Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hirotonirea a zece noi preoți

În Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, 10 tineri au fost hirotoniți întru Preoție prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, joi, 24 iunie 2021, în sărbătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, la Liturghia de la ora 11.00. Celebrarea a putut fi urmărită prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media, și la ERCIS FM, anticipată de o ediție specială care a început la ora 9.00.

La Liturghia de hirotonire PS Iosif Păuleț i-a avut alături pe PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Egidiu Condac, vicar general al Episcopiei de Iași, Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România, pr. Paul Budău, paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" și decan de Iași, Mons. Ionuț Strejac, care lucrează la Vatican în Secretariatul de Stat, pr. Isidor Iacovici, director național pentru îngrijirea pastorală a migranților romano-catolici români din Italia, dar și profesori și formatori de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate. Au fost 135 de preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, călugări și călugărițe, precum și mai mulți credincioși.

Părinții diaconi, ca pregătire spirituală pentru hirotonirea întru prezbiterat, au făcut exercițiile spirituale în perioada 16-22 iunie, la Mănăstirea carmelită din Luncani (Bacău), coordonator fiind părintele Cristian Diac, redactor la Oficiul pentru Comunicații Sociale.

Miercuri, 23 iunie, părinții diaconi au depus în prezența PS Iosif Păuleț profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, cu emoția apropiatului moment așteptat ani de zile: hirotonirea ca preoți ai Bisericii Romano-Catolice.

Joi, fiind și sărbătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de catedrală credincioși veniți pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur și simplu dornici să fie alături de cei zece diaconi, ce urmau a fi hirotoniți preoți.

La ora 10.55 a pornit procesiunea având în față crucea procesională, urmată de ministranții care duceau lumânările, lectorii și acoliții, apoi au urmat diaconii, vizibil cuprinși de emoție, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de episcopi. Ceilalți preoți erau deja prezenți în catedrală.

La începutul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț i-a salutat pe oaspeții de seamă, într-un mod special pe candidații la Preoție, pe toți credincioșii prezenți în catedrala din Iași, dar și pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială, prin ERCIS Media și ERCIS FM.

După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iași, Mons. Benone Farcaș, a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte fiind invitați să se apropie de altar, cei zece candidați răspunzând "Prezent!" la auzirea numelui și făcând un pas în față.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Iosif Păuleț, care, în introducere a vorbit despre sărbătoarea zilei, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, și despre rolul său în istoria mântuirii, amintind că Biserica declară că "nimeni dintre cei născuți din femeie nu este mai mare decât Ioan". Păstorul Diecezei de Iași, îndreptându-se către candidații la Preoție, a subliniat trei calități ale Sfântului Ioan, care pot să îi ajute pe toți în trăirea vieții de credință, în special pentru împlinirea "împlinirea ministerului sacerdotal pe care îl începeți astăzi": 1. Ioan - model și icoană a preotului; 2. Ioan - omul speranței; 3. Ioan - omul umilinței. Vorbind despre exemplul umilinței lui Ioan Botezătorul, PS Iosif i-a îndemnat pe diaconi: "Asemenea Sfântului Ioan, dragi tineri diaconi, aveți misiunea de a privi mereu spre Cristos și de a-l pune mereu în centru. Lumea vă va căuta, probabil vă va iubi și aprecia. Dar nu uitați că nu trebuie să-i adunați pe oameni atât în jurul vostru, cât mai ales în jurul lui Cristos. Fiți slujitori umili ai lui Cristos, preocupați mereu de binele Bisericii - darul cel mai scump al lui Cristos, pe care el îl așază astăzi în mâinile voastre". În încheiere, Preasfințitul Iosif i-a invitat pe toți cei prezenți să se unească în mulțumirea către Dumnezeu "pentru darul pe care îl face astăzi Bisericii noastre locale, pentru acești tineri diaconi... pentru ei și pentru familiile lor, care au știut să cultive germenii vocației... pentru toți cei care i-au însoțit de-a lungul timpului cu rugăciunile lor... pentru cei care i-au pregătit pentru Sfânta Preoție".

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif", care a susținut cântările la această celebrare, a intonat "Litania tuturor sfinților". A urmat apoi impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, PS Iosif Păuleț s-a adresat candidaților cu aceste cuvinte: "Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului".

La finalul Sfintei Liturghii, pr. David Eduard-Cristian, în numele tuturor celor zece preoți nou-sfințiți, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la Sfânta Preoție, dar și tuturor celor care i-au susținut pe acest drum al formării și care au făcut posibilă această sărbătoare a hirotonirii lor.

La sfârșitul celebrării, fiind invitat să ia cuvântul, PS Petru Gherghel le-a vorbit noilor preoți despre ce constituie cu adevărat frumusețea bisericii. Oricât de frumoasă ori mare ar fi o biserică sau o catedrală, artistic ori arhitectonic vorbind, "niciodată biserica nu este mai frumoasă decât când este plină... Lumea nu va fi cu adevărat frumoasă... dacă nu ne vom strădui s-o facem frumoasă... Și biserica noastră - și orice biserică, și mai ales dieceza noastră - va fi mereu frumoasă când va fi plină de astfel de slujitori, preoți consacrați, care îl cinstesc pe Dumnezeu și poartă în lume mesajul său... Biserica trebuie și va fi frumoasă dacă vom ști noi s-o umplem cu duhul iubirii lui Dumnezeu, așa cum a făcut Ioan Botezătorul pe care noi l-am amintit astăzi... Să faceți bisericile noastre să fie pline și frumoase de credincioși, ca și dieceza noastră".

După aceste momente, PS Iosif Păuleț le-a încredințat noilor preoți actul de hirotonire, jurisdicția pentru ascultarea spovezilor și numirea pentru începutul misiunii preoțești.

Alături de episcopi, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială la sfârșitul Liturghiei.

Celebrarea hirotonirii preoțești a fost transmisă de către echipa ERCIS Media, în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași, dar și prin Radio ERCIS FM.

Bucuria noilor preoți a continuat și după Sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul noilor preoți, pentru ca să-i felicite. O bucurie specială au simțit, cu siguranță, și părinții acestor noi preoți. Se vedea pe chipurile credincioșilor bucuria și speranța că acești noi tineri vor fi alți păstori care să-i îndrepte spre Dumnezeu prin cuvânt și faptă.

Toți preoții nou-sfințiți urmează ca în zilele următoare de sărbătoare să celebreze prima Sfântă Liturghie în localitățile natale.

Alți trei diaconi care au studiat la același institut vor fi hirotoniți preoți sâmbătă, 26 iunie, ora 10.00, în Catedrala "Sfântul Iosif" din București, pentru Arhidieceza de București. Marți, 29 iunie, în sărbătoarea "Ss. Petru și Paul", în capela Institutului Teologic-Romano-Catolic Franciscan din Roman, șase frați franciscani vor fi hirotoniți întru preoție, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț.

Îi însoțim cu rugăciunile noastre pe acești noi zece preoți, ca bunul Dumnezeu să-i însoțească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoți buni și sfinți.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Numirile preoților nou-sfințiți (de la 1 august 2021), pentru Dieceza de Iași:

  • Antili Liviu-Leonard (din Parohia Tămășeni) - vicar parohial la Bacău "Înălțarea Sfintei Cruci"

  • Budău Narcis-losif (din Parohia Satu Nou - BC) - vicar parohial la Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

  • David Eduard-Cristian (din Parohia Tuta) - vicar parohial la Iași "Adormirea Maicii Domnului"

  • Dămătărc Toma (din Parohia Roman "Sfânta Tereza") - vicar parohial la Mărgineni

  • Doboș Claudiu-Ignațiu (din Parohia Valea Seacă) - vicar parohial la Bijghir

  • Gundel Richard-Mihai (din Parohia Gura Humorului) - vicar parohial la Tămășeni

  • Minac Ionuț-Lucian (din Parohia Piatra Neamț "Sfântul Iosif Muncitorul") - vicar parohial la Rădăuți

  • Păuleț Marian (din Parohia Pildești) - vicar parohial la Bacău "Sfântul Nicolae"

  • Simon Ștefan-Emanuel (din Parohia Șcheia) - vicar parohial la Nicolae Bălcescu

  • Talaz Adrian (din Parohia Arini) - vicar parohial la Traian (Bc)

* * *

Impresii ale preoților nou-sfințiți:

  • "Au fost momente unice, pline de emoții și, în același timp, pline de bucurie. Astăzi am simțit mai mult ca niciodată prezența lui Dumnezeu în viața mea și că într-adevăr el m-a ales. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru darul sfintei Preoții, pe care l-am primit astăzi și cu această ocazie vă rog să vă rugați pentru colegii mei și pentru mine pentru a fi preoți buni și sfinți după Inima lui Isus" (Pr. Richard-Mihai Gundel).

  • "N-am cuvinte pentru a putea descrie bucuria care mi-a cuprins inima. Dumnezeu a privit spre mine, mi-a pătruns viața, m-a chemat și m-a ales. Mi-a încredințat un dar atât de mare, taina sfintei Preoții, care trebuie să devină dăruire și slujire, prin Biserică. Este o misiune responsabilă care trebuie să aducă rod de viață veșnică. Îl rog pe Cristos, Marele Preot, la a cărui preoție m-a făcut părtaș, să mă călăuzească pentru a împlini voința lui Dumnezeu Tatăl, spre mântuirea tuturor oamenilor. Mulțumesc din inimă tuturor celor care au contribuit la formarea mea umană, spirituală, intelectuală și pastorală. De asemenea, mulțumesc și tuturor binefăcătorilor mei. Iar vouă, tuturor, vă cer să vă rugați pentru mine! Uniți în rugăciune!" (Pr. Marian Păuleț).

  • "Pentru mine ziua de astăzi a fost una dintre cele mai frumoase zile din viața mea. Am văzut din nou cum Dumnezeu rămâne fidel în ciuda tuturor infidelităților mele, ba mai mult mi-a dăruit puterea sa. De aceea, cel mai bine ar putea descrie starea mea psalmistul: «Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului»» (Ps 116,12-13)" (Pr. Ionuț-Lucian Minac).

  • "Ziua de azi? Bucuria încununării unui drum lung și emoția începuturilor. Dar a fost o emoție diferită de altele. În momentul prosternării am lăsat toate în mâinile lui Dumnezeu. Mă bucur că cei dragi și o parte din comunitate mi-au fost alături. Datorită rugăciunilor și jertfelor lor drumul meu a fost susținut întotdeauna. Domnul să-i răsplătească pe toți binefăcătorii mei! Îmi doresc o preoție după inima lui Dumnezeu. De aceea, mă încredințez rugăciunilor poporului lui Dumnezeu! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!" (Pr. Eduard-Cristian David).

  • "Îmi este greu să descriu în cuvinte ceea ce am trăit astăzi, în această zi minunată în care am fost hirotonit preot, să descriu sentimentele care m-au copleșit, însă un lucru pot spune cu siguranță: ziua sfințirii mele este și va fi cea mai importantă și cea mai frumoasă zi din viața mea, pentru că Domnul și-a îndreptat privirea sa milostivă, privirea sa paternă spre nevrednicia mea și mi-a oferit cel mai frumos dar: Preoția. Au fost momente pline de har și de binecuvântare, de fericire și recunoștință, de aceea mă întreb și eu împreună cu psalmistul: «Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut?» Și răspund, folosindu-mă de cuvintele aceluiași psalm: «Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului» (Ps 116,12-13). Prin celebrarea zilnică a jertfei euharistice îi voi mulțumi Domnului toată viața pentru darul sfintei Preoții" (Pr. Claudiu-Ignațiu Doboș).

  • "Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că, fără vrednicia mea, mi-a oferit darul sfintei Preoții. Sunt copleșit de gândul că mi-a fost încredințată puterea preoțească: de acum voi celebra sacramentele, în mod special Euharistia, Reconcilierea, Ungerea bolnavilor; prin impunerea mâinilor va coborî Duhul Sfânt asupra darurilor de pâine și vin pentru a fi transformate în trupul și sângele lui Cristos; prin mine, Dumnezeu va ierta păcatele oamenilor. Sunt câteva din misiunile la care sunt chemat ca slujitor al Domnului. Plec la drum cu încredere și speranța că, dacă am fost chemat la această slujire, Dumnezeu, în Providența sa, va avea grijă să-mi ofere instrumentele necesare în misiunea de ucenic, pentru ca toate să fie spre slava lui" (Pr. Ștefan-Emanuel Simon).

  • "«Cu drag îți voi aduce jertfă, voi lăuda numele tău, Doamne, pentru că este bun» (Ps 54,8). În această zi minunată și specială din viața mea îi mulțumesc lui Dumnezeu și Sfintei Fecioare Maria pentru momentele înălțătoare trăite în cadrul hirotonirii sacerdotale. Ziua sfințirii ca preot a fost pentru mine experiența bunătății infinite a lui Dumnezeu care revarsă peste cei aleși ai săi har peste har. Conștient că aceste daruri divine le-am primit gratuit, nu-mi rămâne acum decât să celebrez cu drag Euharistia și să-l vestesc lumii pe Cristos, cu bucurie, prin toată existența mea" (Pr. Toma Dămătărc).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 24 iunie: Iași: Hirotonirea a zece noi preoți. Foto: Adrian Cuba

- 24 iunie: Iași: Hirotonirea a zece noi preoți. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

* * *

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei:

* * *

Luncani: Exerciții spirituale în vederea hirotonirii preoțești (16-22 iunie)

Iași: Admitere 2021 la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" (6-18 iulie)


 

lecturi: 3770.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat