Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (20 iunie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În liturgia de astăzi se relatează episodul furtunii potolite de Isus (Mc 4,35-41). Barca în care discipolii traversau lacul este asaltată de vânt și de valuri și ei se tem că se scufundă. Isus este cu ei în barcă și totuși stă în spate pe un căpătâi și doarme. Discipolii, plini de frică, îi urlă: "Învățătorule, nu-ți pasă că pierim?" (v. 38).

Și noi de atâtea ori, asaltați de încercările vieții, am strigat Domnului: "De ce rămâi în tăcere și nu faci nimic pentru mine?". Mai ales atunci când ni se pare că ne scufundăm, pentru că iubirea sau proiectul în care ne-am pus mari speranțe dispar; sau atunci când suntem în voia valurilor insistente ale neliniștii; sau atunci când ne simțim scufundați de probleme sau pierduți în mijlocul mării vieții, fără direcție și fără port. Sau, în momentele în care dispare forța de a merge înainte, pentru că lipsește locul de muncă sau un diagnostic neașteptat ne face să ne temem pentru sănătatea noastră sau a unei persoane dragi. Sunt multe momentele în care ne simțim într-o furtună, ne simțim aproape terminați.

În aceste situații și în multe altele, și noi ne simțim sufocați de frică și, asemenea discipolilor, riscăm să pierdem din vedere cel mai important lucru. De fapt, în barcă, deși doarme, este Isus, și împărtășește cu ai săi tot ceea ce se întâmplă. Somnul său, dacă pe de o parte ne uimește, pe de altă parte ne pune la încercare. Domnul este acolo, prezent; de fapt, așteaptă - ca să spunem așa - ca noi să-l implicăm, să-l invocăm, să-l punem în centrul a ceea ce trăim. Somnul său ne provoacă pe noi să ne trezim. Deoarece, pentru a fi discipoli ai lui Isus, nu este suficient a crede că Dumnezeu este, că există, ci trebuie să intrăm în joc cu el, trebuie chiar să ridicăm glasul față de el. Ascultați asta: trebuie să strigăm la el. Rugăciunea, de atâtea ori, este un strigăt: "Doamne, salvează-mă!". Vedeam, într-un program "A sua immagine" ["După chipul său"], astăzi, Ziua Refugiatului, mulți care vin în bărci și în momentul în care se îneacă strigă: "Salvați-ne!". Și în viața noastră se întâmplă același lucru: "Doamne, salvează-ne!", și rugăciunea devine un strigăt.

Astăzi putem să ne întrebăm: Care sunt vânturile care se abat asupra vieții mele, care sunt valurile care împiedică navigarea mea și pun în pericol viața mea spirituală, viața mea de familie, chiar viața mea psihică? Să-i spunem toate acestea lui Isus, să-i povestim totul. El dorește asta, vrea să ne agățăm de el pentru a găsi adăpost împotriva valurilor anormale ale vieții. Evanghelia relatează că discipolii se apropie de Isus, îl trezesc și îi vorbesc (cf. v. 38). Iată începutul credinței noastre: a recunoaște că singuri nu suntem în măsură să supraviețuim, că avem nevoie de Isus ca marinarii de stele pentru a găsi direcția. Credința începe de la a crede că nu ne descurcăm singuri, de la a simți că avem nevoie de Dumnezeu. Când învingem ispita de a ne închide în noi înșine, când depășim religiozitatea falsă care nu vrea să-l deranjeze pe Dumnezeu, când strigăm către el, el poate realiza în noi minunății. Este forța blândă și extraordinară a rugăciunii, care realizează minuni.

Isus, rugat de discipoli, potolește vântul și valurile. Și le pune o întrebare, o întrebare care ne privește și pe noi: "De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?" (v. 40). Discipolii s-au lăsat cuprinși de frică, pentru că au rămas fixați mai mult asupra valurilor decât să privească la Isus. Și frica ne face să privim dificultățile, problemele urâte și să nu privim la Domnul, care de atâtea ori doarme. Și pentru noi este așa: de câte ori rămânem fixați asupra problemelor și nu mergem la Domnul și nu îi oferim lui problemele noastre! De câte ori îl lăsăm pe Domnul într-un colț, în partea din spate a bărcii vieții, pentru a-l trezi numai în momentul necesității! Să cerem astăzi harul unei credințe care nu încetează să-l caute pe Domnul, să bată la ușa Inimii sale. Fecioara Maria, care în viața n-a încetat niciodată să se încreadă în Dumnezeu, să retrezească în noi nevoia vitală de a ne încredința lui în fiecare zi.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Unesc glasul meu cu acela al episcopilor din Myanmar, care au lansat săptămâna trecută un apel atrăgând atenția întregii lumi asupra experienței sfâșietoare a mii de persoane care în țara aceea sunt evacuate și mor de foame: "Noi implorăm cu toată gentilețea să se permită coridoare umanitare" și ca "biserici, pagode, mănăstiri, moschei, temple, precum și școli și spitale" să fie respectate ca locuri neutre de refugiu. Fie ca Inima lui Cristos să atingă inimile tuturor aducând pace în Myanmar!

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Refugiatului, promovată de Națiunile Unite, despre tema "Împreună putem face diferența". Să deschidem inima noastră față de refugiați; să ne însușim tristețile lor și bucuriile lor; să învățăm de la reziliența lor curajoasă! Și astfel, toți împreună, vom face să crească o comunitate mai umană, o singură mare familie.

Adresez un bun-venit cordial vouă tuturor, care veniți din Roma, din Italia și din alte țări. Văd peruvieni, polonezi... și alte țări acolo... Îndeosebi, salut Asociația Călăuze și Scout Catolici Italieni; delegația mamelor învățătoare în școlile italiene; tinerii de la Centrul "Padre Nostro" din Palermo, întemeiat de fericitul părinte Puglisi; tinerii din Tremignon și Vaccarino și credincioșii din Niscemi, Bari, Anzio și Villa di Briano.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 461.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat