Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exerciții spirituale în vederea hirotonirii preoțești

La Mănăstirea carmelită din Lucani (Bacău), în perioada 16-22 iunie 2021, 13 diaconi de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au făcut exerciții spirituale înaintea hirotonirii sacerdotale, conduse de pr. Cristian Diac. Ei au avut un program special de rugăciune și meditații ca pregătire spirituală pentru primirea tainei Sfintei Preoții din ziua de 24 iunie 2021, pentru cei care vor sluji în Dieceza de Iași, respectiv 26 iunie 2021, pentru cei din Arhidieceza de București.

Exercițiile spirituale sunt o pregătire necesară sufletului pentru un moment atât de solemn și decisiv cum este sacramentul Preoției. Ele sunt o dorință a Domnului - maestrul și formatorul fiecărui candidat, de ieri și de azi - de a petrece în intimitate cu el câteva zile, trăind în interior și lăsând lucrurile exterioare deoparte.

Scoși din lume, într-un loc retras, candidații sunt invitați să se ocupe intens cu propriul suflet, să facă o incursiune în propria biografie spirituală și o recapitulare a ei, pentru a vedea multele și diversele intervenții ale Domnului (trecerile lui prin viață, cum se exprimă Papa Francisc), evenimentele de har care s-au înscris în anii de formare, așa încât alegerea de a-l sluji pe Dumnezeu ca preot să fie făcut cu maxim discernământ, cu motivație deplină și cu un angajament irevocabil.

În biserică, în timpul rugăciunilor comune, în plimbările pe aleile din incinta mănăstirii, în adorațiile cu parfum de tămâie de fiecare seară, fiecare diacon se adâncește în gândurile proprii, străduindu-se să-l găsească pe Dumnezeu mai curând în tăcere decât în multe cuvinte, în liniște și în reculegere, ca să înțeleagă că nu este important ce reușesc ei să realizeze în preoție, ci mai degrabă ce își dorește Dumnezeu să realizeze prin ei, dându-le chemarea la Sfânta Preoție. Nu chemarea a găsit ceva interesant la viața lor, ci chemarea face ca viața lor să fie ceva interesant și necesar pentru lume și pentru Biserica lui Cristos.

La meditații s-a vorbit despre vocația la Preoție, unii împărtășind cu plăcută aducere aminte geneza vocației lor și circumstanțele atât de obișnuite pe care le speculează și le folosește Dumnezeu pentru a chema; de asemenea a fost abordată tema libertății, cu centrarea gândurilor pe îndemnul lui Isus de a renunța fiecare la sine, pentru a fi cu totul al său (cf. Lc 9,23), având convingerea că numai cine este cu-adevărat liber poate iubi în mod autentic.

Altă temă de meditație a fost adevărul că preotul, primind sacramentul Preoției, rămâne în continuare un om și e chemat să fie expert în umanitate, lăsând să se vadă pe chipul lui trăsăturile frumoase ale lui Isus Om-Dumnezeu. Om fiind, el nu pierde din vedere că preoția nu-l face transcendent, așa încât să se considere superior, autoreferențial și sacrosanct în raport cu restul oamenilor, așa cum nu-i permite nici să se comporte ca oricare al om, banalizându-și statutul special în Biserică, adoptând spiritul lumesc, ca să devină "ca lumea".

Preotul este slujitor al Cuvântului prin cuvintele pe care le rostește și este slujitor al Cuvântului prin cuvintele pe care le ascultă. El trebuie să știe să predice, să fie un maestru al cuvântului, dar trebuie să știe și asculte oamenii, cu răbdare virtuoasă și atenție neobosită: ascultă la scaunul de spovadă, ascultă la birou, ascultă la colocviile particulare.

Slujirea preotului este înnobilată de ascultare, înțeleasă ca supunere sau obediență, de simplitate în felul de a trăi, de detașare în relația cu lucrurile și de umilință în atitudini și în munca cu tot ce ține de sfera sacră a vieții sale. Toate aceste caracteristici circumscriu slujirea preotului, o înnobilează și o înfrumusețează.

Preoția găsește o forță indispensabilă în rugăciune în funcție de care ea rezistă sau se prăbușește, așa încât o viață de preot în afara rugăciunii devine o caricatură sau o coajă de nucă lipsită de miez în interior, o profesie instituțională.

În sfârșit, Preoția se centrează pe Euharistie, care înseamnă comuniune în gradul cel mai înalt cu Domnul și cu ceilalți și dispoziție de a asuma sacrificiile și greutățile inerente vieții preoțești. Preotul îți găsește identitatea în celebrarea Liturghiei, el neputând oferi oamenilor nimic mai de preț decât pe Isus în Sfânta Împărtășanie.

Împreună îndreptăm rugăciunea noastră smerită și sinceră spre Dumnezeu, cel care i-a chemat pe acești diaconi să stea în prietenie aleasă cu Fiul său, ca Preoția pe care o primesc să aducă roadele pe care le vrea Inima Preasfântă a Mântuitorului.

Mulțumim priorului acestei mănăstiri carmelitane, pr. Augustin Folner, OCarm. pentru găzduirea atât de caldă și prietenoasă. Mulțumim și fratelui italian Carlo pentru amabilitatea cu care ne-a tratat în timpul meselor și la toate cerințele. Cunoscându-l la suflet și la înfățișare, îți spui că e serviabil, zâmbitor și bun ca un Moș Crăciun. Toate aceste servicii oferite au făcut ca în aceste zile diaconii să nu aibă preocupările Martei, ci să aleagă cu ușurință partea Mariei, care asculta nestingherită cuvintele Domnului.

Pr. Cristian Diac

* * *

Câteva impresii de la aceste zile:

"Iată-ne, Doamne! Am venit și în această seară, așa cum te-am obișnuit, să ne vedem cu tine. Pe zi ce trece emoțiile sunt mai mari și mai puternice... cu cine să le împărtășim, dacă nu cu tine, prietenul nostru fidel?

Câte întrebări nu se ridică în inima noastră: Vom fi fideli? Vom reuși? Vom fi fericiți? Fără a primi neapărat răspuns la ele, în fața ta cad toate... toate temerile și planurile noastre imaginare de viitor. O singură voce răzbate până în profunzimile inimilor noastre: Nu vă temeți! Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și am făcut din voi prietenii mei!

Suntem prietenii tăi, Doamne... chiar dacă nu ne iese întotdeauna. Ne pare rău pentru acele momente în care inima noastră este împărțită în zeci de preocupări, zeci de direcții, zeci de gânduri inutile. Tu, Doamne, tu singur, ne ești de ajuns! Adună-ne inima risipită în atâtea direcții și fă ca în fața ta ea să devină autentică, curată, o inimă de păstor, neliniștită când este departe de tine, împăcată când se odihnește în rana coastei tale. Trimite-l pe Duhul tău care să reînnoiască inimile noastre, să ne dea inimi noi, inimi de carne și nu inimi de piatră, inimi care să se înduioșeze în fața suferinței, dar care să stea neclintite și curajoase în fața răului și a corupției.

Isuse, prieten drag, au mai rămas câteva zile... fă ca ziua hirotonirii noastre să nu fie capătul obositor unei curse, ci începutul plin de speranță al unei istorii de iubire. Tu știi bine ce dorești de la fiecare dintre noi. Dă-ne curaj să și înfăptuim.

Suntem o mână de oameni, Doamne! Suntem atât de diferiți... Pentru că Tatăl ne-a voit așa. Avem istoriile noastre de viață, provocările noastre, suferințele noastre mocnite... În ciuda acestor lucruri, învață-ne că unitatea nu este un ideal imposibil de ajuns, ci că ea este reală, tangibilă, posibilă. Fii tu și preoția pe care o vom primi legătura unității dintre noi! Împlinește în noi rugăciunea ta sacerdotală: ca toți să fie una! Așa cum tu ești una cu Tatăl, așa să fim și noi una în tine!

Doamne, tu nu te vei îndepărta niciodată de noi pentru că tu ești fidel! Fă ca nici noi să nu ne îndepărtăm niciodată de tine. Și dacă totuși o vom face, vino după noi și caută-ne! Ia-ne în brațele tale, pe umerii tăi și condu-ne înapoi în inima ta, școala iubirii lui Dumnezeu. Ne încredem în tine, Doamne! (Diacon Cristian David, Rugăciune în cadrul unei adorații)

Am așteptat cu bucurie aceste zile de exerciții spirituale ca pregătire pentru momentul hirotonirii sacerdotale. Au fost zile de har, zile în care am putut să fac memoria evenimentelor importante din viața mea: geneza vocației, parcursul formativ, drumul spiritual, persoanele și situațiile prin care Dumnezeu și-a manifestat providența. Îi sunt recunoscător Domnului pentru darurile oferite și mai ales pentru chemarea insistentă și tainică la Sfânta Preoție!

Am visat la acest moment pentru că Dumnezeu a visat mai întâi. Acesta nu este un punct de sosire, ci un punct de plecare. Prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, îi cer Domnului harul, atât pentru mine cât și pentru colegii mei, de a rămâne statornici în slujirea pe care o vom primi și prin ea să-i aducem neîncetat jertfă de laudă! (Diacon Ștefan Simon)

Aceste exerciții spirituale mi-au oferit ocazia să petrec timp cu Dumnezeu și să fiu ocupat cu mine în prezența lui. A fost un timp special, frumos, intens, bogat, cu momente de rugăciune, comuniune și meditații biblice asupra sacramentului Sfintei Preoții.

M-au atins cuvintele unei meditații în care se spunea că "Dumnezeu are grijă să fiu împlinit numai în el și prin diferite șoapte vrea să mi se comunice și să dea sens vieții mele prin Preoție".

Am căutat să păstrez acea conectare profundă cu Dumnezeu din timpul Sfintei Liturghii și în celelalte momente ale zilei, pentru ca trăirea euharistică a misterului celebrat să își facă din ce in ce mai mult loc în existența mea. Mulțumesc lui Dumnezeu și tuturor celor care au făcut posibile aceste zile binecuvântate! (Diacon Toma Dămătărc)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-22 iunie: Luncani: Exerciții spirituale în vederea hirotonirii preoțești


 

lecturi: 3181.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat