Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (BC): Funeraliile părintelui Gheorghe (Gelu) Miclăuș

Părintele Gheorghe (Gelu) Miclăuș, care a trecut la Domnul vineri, 18 iunie 2021, a fost condus pe ultimul drum miercuri, 23 iunie 2021, în satul său natal, Traian, din județul Bacău.

Liturghia de înmormântare s-a celebrat în Biserica "Sfântul Iosif Muncitorul" din Traian (BC), păstorită de pr. Marin Temea. Liturghia, care a început la ora 10.30, a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături fiind PS Petru Gherghel, episcop emerit. 82 de preoți au fost prezenți la celebrare. În prezbiteriu erau prezenți pr. Isidor Iacovici, director național pentru îngrijirea pastorală a migranților romano-catolici români din Italia, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, coleg al părintelui Gelu, împreună cu ceilalți 18 colegi dintre cei 28 ai părintelui Gelu, hirotoniți în anul 1989. Au fost prezenți, de asemenea, și preoți din Arhidieceza de București, printre aceștia fiind și pr. Tarciziu-Hristofor Șerban, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Universitară, un alt coleg al părintelui răposat, care a ținut și cuvântul de învățătură. Neputând să participe la celebrare din cauza problemelor de sănătate, pr. Pius Miclăuș, fratele părintelui răposat, a fost unit în rugăciune la aceste funeralii.

În biserică au fost prezente rudele părintelui Gelu, persoane consacrate și mulți credincioși, mulți întorcându-se din Italia cu această ocazie, cu toții dorind să-i aducă părintelui Gelu un ultim omagiu în prezența trupului său neînsuflețit, din sicriul așezat în fața altarului. Alături, era și lumânarea pascală, semn al credinței în înviere pe care a avut-o în toată viața sa, dar și în ultimii ani de suferință pe care a acceptat-o și a purtat-o cu mult curaj și speranță, așa cum au mărturisit mai multe persoane care l-au întâlnit în ultima perioadă. Multe persoane s-au unit în rugăciune și prin intermediul transmisiunii audio-video realizate la această celebrare, mulți din Italia, din comunitate de români romano-catolici din Torino, pe care pr. Gelu a păstorit-o aproape 20 de ani. La înregistrarea acestei transmisiuni pot fi citite mii de mesaje din partea celor care l-au cunoscut și care nu au putut să ia parte la celebrarea din Traian.

Trupul neînsuflețit al părintelui a ajuns în biserica din Traian, după ce, cu două zile înainte, Mons. Cesare Nosiglia, arhiepiscop de Torino, a celebrat o Sfântă Liturghie cu recviem pentru odihna sufletului părintelui Gelu Miclăuș în Biserica "Madonna del Carmine" din Torino, biserica în care se adună comunitatea romano-catolică românească din Torino, iar în seara precedentă marți, 22 iunie, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a ajuns la Bacău, unde, de la ora 18.00, s-a celebrat o Sfântă Liturghie cu recviem în Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău.

După cuvântul de salut al PS Iosif Păuleț, au fost prezentate apoi datele biografice ale părintelui Gelu, de către pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Seminarul Mare din Iași (coleg al pr. Gelu). Apoi a urmat cântarea psalmilor pentru defuncți și ascultarea cuvântului Domnului, care au fost proclamate de rude ale părintelui decedat.

Pr. Tarciziu-Cristofor Șerban, coleg al părintelui răposat, și-a început predica făcând precizarea că în doar două zile, adică la 25 iunie, promoția sa ar fi aniversat 32 de ani de la hirotonirea întru Preoție, din anul 1989. Mergând înapoi în timp, a evocat emoțiile din ziua sfințirii și de la prima Sfântă Liturghie celebrată în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, împreună cu preotul răposat și Mons. Benone Farcaș, toți trei în aceeași zi. Un gând rostit de Mons. Anton Lucaci la Liturghia de primiție a rămas în memorie: "Iată în fața dumneavoastră trei preoți tineri care astăzi iau în mâini făclia credinței ca să o ducă mai departe cu entuziasm". La sfârșitul acelei Sfinte Liturghii, pr. Gelu a exprimat acest gând: "Dumnezeu are o iubire nemărginită față de noi toți. Și și-a arătat această iubire atunci când l-a trimis pe Fiul său să ne mântuiască, și atunci când l-a trimis pe Duhul Sfânt să ne sfințească". Continuând, predicatorul a spus: "Și noi, în acele momente, am crezut că vom revoluționa lumea, că vom schimba lumea. Aveam curaj, aveam elan. După 32 de ani de activitate, pot spune că nu am revoluționat mai nimic, nu am schimbat mare lucru în lume, nu am făcut decât să ducem mai departe lucrarea înaintașilor noștri, ceea ce ne-au lăsat preoții care ne-au fost model. Și în acest caz, putem reflecta astăzi că Biserica este într-adevăr a lui Isus Cristos, iar nu suntem decât niște instrumente. Iar părintele Gelu a lucrat acolo unde a fost chemat: la Oțeleni, Onești, Iași și la Torino. De fiecare dată a îndeplinit ceea ce avea de îndeplinit".

La finalul Sfintei Liturghii, păstorul Diecezei de Iași a dat cuvântul PS Petru Gherghel, cel care l-a cunoscut îndeaproape și i-a încredințat diferitele misiuni părintelui Gelu.

PS Petru a vorbit despre părintele răposat, despre modul în care și-a împlinit diferitele misiuni încredințate, dar și despre faptul că nu a auzit niciodată să se plângă de suferința lui: "Sunt martor al activității sale de la Presa Bună, de la studii și mai ales un martor al activității sale la Torino. Nu numai eu, ci atâtea și atâtea persoane au dat mărturie de faptul că părintele i-a primit, i-a ajutat, i-a îngrijit. Episcopul locului a subliniat mereu activitatea părintelui, căci el s-a întregit în această societate de creștini din Torino".

Preasfințitul Iosif Păuleț a transmis și mesajul de condoleanțe și apropierea PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, coleg al părintelui Gelu. "Aceleași gânduri de compasiune, de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru darul preoției și atâtea daruri cu care l-a înzestrat Dumnezeu pe părintele Gelu și din partea Înaltpreasfințitului Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, din partea tuturor episcopilor și preoților din toate diecezele care l-au cunoscut pe părintele Gelu. Mulțumim, părinte Gelu, pentru toată slujirea ta preoțească", a adăugat episcopul de Iași.

După Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Gelu Miclăuș a fost purtat în procesiune spre cimitirul din Traian, o procesiune impresionantă care se întindea pe o lungime mare, fiind apoi înmormântat alături de alți preoți care au slujit această comunitate: pr. Albert Lucaci și Carmil Dancă. Aici, părintele Gelu așteaptă învierea de apoi.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei de înmormântare a pr. Gheorghe (Gelu) Miclăuș (23 iunie 2021)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 iunie: Traian (BC): Funeraliile părintelui Gheorghe (Gelu) Miclăuș

* * *

Din arhiva ercis.ro

21 iunie: Torino: Rugăciuni și Sfântă Liturghie cu recviem, prezidată de Mons. Cesare Nosiglia, episcop de Torino, pentru odihna sufletului părintelui Gelu Miclăuș, în Biserica "Madonna del Carmine". Foto: Mihai Bursuc

Comunitatea catolică românească din Torino în haine de doliu

A trecut la Domnul pr. Gheorghe (Gelu) Miclăuș


 

lecturi: 5412.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat