Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

1 iulie 1861-2021

160 de ani de istorie privind la viitor

Într-un interviu inedit Papa Francisc vorbește despre ziarul său... "de partid"

"Un ziar «de stradă»", adică "un ziar care să știe să iasă în exterior, pe străzi, ca să vadă istoria, să atingă istoria și să reflecte asupra istoriei. Cea de astăzi, cea de ieri". Așa vede Papa Francisc "L'Osservatore Romano", ziarul său, "ziarul de partid" cum îi place să-l definească. A povestit asta într-un interviu acordat regizorului Francesco Zippel, care realizează un documentar produs de Dazzle Communication dedicat celor 160 de ani ai cotidianului Sfântului Scaun. Prezentăm aici în continuare cuvintele Papei Francisc.

Știu că expresia este un pic ambiguă, dar îmi place să numesc L'Osservatore Romano "ziarul de partid". Eu îl citesc în fiecare zi și, atunci când nu apare duminica, îmi lipsește ceva. Nu numai astăzi. Și în Argentina ediția săptămânală în limba spaniolă o citeam în întregime deoarece știu că este o legătură cu Sfântul Scaun, cu magisteriul și cu viața Bisericii, cu istoria Bisericii.

Pericolul este laboratorul. Un ziar, pentru a fi actual, nu poate să fie ziarul de laborator, numai de gânduri. Trebuie să fie un ziar "de stradă" să spunem așa, dar în sens figurativ: un ziar care să știe să iasă în exterior, pe străzi, ca să vadă istoria, să atingă istoria și să reflecte asupra istoriei. Cea de astăzi, cea de ieri. De exemplu, numărul dedicat Zilei Amintirii a fost o cateheză, o adevărată cateheză pentru tinerii de astăzi: ca să vadă ce s-a întâmplat în acel timp și ce se poate întâmpla astăzi. Deci, este un ziar viu, care ne ajută; pentru asta nu poate să fie de laborator sau de birou. Trebuie să fie de stradă, pentru a lua viața și viața se ia așa cum vine, nu cum aș vrea eu ca să vină.

Paul al VI-lea spunea că L'Osservatore Romano nu este pur și simplu un cotidian de informare, ci este un cotidian de formare, și este adevărat. Să revenim la ediția apărută pentru Ziua Amintirii: oamenii care citesc acel reportaj despre amintire sunt formați pentru că le dăm elemente de amintiri, de memorie și istorice pentru a privi lumea cu acea cheie. Deci, da, un ziar de formare. Și mie mi-a făcut bine să citesc acel număr, erau lucruri pe care nu le înțelegeam mult despre asta și pe care acum le-am înțeles. Un ziar care formează.

Un ziar care, în afară de funcția de evanghelizare, posedă și o dimensiune diplomatică foarte importantă. Mai ales în raport cu răspândirea magisteriului papei. Mă gândesc la Pius al XII-lea care a vorbit despre toate temele posibile, magisteriul său a fost unul foarte bogat. A făcut școală și a făcut doctrină prin L'Osservatore Romano. Mă gândesc la Pius al XII-lea deoarece consider că a fost un revoluționar în asta: magisteriul său a fost difuzat de Biserică prin L'Osservatore Romano. Un papă care îi întâlnea pe toți și toți veneau la el și el le vorbea, artiștii, intelectualii, moașele... și se răspândea cu L'Osservatore și cu Radio Vatican, dar era mai ușor de găsit acest magisteriu cu ziarul care este un instrument care rămâne.

În Argentina era o ediție săptămânală în limba spaniolă, rezumativă. Eu îl citeam în întregime, de la început până la sfârșit. Pentru că aveam nevoie să înțeleg. Acum din păcate nu mai apare în formă tipărită. Trebuie lucrat pentru ca L'Osservatore Romano să ajungă la toți, în limba tuturor. Pentru aceasta vreau să mulțumesc celor care ne ajută din punct de vedere economic pentru acest dar, binefăcătorilor și firmelor care ne ajută.

Eu îl citesc de la prima până la ultima pagină, urmând ordinea. Afară de cazul în care am vreun interes special. Caut mai întâi, dar de obicei îl citesc de la prima până la ultima pagină și, când se termină, spun "păcat, s-a terminat". Îl citesc noaptea.

Cum va fi L'Osservatore Romano peste două sute de ani? Nu m-am gândit la asta, nu mi-am pus întrebarea. Sper ca să fie mereu actual.

(După L'Osservatore Romano, 1 iulie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 450.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat