Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Civitavecchia (Italia): Prima Liturghie în limba română

Duminică, 20 iunie 2021, în Biserica "Maria dell'Orazione e Morte" din Civitavecchia (Italia), a avut loc pentru prima dată Sfânta Liturghie în limba română, celebrată, la ora 19.00, de pr. Isidor Iacovici, director național pentru îngrijirea pastorală a migranților romano-catolici români din Italia, concelebrând pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, pr. Cristian Bîrnat și pr. Leonard Farcaș.

Posibilitatea de a se celebra Sfânta Liturghie în limba română în comunitatea din Civitavecchia a fost o inițiativă venită din partea Oficiului pentru Migranți din Dieceza de Civitavecchia, care îi invită pe credincioșii catolici români să participe la Sfânta Liturghie în limba română, grație disponibilității părintelui Isidor Mîrț, care a acceptat această propunere în urma discuțiilor cu episcopul Gianrico Ruzza.

În cadrul acestui proiect s-a angajat și sora Chiara Michela Albu, care alături de un grup de familii din România și-a manifestat dorința să se implice în organizarea celebrării Sfintei Liturghii în limba română, care se va celebra cel puțin o dată pe lună.

Acest moment memorabil pentru comunitatea de români din Civitavecchia a început cu o scurtă pregătire a cântecelor coordonată de pr. Cristian Bîrnat și organista Elisa Anghel. În acest timp doi preoți au oferit posibilitatea credincioșilor să se împace cu Dumnezeu, prin sacramentul Sfintei Spovezi.

Sfânta Liturghie a început printr-o procesiune solemnă din sacristia bisericii spre prezbiteriul unde se aflau relicva și icoana Fericitului Anton Durcovici, patronul acestei comunități.

În lumina lecturilor proclamate, pr. Isidor Iacovici, în cuvântul de învățătură, a insistat asupra a două puncte importante privind relația personală și cea comunitară pe care trebuie să le avem cu Dumnezeu. Părintele i-a încurajat pe membrii comunității transmițând salutul arhiepiscopului Aurel Percă, responsabil cu migranții în cadrul Conferinței Episcopilor din România, precum și salutul din partea episcopului Iosif Păuleț. De asemenea, părintele Isidor Iacovici, în predica sa, i-a invitat să se roage pentru fericirea veșnică a părintelui Gelu Miclăuș, care a muncit cu dragoste neobosită pentru credincioșii români din Italia.

După cuvântul de învățătură au urmat invocațiile rugăciunii universale, continuând cu oferirea darurilor prezentate de copiii comunității.

La finalul celebrării, pr. Isidor Mîrț, în calitate de paroh, a mulțumit întregii comunități pentru implicarea și entuziasmul de care a dat dovadă întreaga comunitate. Un gând special a venit din partea diaconului Carlo Campetella, responsabil cu Oficiul pentru Migranți în Dieceza de Civitavecchia, care a adresat salutul episcopului Gianrico Ruzza. Un ultim gând a fost transmis de sora Chiara Michela Albu care în numele comunității a mulțumit preoților și tuturor celor care au făcut posibilă această sărbătoare deosebită și plină de har.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească, unde a fost și un moment de împărtășire a emoțiilor trăite în cadrul primei Sfinte Liturghii celebrate în limba română pentru comunitatea de români din Civitavecchia.

Prin mijlocirea Fericitului Anton Durcovici, invocăm ocrotirea asupra acestei comunități, pentru a se continua cu același entuziasm drumul pe care Cristos l-a început prin aleșii săi.

Credincioșii catolici care doresc să participe la Sfânta Liturghie în limba română, și fac parte din comunitatea Civitavecchia sau din împrejurimi, pentru a afla mai multe informații privind programul pastoral, sunt rugați să-l contacteze pe părintele Isidor Mîrț (tel. 0039.324.610.94.21), care este responsabil pentru această comunitate.

Pr. Leonard Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 iunie: Civitavecchia (Italia): Prima Liturghie în limba română


 

lecturi: 3151.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat