Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Celebrarea tainei Sfântului Mir în Biserica "Isus, Bunul Păstor"

În Biserica "Isus, Bunul Păstor" din Roman, PS Iosif Păuleț a administrat sacramentul Mirului la 49 de adolescenți și tineri, în cadrul Liturghiei celebrate duminică, 20 iunie 2021.

Sărbătoarea Rusaliilor parohiale în comunitatea "Isus, Bunul Păstor" din Roman s-a desfășurat în ziua de duminică, 20 iunie 2021, zi ce a coincis cu sărbătoarea cinzecimii în bisericile orientale. Cei 49 de adolescenți și tineri care timp de doi ani s-au pregătit pentru acest moment, împreună cu un impresionat număr de preoți și credincioși, au trăit bucurie și emoție, proximă și remotă, împreună cu familiile lor, care timp de nouă zile au participat la Sfânta Liturghie prin novena de pregătire a Rusaliilor parohiei!

Tema urmărită, meditată și propusă (spre reînviorarea credinței boteziale) de părintele paroh, Iacob Stolnicu, a fost "Daruri și roade ale Duhului Sfânt". Primindu-l pe Preasfințitul Iosif Păuleț cu pâine și sare după datina mușatină, părintele Iacob s-a exprimat astfel:

"Vă salut pe toți și împreună spunem Bine ați venit, Preasfințite! Bine ați venit în cetatea mușatină, să vizitați parohia noastră! Bine ați venit să ne întăriți în credință și să revărsați asupra noastră darurile Duhului Sfânt!

În Anul Speranței și al Sfântului Iosif, îl primim cu drag și bucurie pe păstorul Diecezei de Iași, totodată ne amintim că Sfântul Iosif avea mereu urechea deschisă la glasul îngerului care îl îndruma ce și cum să facă... să plece la Betleem, să plece în Egipt, să revină din Egipt la Nazaret... Și noi am stat cu urechea deschisă în cei doi ani de pregătire pentru această zi unică și specială, pe care o trăim acum când prin rugăciunea episcopului Iosif, Duhul Sfânt cu darurile sale pătrunde intens în sufletele și comunitatea noastră! Așadar, Preasfințite, vă rugăm să celebrați Sfânta Liturghie, ca în unica Biserică a lui Isus Cristos, ca în Botezul primit și credința pe care o mărturisim cu bucurie, să fim asistați și călăuziți mereu de Duhul Sfânt, după ce îl veți invoca să vină asupra noastră, asupra vieții și familiilor noastre!"

Unul dinte candidați a explicat îmbrăcămintea propusă de părintele: "Preasfințite, cucernici preoți, părinți, nași și colegi miruanți, eu am misiunea să explic îmbrăcămintea pe care am ales-o împreună la acest frumos moment și eveniment din viață noastră.

Culorile alb-bleumarin reprezintă pământul și cerul. Locul unde trăim și locul unde trebuie să fim.

Culoarea roșie reprezintă iubirea și mărturisirea credinței.

Epoleții care sunt pe umerii noștri reprezintă puterea care nu vine de la noi, ci de la Dumnezeu. Această putere se revarsă în inimile noastre (simbolizat de șnurul roșu care pleacă de la epoleți spre inima noastră) și astfel înțelegem responsabilitatea darurilor Duhului Sfânt și rodirea noastră prin trăirea credinței, speranței și a iubirii! Vă doresc tuturor să vă înrolați în armata lui Isus Cristos!"

La încheierea frumoasei celebrări ai tainei Sfântului Mir, părintele paroh, Iacob Stolnicu, a mulțumit tuturor colaboratorilor și celor care s-au implicat în pregătirea acestei frumoase sărbători, apoi s-a adresat episcopului:

"Nouă ne-ați încredințat darurile Duhului Sfânt, care ne garantează bucuria, ne întărește și ne luminează în viață, ne fac să vestim oamenilor bucuria vieții, bucuria evangheliei. Uitați-vă la noi... nu-i așa că suntem bucuroși?

Preasfințite, astăzi și aici, la Roman, ne-ați responsabilizat și ați constatat maturitatea noastră în credință. Știm că oamenii după roadele noastre ne vor cunoaște că suntem martori ai lui Isus Cristos!

Vă rugăm să ne aveți mereu în rugăciune! Vrem ca roadele Duhului Sfânt care sunt rezultatul prezenței Duhului Sfânt în viața noastră să se manifeste prin gândurile, cuvintele și faptele noastre, ca să nu-l întristăm pe Duhul Sfânt! Într-un cuvânt să înflorească cu virtuțile teologale, parohiile și dieceza pe care o conduceți, așa cum vă este dorința! Vă mulțumim că sunteți la noi și cu noi! Vă mulțumim pentru că ne iubiți și că aveți încredere în noi!"

Tinerii din Parohia "Isus, Bunul Păstor"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 iunie: Roman: Celebrarea tainei Sfântului Mir în Biserica "Isus, Bunul Păstor"


 

lecturi: 1654.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat