Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Încheierea anului școlar la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"

Joi, 24 iunie 2021, în Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman s-a celebrat o Sfântă Liturghie de mulțumire pentru anul școlar 2020-2021, la care au participat elevii, corpul profesoral și angajații liceului, urmată de o festivitate de premiere a elevilor care s-au distins prin rezultate la învățătură și comportament ireproșabil în decursul acestui an școlar.

Deja de câteva zile se simțea o atmosferă mai destinsă, iar mult așteptata "ultima zi de școală" s-a apropiat, purtând cu sine un amestec de sentimente diferite: se putea citi pe chipul elevilor și al profesorilor bucuria împlinirii, a recunoștinței pentru anul încheiat, dar se putea simți și starea de tristețe a iminentei despărțiri ce va dura până la toamnă, însoțită de dorința de a fructifica aceste ultime momente petrecute împreună, pline de bucurie și comuniune. În această atmosferă, de sărbătoare, la ora 10.00, ne-am adunat cu toții în Capela Mare: director, preoți formatori, profesori, personal didactic auxiliar și nedidactic, seminariști de la profilul teologic, elevi de la profilul pedagogic și unii oaspeți care ni s-au alăturat, pentru a-i aduce, cu recunoștință, mulțumirea noastră lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Emilian Dumea, OFMConv., vicar provincial. În cuvântul de salut la începutul Sfintei Liturghii, părintele Bogdan Emilian Balașcă, OFMConv., directorul liceului, ne-a invitat pe toți să ne deschidem inima: așa cum i-am cerut la începutul anului școlar ajutorul lui Dumnezeu, se cuvenea acum să îi mulțumim aceluiași Dumnezeu pentru toate darurile cu care ne-a copleșit de-a lungul acestui an școlar. Un an special, în care pandemia și-a pus amprenta pe alegerile personale și de grup, cu perioade de incertitudine și uneori de teama de a-l întâlni pe celălalt. Însă a fost frumos și special, prin darul lui Dumnezeu, care ne-a dat posibilitatea de a cunoaște persoane noi, de a întâlni colegi mai vechi, profesori, de a înainta pe drumul cunoașterii de noi înșine, a celuilalt, a lumii, a culturii și vieții sociale și al cunoașterii lui Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură, pr. Emilian a subliniat faptul că fiecare dintre noi este important în planul lui Dumnezeu, fiecare este unic. Dumnezeu ne-a creat făpturi minunate și ni se adresează chemându-ne pe nume. Părintele i-a felicitat pe elevi pentru rezultatele la învățătură și le-a dat și anumite sfaturi pentru vacanță. Plecând de la sensul profund al cuvântului "vacanță", care înseamnă să te golești de tine însuți pentru a te umple de ceea ce este sfânt, de Dumnezeu, părintele celebrant a indicat patru posibile "opriri" recomandate în vacanță: oprirea din mers, din fugă, adică a avea curajul să stăm cu noi înșine, să nu ne lăsăm acaparați de persoane sau de lucruri, de telefon, de internet în mod inutil; oprirea din vorbit, adică a face liniște în viața noastră, a căuta să ne ascultăm glasul inimii, al lui Dumnezeu; oprirea din a asculta sfatul celor răi, adică a nu mai primi fără discernământ ofertele pe care ni le propune societatea de astăzi, mediul online; oprirea în rugăciune, adică a intra în comuniune cu Dumnezeu, a ne lăsa umplută inima și viața de el. Un alt sfat al părintelui ne îndemna la a nu ne mai plânge de lumea din jur, ci a fi noi schimbarea pe care o vrem în Biserica și în societatea de astăzi.

După binecuvântarea finală a urmat premierea elevilor cu rezultate bune la învățătură și comportament, din partea domnilor diriginți. Părintele director, Emilian-Bogdan Balașcă, ne-a invitat pe toți să ne bucurăm pentru cei care sunt premiați, într-un moment frumos caracterizat de comuniune.

La final, părintele director a mulțumit corpului profesoral, echipei formative, personalului auxiliar, dar și tuturor seminariștilor și elevilor pentru implicarea și bunul mers al acestui an școlar. Un gând de felicitare a fost adresat absolvenților cărora le-a adresat invitația de a ne vizita în viitor. De asemenea, le-a urat mult succes la examenul de bacalaureat și în alegerile de viață pe care le vor lua. Am fost cu toții îndemnați ca în timpul vacanței să avem curajul de a spune da la ceea ce ne face bine și nu la ceea ce ne face rău.

După sutele de fotografii făcute în grup sau individual, împreună cu aceste gânduri și sentimente pline de recunoștință, fiecare a plecat acasă urmând să se bucure de această vacanță binemeritată.

Pr. Irimia-Romică Pal, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Roman: Încheierea anului școlar la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"


 

lecturi: 1112.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat