Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie cu recviem la 50 de la moartea pr. Gaspar Bachmeier

La 9 iulie 1971 trecea la Domnul la vârsta de 61 de ani pr. Gaspar Bachmeier, profesor și prorector la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" - Iași și paroh de Iași. Cu acest prilej comemorativ, PS Iosif Păuleț a oficiat o Liturghie cu recviem în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în seara zilei de 9 iulie 2021, avându-i alături pe PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din episcopie și preoți invitați. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Anton Despinescu, cel care i-a fost elev, student și coleg de catedră.

"Suntem aici pentru o celebrare aniversară: 50 de ani de la trecerea la Domnul a unui slujitor ilustru al diecezei noastre, al episcopiei, al parohiei catedralei, al seminarului nostru: pr. prof. dr. Gaspar Bachmeier", sunt cuvintele care au deschis predica pr. Anton Despinescu.

Memento mori ("Amintește-ți că vei muri") - acest dictonul latin cunoscut tuturor, care sună ca un avertisment, este exprimat în ultimele două articole din Crez, cele referitoare la moarte și înviere. Pregătirea pentru moarte este de cea mai mare importanță pentru viața unui creștin.

Predicatorul a menționat că la altar erau alți trei preoți care l-au cunoscut în calitate de studenți pe pr. Bachmeier: PS Petru Gherghel, pr. Ieronim Budulai și pr. Ioan Jicmon. Indicând spre viața părintelui de la a cărui moarte se împlineau 50 de ani, a explicat pe scurt proveniența acestuia dintr-o colonie de șvabi din sudul Basarabiei. A vorbit despre activitatea desfășurată după hirotonire, trecând în revistă faptul că a fost la dispoziția episcopului Mihai Robu, în funcția de consilier episcopal, slujind totodată ca profesor în seminar, la catedrele de drept canonic și exegeză, domenii teologice pentru care făcuse studii de specializare la Tübingen, în Germania. În timp ce se îndrepta spre Constanța la 9 iulie 1971, un infarct a pus capăt vieții sale pământești. Pr. Anton Despinescu și pr. Eduard Ferenț s-au îngrijit ca trupul său neînsuflețit să fie adus la Iași și înmormântat două zile mai târziu, la 11 iulie 1971, în Cimitirul "Eternitatea" din Iași.

La finalul predicii au fost redate cuvintele care se pot citi pe epitaful de la mormântul pr. Bachmeier, aflat în Cimitirul "Eternitatea" din Iași: Pios slujitor al altarului, distins profesor, paroh de Iași și prorector al Institutului Teologic, protopop, cu frica lui Dumnezeu și dragoste de oameni. A sădit în sufletele elevilor, studenților și credincioșilor dragoste și credință. Suflet blând, mereu deschis pentru oameni.

Celebrarea din catedrală s-a încheiat cu un recviem pentru odihna sufletului preotului Gaspar Bachmeier, ca recunoștință pentru toată activitatea și slujirea pe care a dăruit-o celor care se formau pentru preoție, cât și credincioșilor din Iași care l-au avut ca paroh.

Requiescat in pace!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 iulie: Iași: Liturghie cu recviem la 50 de la moartea pr. Gaspar Bachmeier


 

lecturi: 1299.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat