Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un nou ministru general pentru Frații Minori

Papa Francisc îl felicită pe părintele Massimo Fusarelli, care a fost ales marți, 13 iulie 2021, ministru general al Ordinului Fraților Minori.

Membrii capitulului general al Ordinului Fraților Minori (OFM), cunoscut simplu sub numele de franciscani, și-au ales marți noul ministru general. Preotul italian Massimo Fusarelli, în vârstă de 58 de ani, va conduce ordinul mondial pentru perioada 2021-2027.

Papa Francisc a trimis un mesaj prin care a transmis rugăciunile și binecuvântările sale noului ministru general al Ordinului Fraților Minori.

"Aflând de alegerea dvs.", a spus papa într-o telegramă, "vă felicit și vă asigur de rugăciunile și binecuvântările mele, pentru ca Domnul să vă ajute și să vă protejeze în îndeplinirea serviciului dvs.".

Papa s-a mai rugat ca Sfântul Francisc să fie o încurajare pentru părintele Fusarelli în conducerea fraților săi.

Noul ministru general

Vestea alegerii a fost făcută publică marți de cardinalul João Braz de Aviz, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, desemnat cardinal delegat de Papa Francisc pentru a prezida capitulul general al Ordinului Fraților Minori.

La reuniunea capitulară, care se desfășoară în perioada 3-18 iulie 2021 la Colegiul Internațional "San Lorenzo da Brindisi", au participat 118 delegați din întreaga lume, printre care și părintele Francesco Patton, custodele Țării Sfinte.

Noul ministru general ales este cel de-al 121-lea succesor al Sfântului Francisc de Assisi, succedându-l pe franciscanul american Michael Perry, care a fost ales ministru general în 2013 pentru a continua mandatul ministrului general de atunci, pr. José Rodríguez Carballo, pe care Papa Francisc l-a transferat la Vatican ca secretar al Congregației pentru Institutele de viață consacrată și Societățile de viață apostolică. Părintele Perry a fost reales în funcția de ministru general în 2015.

Pr. Massimo Fusarelli, OFM

Născut la Roma la 30 martie 1963, fr. Fusarelli a crescut în capitala italiană împreună cu familia sa. I-a întâlnit pe Frații Minori în Parohia "San Francesco di Tivoli" și a făcut prima profesiune la 30 iulie 1983. După noviciat, a urmat cursurile de filosofie și teologie la "Antonianum", Universitatea Pontificală "Sfântul Anton", obținând o licență în teologie în 1988. A făcut profesiunea solemnă la 8 ianuarie 1989, iar la 30 septembrie a fost hirotonit preot.

În 1992, a obținut licența și apoi doctoratul în teologie patristică la Institutul Patristic "Augustinianum" din Roma. A predat teologie patristică la Institutul de Științe Religioase al Ateneului Pontifical "Antonianum" de atunci, din 1991 până în 1996.

Din 1990 până în 1999, a fost animator al pastorației vocaționale și a tineretului, iar din 1996 coordonator național. În această calitate, a fost chemat să fie membru al Consiliului Național al Centrului Național pentru Vocații al Conferinței Episcopale Italiene. Din 1999 până în 2003 a fost formator al fraților cu profesie temporară, consilier provincial și moderator provincial și național de formare permanentă. Din 2003 până în 2009, pr. Fusarelli a fost chemat la Curia Generală în calitate de secretar general pentru formare și studii al Ordinului Fraților Minori.

A fost definitor provincial, animator al pastorației vocațiilor și apoi al formării permanente; secretar general pentru formare și studii din 2003 până în 2009; vizitator general pentru Provincia de Napoli și apoi pentru procesul de unificare a Provinciilor din Italia de Nord; a fost ales ministru provincial al Provinciei "Sfântul Bonaventura" (regiunile Lazio și Abruzzo) la 2 iulie 2020.

(După Vatican News, 14 iulie 2021)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Notă de traducător:
Ordinul Franciscan a fost fondat de Sfântul Francisc de Assisi și a primit recunoașterea papală în anul 1210. Primii frați se numeau "fratres minores" sau "frații mici". Franciscanii sunt cel mai mare ordin călugăresc din Biserica Catolică, după numărul de membri. Actualmente, franciscanii sunt organizați în trei ordine. Primul Ordin cuprinde trei ramuri: Frații Minori (Ordo Fratrum Minorum - OFM), Frații Minori Conventuali (Ordo Fratrum Minorum Conventualium - OFMConv) și Frații Minori Capuccini (Ordo Fratrum Minorum Cappucinorum - OFMCap). Al doilea Ordin îl constituie călugărițele de clauzură numite "Clarise" (OSC), de la personalitatea și spiritualitatea co-fondatoarei lor: Sfânta Clara din Assisi. Al treilea Ordin este format din bărbați și femei, călugări și laici, care încearcă să imite spiritul Sfântului Francisc prin lucrări de învățătură, caritate și servicii sociale. Strict vorbind, acest din urmă ordin este format din Ordinul al Treilea Secular, ai cărui membri laici trăiesc în lume fără voturi, și din Ordinul al Treilea Regular, ai cărui membri trăiesc în comunități călugărești cu voturi. Călugării din Ordinul Fraților Minori sunt cunoscuți, în general, cu numele de "observanți" și poartă haina maro. Sediul provinciei române a Ordinului Fraților Minori este la Cluj, iar principala mănăstire este la Șumuleu Ciuc. În Dieceza de Iași activează doar Ordinul Fraților Minori Conventuali, cu sediul provincial la Bacău, și Ordinul Fraților Capucini, cu sediul custodiei la Onești.


 

lecturi: 1417.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat