Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Zilele familiei și hramul comunității

În perioada 10-13 iunie 2021, în Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Poiana Micului s-au ținut Zilele familiei, zile ce au venit și ca o pregătire pentru sărbătoarea hramului comunității. Aceste momente de har pentru familiile acestei comunități au fost conduse de pr. dr. Felician Tiba, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Familiei, la invitația părintelui paroh, Alin-Cătălin Butnaru.

Zilele de har au început în ziua de joi seara cu o oră de adorație în care s-a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra familiilor comunității noastre. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele predicator ne-a reamintit tuturora că omul este un dar al lui Dumnezeu care trebuie respectat și iubit. Un dar căruia îi oferi sprijin, înțelegere și, cel mai important, este un dar căruia îi spui cu ușurință "Te rog!", "Mulțumesc!" și "Iartă-mă!", amintind de cuvintele pline de har ale Papei Francisc ce spunea întru-una din catehezele sale că aceste cuvinte "deschid calea pentru a trăi bine în familie, pentru a trăi în pace". După Sfânta Liturghie, s-a continuat cu un moment de împărtășire, unde soții și-au deschis inimile și au găsit lămuriri pentru momentele dificile prin care trec.

Vineri, în sărbătoarea "Preasfintei Inimi a lui Isus", părintele predicator a subliniat faptul că familia nu este o invenție a omului, ci a lui Dumnezeu, provenind din profunditatea Inimii Divine și, din acest motiv, nu putem trata propria familie după bunul plac. Este indispensabil necesar ca în fiecare moment de conviețuire a soților să existe respect și iubire. Sfinția Sa a subliniat cât de important este ca, în cadrul familiei, femeia să fie privită cu egalitate de către soțul ei și, astfel, amândoi să fie un exemplu demn de urmat pentru copiii lor, educându-i și ducând la capăt misiunea pe care o au pe acest pământ: aceea de a-și crește copiii în credință și frică de Dumnezeu. De această dată, la sfârșitul jertfei sfinte, cei ce au fost invitați să se întâlnească cu părintele predicator au fost tinerii care, în urma discuției avute, a prezentării diverselor preocupări pentru viitor, au primit învățături ce le vor fi de folos în viața de familie.

În cadrul celei de-a treia zi de misiuni, părintele predicator a chemat toate familiile să păstreze neîncetat bucuria de a fi cu celălalt, despre faptul că, deși de multe ori apar monotonia și plictiseala, mereu trebuie să ne amintim de dorința din ziua nunții, dorința de a fi pentru totdeauna cu persoana iubită, de a-i împărtăși fiecare lucru și de a-i fi alături în orice împrejurare. Prin celălalt, soții trebuie să-l vadă și să-l simtă pe Dumnezeu, să simtă milostivirea lui, bunătatea lui și, mai ales, iubirea lui față de familie. La sfârșitul acestei zile, părintele a avut prilejul să-i întâlnească pe copii comunității cărora le-a insuflat dorința de a fi mereu alături de părinți, cei ce fac eforturi colosale pentru ei.

Zilele dedicate familiei s-au încheiat cu hramul comunității noastre, aflată sub patronajul Preasfintei Inimi a lui Isus, hram celebrat duminică, 13 iunie. În predica susținută, pr. Felician Tiba a îndemnat întreaga comunitate să reflecte asupra tabloului inimii Mântuitorului străpunse pe cruce, imagine sublimă a iubirii lui Cristos fața de fiecare dintre noi, iubire ce se poate trăi și simți cel mai autentic în sânul familiei creștine. Fiecare membru al familiei este chemat să-l iubească pe celălalt, punându-l mai presus de sine însuși, fiind astfel capabil de gesturi de impresionante de iubire, asemenea lui Isus Cristos față de întreaga umanitate.

La sfârșitul Sfintei Liturghii de hram și a Zilelor dedicate familiei, părintele paroh, Alin-Cătălin Butnaru, împreună cu întreaga comunitate, a mulțumit părintelui predicator, Felician Tiba, pentru toate învățăturile ce le-a transmis familiilor, pentru cuvintele frumoase și pentru entuziasmul pe care l-a transmis comunității noastre de a privi familia ca darul lui Dumnezeu.

Bucuria acestor zile a fost sporită și de faptul că, în ziua hramului și de încheierea a acestor Zile dedicate familiei, comunitatea noastră a avut onoarea de a-i avea alături de noi pe preacucernicii preoți ce au dorit să ne fie alături, precum și pe ambasadorul Republicii Polone, Maciej Lang, însoțit de convoiul de soldați din contingentul militar polonez ce staționează la Craiova și de alte oficialități civile. Tuturora le aducem mulțumiri că s-au alăturat sărbătorii și bucuriei noastre.

Monika-Anelia Marculak

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-13 iunie: Poiana Micului: Zilele familiei și hramul comunității
și
pe pagina de facebook a parohiei: www.facebook.com/parohia.poianamicului


 

lecturi: 1673.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat