Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghie de mulțumire la 137 de ani de la înființarea Diecezei de Iași

Duminică, 27 iunie 2021, s-au împlinit 137 de ani de la înființarea Diecezei de Iași, prilej cu care a fost celebrată o Sfântă Liturghie de mulțumire în catedrala din Iași, începând cu ora 18.00. A prezidat PS Iosif Păuleț, în altar fiind pr. Paul Budău, paroh și decan, pr. Fabian Doboș, director al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei de Iași, și pr. Emil Dumea, profesor emerit de Istoria Bisericii.

În seara aceasta vrem să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra diecezei noastre, astăzi fiind aniversarea înființării Diecezei de Iași: 1884, 137 de ani de la înființare.

După proclamarea evangheliei, pr. Emil Dumea a evocat în cadrul predicii evenimentele importante înscrise în arcul celor 137 de ani. Vicariatul Apostolic al Moldovei a fost transformat în Episcopie, primul episcop fiind Nicolae Iosif Camilli. Se întâmpla în anul 1884. Cei mai mulți preoți erau misionari, din rândul fraților minori conventuali, în total 37. De aceea, gândul de recunoștință se îndreaptă spre ei și spre cei care au condus în perioadele ulterioare destinele acestei Biserici locale, a spus predicatorul.

Referindu-se la zelul credincioșilor laici a spus: "Au purtat făclia credinței, s-au luptat lupta cea bună, ne-au transmit cel mai mare dar pe care l-au primit, darul credinței". Catolicismul din Moldova este "multicolor", mai ales din punct de vedere etnic: catolici de origine maghiară, polonă, germană. Dar toți fac parte din aceeași Biserică. Ei au știu să fie uniți în aceeași credință, în jurul păstorilor lor sufletești. Relațiile ecumenice cu frații ortodocși majoritari pe aceste meleaguri a fost mereu marcată de înțelegere, ferită de conflicte.

Privind în viitor, pr. Emil Dumea a subliniat importanța evangheliei pe care trebuie să se bazeze valorile noastre, căci ea ne ține în unitate. Citând din discursul Papei Francisc ținut la Iași a spus: "Să ne păstrăm credința care face să germineze ce este mai bun în fiecare. Să nu uităm de rădăcinile noastre. Căci ele fac să crească copacul mare al diecezei noastre".

După terminarea anunțurilor care privesc viața parohiei, pr. Paul a urat "La mulți ani!" tuturor celor care fac parte din Dieceza de Iași.

"Îl rugăm pe Dumnezeu, primind jertfa Sfintei Liturghii, să binecuvânteze în continuare dieceza noastră, să aibă un viitor cât mai frumos, mai strălucit", au fost cuvintele PS Iosif Păuleț, care au precedat binecuvântarea finală.

Pr. Cristian Diac

* * *

La Mulți Ani! Episcopiei Romano-Catolice de Iași


 

lecturi: 507.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat