelor din trecut, când nașterea unui copil reprezenta un moment de bucurie pentru întreaga comunitate; de asemenea, a avut loc și sfințirea Casei Memoriale. Tot aici, înainte de Sfânta Liturghie, a avut loc un moment de rugăciune condus de persoanele consacrate, pe baza unor meditații scrise de medicul-preot Martin Benedict.

Liturghia comemorativă de la ora 19.00 a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași. Alături de Excelența Sa au concelebrat 24 de preoți, atât preoți ai satului, cât și preoți veniți din zonele vecine. La predică, păstorul diecezei, pornind de la Evanghelia zilei, le-a reamintit preoților prezenți de responsabilitatea și totala dăruire pe care le-o cere Cristos în marea misiune de a vesti evanghelia. Totodată ne-a îndemnat să îl vestim pe Isus prin faptele și gesturile noastre concrete de iubire, așa cum a făcut și Martin Benedict. De asemenea, ne-a împărtășit experiența personală pe care a avut-o cu Martin Benedict, de când eram seminarist și mersese în vizită la Onești, dar și de impactul pe care l-a avut asupra sa. În cele din urmă ne-a amintit să nu uităm rugăm și să cerem ajutorul și mijlocirea doctorului preot Martin.

La finalul Sfintei liturghii părintele paroh a mulțumit episcopului Iosif și tuturor preoților prezenți, dar și autorităților civile prezente prin primarul Anton Șiler și viceprimarul Mihai Roșu Budau, cât și consilierilor de la primărie, dar nu în ultimul rând a cerut haruri și binecuvântări pentru toți cei prezenți la jubileu, atât pentru credincioși din localitate, cât și pentru cei veniți de departe, fie că l-au cunoscut în mod direct, fie indirect pe doctorul preot "fără de arginți", Martin Benedict.

Sărbătoarea a continuat și luni, 12 iulie, cu două vizite ghidate la Casa Memorială, în care au fost aduse în prim plan atât istoria și spiritualitatea, cât și tradiția și actualitatea. Cu ocazia acestor momente, credincioșii au putut pune întrebări și au fost clarificate diferite aspecte legate de preotul medic Martin Benedict.

În aceeași zi, începând cu ora 11.00, a avut loc un moment special, în note muzicale și versuri, pregătit de câțiva adolescenți și tineri din comunitate, ocazie cu care a fost prezentat și imnul "Fratele Benedict" (muzică și versuri Ovidiu Mihăilescu). Cei prezenți la moment au fost foarte încântați și i-au acompaniat pe cântăreți cu aplauze, dar și cu vocea, în cazul cântecelor pe care le cunoșteau.

În ciuda caniculei, la ora 16.00, a avut loc prezentarea cărții Martin Benedict. Cronologie, documente, mărturii, scrisă de pr. dr. Eusebio Bejan, OFMConv. și pr. dr. Silvestru Bejan, OFMConv. Momentul s-a încheiat cu o serie de întrebări, din partea publicului, care au fost clarificate de cei doi autori.

Liturghia comemorativă din data de 12 iulie, de la ora 19.00, a fost prezidată de pr. Ionel-Emilian Dumea, OFMConv., vicar provincial al Fraților Franciscani Minori Conventuali din România, la care au concelebrat, părintele paroh și șapte preoți din localitate. În cuvântul de învățătură, pr. Emilian ni l-a prezentat pe doctorul-preot, printre aceia care pentru Cristos a renunțat la tot, înfruntând tot felul de piedici cu credință puternică și neclintită, în vremurile grele ale comunismului.

După Sfânta Liturghie, am pornit în procesiune spre Cimitirul "Sfântul Gheorghe" din localitate, unde s-a cântat prohodul pentru Slujitorul lui Dumnezeu Martin Benedict, în fața mormântului său. Evenimentul s-a încheiat cu pomana care a fost făcută la poarta cimitirului, pentru sufletul preotului-doctor Martin Benedict.

Pe tot parcursului jubileului, credincioșii din Galbeni, de la copii, până la vârstnici, au îmbrăcat hainele tradiționale, pentru a marca această sărbătoare așa cum se cuvine.

Laura Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 iulie: Galbeni: Un sfânt printre oameni, Martin Benedict


 

lecturi: 1512.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat