Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cursul de formare "Patrimoniul Bisericii și Muzeul Diecezan. Perspective ecumenice"

Joi, 8 iulie, și vineri, 9 iulie 2021, a avut loc la Mănăstirea "La Salle" a Frații Școlilor Creștine din Iași un curs de formare "Patrimoniul Bisericii și Muzeul Diecezan. Perspective ecumenice", organizat de Oficiul pentru Cultură Creștină din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, la care au participat reprezentanți din întreaga Dieceză de Iași, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași.

Acest curs de formare a fost organizat din inițiativa secțiunii "Cultură și Ecumenism" din cadrul Curiei diecezane a Episcopiei Romano-Catolice de Iași și este parte din proiectul "Centrul Cultural Catolic".

Întâlnirea a debutat cu cuvântul lect. dr. pr. Iosif Antili, vicar episcopal pentru secțiunea "Cultură și Ecumenism", organizatorul acestui curs, și cu câteva cuvinte încurajatoare ale PS Iosif Păuleț, păstorul diecezei noastre, și ale PS Petru Gherghel, episcopul nostru emerit.

Prima parte a zilei de joi a fost moderată de conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș, care l-a prezentat pe lect. dr. pr. Eugen Răchiteanu, cel care a susținut conferința cu tema Patrimoniul Bisericii. Părintele Eugen Răchiteanu, care este expert evaluator în acest domeniu, ne-a familiarizat cu termenul de patrimoniu, prezentându-ne informații despre patrimoniul cultural mobil și imobil, făcând referire la legislația în vigoare. A luat în discuție faptul că monumentele de patrimoniu pot fi de arheologie, de arhitectură, memoriale și funerare și că acestea pot fi clasate sau declasate în funcție de categoria din care fac parte. Evaluarea monumentelor se face după anumite criterii: vechime, reprezentativitate, raritate și valoare memorială, astfel încât unele se clasează, dobândind un act de identitate și se pun în circuit, iar altele, care nu mai au șansă de restaurare, se pot declasa. Totodată, ne-a conștientizat de importanța păstrării patrimoniului material și imaterial al Bisericii din dieceza noastră.

După această conferință au avut loc dezbateri pe tema patrimoniului Bisericii, propunându-se crearea unui Oficiu de Bunuri Culturale ecleziastice și de Patrimoniu, astfel încât să se poată stabili măsuri concrete de păstrare a patrimoniului în dieceza noastră.

A doua parte a zilei a fost moderată de conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, prezentând-o pe d-na lect. univ. dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal "Moldova" din Iași. Doamna Lăcrămioara Stratulat ne-a prezentat în conferința sa, drumul parcurs în restaurarea Palatului Culturii Iași, monument de patrimoniu cultural reprezentativ pentru orașul Iași, pentru zona Moldovei și a întregii țări. De asemenea, ne-a prezentat informații cu privire la înființarea Muzeului Diecezan și care sunt pașii pentru crearea acestui muzeu: identificarea spațiului, identificarea surselor de finanțare și tematica expozițională. Doamna manager a făcut referire la legislația în domeniu, la condițiile care se impun pentru a avea un spațiu muzeal propice păstrării obiectelor expuse, încurajându-ne și oferindu-ne sprijinul domniei sale.

La dezbaterea pe tema muzeului diecezan s-a concluzionat că ar fi mai bine să se creeze două spații muzeale, cu tematici expoziționale diferite, unul pentru obiecte de cult și unul etnografic. Totodată s-au făcut propuneri pentru identificarea spațiilor și modul în care se pot colecta obiectele din dieceză.

Prima zi s-a încheiat cu o Sfântă Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, cu participarea mai multor preoți din dieceză în frumoasa capelă a mănăstirii Fraților Școlilor Creștine.

În cea de-a doua zi, lect. dr. pr. Iosif Antili a moderat ultima conferință, prezentându-l pe pr. dr. Jaromir Zadrapa, secretar în cadrul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. In prima parte a conferinței cu titlul Perspective ecumenice pentru Europa de Est, părintele Jaromir Zadrapa ne-a invitat la o meditație cu privire la frământările care au avut și au loc în Biserică pe tema unității creștinilor. Părintele a subliniat că atunci când vorbim de ecumenism trebuie să ne referim la două tipuri de relații: relațiile din interiorul Biserici Catolice și relațiile Bisericii Catolice cu celelalte Biserici creștine. În a doua parte a conferinței sale, ne-a fost prezentat un filmuleț despre pașii făcuți de către urmașii sfântului Petru pentru unitatea Bisericilor creștine, despre întâlnirile ecumenice care au avut loc de-a lungul timpului la nivel înalt, între Papa de la Roma și conducătorii Bisericilor surori.

La dezbaterea pe tema ecumenismului s-au creat discuții și s-au pus întrebări, iar una dintre ele a fost cu privire la posibilitatea de a sărbători toți creștinii Paștele împreună la aceeași dată. Părintele Jaromir a afirmat că s-au făcut pași în acest sens, însă deocamdată nu s-a reușit să se găsească un numitor comun. Părintele ne-a invitat să avem o viziune mai amplă asupra ecumenismului, o viziune eschatologică și să considerăm că această lucrare de unitate a creștinilor este o lucrare a Duhului Sfânt.

La sfârșit au urmat concluziile generale, unde fiecare participant a fost invitat să-și exprime un gând cu privire la participarea la acest curs.

Au fost două zile cu folos în care s-a accentuat faptul că trebuie să ne păstrăm patrimoniul cultural cât mai bine cu putință, pentru că el ne vorbește despre identitatea noastră de creștini și pentru a ști de unde venim. S-a discutat despre pașii care se fac spre unitatea Bisericii și am înțeles că putem fi uniți chiar și în diversitate printr-o trăire în armonie cu frații noștri. Am înțeles că trebuie să avem o viziune mai amplă și să privim în viitor pentru că unitatea este o lucrare a Duhul Sfânt, dar consider că la această lucrare putem contribui și noi, mai ales prin rugăciunile noastre.

Mulțumim bunului Dumnezeu, episcopilor, organizatorilor, invitaților și tuturor participanților pentru aceste zile pline de har și binecuvântare!

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-9 iulie: Iași: Cursul de formare "Patrimoniul Bisericii și Muzeul Diecezan. Perspective ecumenice"


 

lecturi: 1907.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat