Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Forum promovat de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață

În sacramentul Căsătoriei o misiune pentru familii

Nicola Gori

Familiile trebuie să redescopere că au primit cu sacramentul Căsătoriei o misiune de împărtășit cu păstorii. Asta a afirmat cardinalul Kevin Joseph Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, încheind forumul online "La ce punct suntem cu Amoris laetitia? Strategii pentru aplicarea exortației apostolice a Papei Francisc", desfășurat de la 9 la 12 iunie 2021, implicând responsabilii oficiilor pentru pastorația familială din conferințele episcopale, mișcările și asociațiile familiale internaționale.

Intervenind la sfârșitul lucrărilor - una din inițiativele pentru anul special dedicat, din martie 2021 până în iunie 2022, "Familiei Amoris laetitia" - cardinalul a explicat că în parohie, considerată familia de familii, trăiesc în armonie comunități mici, mișcări ecleziale și asociații. Prin această natură a sa, ea poate oferi o mare contribuție la pastorația familială.

Prefectul a afirmat și că este nevoie de o formare mai specifică pentru preoți, diaconi, călugări, cateheți și alți lucrători din pastorație, și a subliniat că este nevoie de o prezență mai mare a laicilor în parcursurile formative. De fapt, formarea persoanelor care însoțesc cuplurile în pregătirea pentru căsătorie trebuie să fie o prioritate. Îndeosebi, soții care se dedică acestei activități trebuie să creeze un lanț de formatori pentru a demara inițiative care să se extindă la mai multe familii în creștere.

După aceea, cardinalul a remarcat că pastorația familială trebuie să fie în mod fundamental misionară pentru a putea ajunge la persoane în locurile și în situațiile în care se află. O atenție deosebită trebuie să fie rezervată familiilor aflate în criză conjugală sau în alte situații de dificultate și o îngrijire pastorală trebuie îndreptată spre cei care sunt despărțiți, divorțați sau abandonați și spre familiile îndepărtate de Biserică. Dând atenție deosebită copiilor, celor cu dizabilități și bătrânilor.

În sfârșit, Farrell a primit cererea participanților de a continua în lucrarea comună grație unei rețele de relație între Sfântul Scaun și conferințele episcopale, mișcări și asociații într-un spirit de comuniune autentică și stimă reciprocă.

Întâlnirea s-a deschis miercuri, 9 iunie, cu mesajul video al Papei Francisc în care cerea să fie implicați mai mult credincioșii laici și îndeosebi cuplurile în pastorație, pentru a construi împreună țesutul eclezial. În ultima zi a webinar-ului, pentru prima dată, toți delegații pastorației familiale la nivel de conferințe episcopale naționale și regionale și ai mișcărilor și asociațiilor internaționale s-au reunit cu responsabilii dicasterului pentru a celebra a cincea aniversare a exortației apostolice despre iubirea în familie. Moderată de părintele Alexandre Awi Mello, secretar al dicasterului, sesiunea s-a împărțit în două momente. Primul, despre tema "Fragilitatea familiilor", a fost deschis de conferința arhiepiscopului argentinian Victor Fernández, despre "A însoți, a discerne și a integra fragilitatea". A urmat o dezbatere, din care a reieșit dorința de a împărtăși bunele practici și mărturiile care ajută la prevenirea diferitelor tipuri de dificultăți în familii și de a îngriji rănile deschise. Au fost relansate și diferitele inițiative programate pentru Anul "Familia Amoris laetitia", începând de la prima Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor, instituită la 31 ianuarie de Papa Francisc, care va fi celebrată duminică, 25 iulie, a cărei inimă va fi întâlnirea între bunici și nepoți, între diferitele generații. Din cauza pandemiei de covid-19, în diferite zone geografice continuarea urgenței sanitare îi va împiedica pe bătrâni să participe. Pentru acest motiv tinerii sunt invitați să meargă pentru a-i vizita, dacă permit condițiile, sau să-i întâlnească prin social sau via web.

(După L'Osservatore Romano, 17 iunie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 771.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat