Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Funeraliile părintelui Ionel Bejan

Pr. Ionel Bejan, decedat miercuri, 2 iunie 2021, a fost condus pe ultimul drum în localitatea natală, Butea, luni, 7 iunie 2021. Liturghia înmormântării a fost celebrată de PS Iosif Păuleț. Prezent la funeralii a fost și ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București. Au participat colegi de promoție ai părintelui, alături de cei doi episcopi, în jur de 80 de preoți veniți din diferite părți ale diecezei, rudele părintelui și numeroși credincioși.

Celebrarea înmormântării a început cu citirea necrologului și cântarea recviemului, după ce PS Iosif Păuleț i-a salutat pe cei prezenți și i-a invitat să se roage pentru pr. Ionel Bejan.

Cei prezenți în biserică au putut să asculte lecturi biblice din cartea lui Iob și din Apocalips, care vorbesc despre credința în nemurire și speranța în viața veșnică. Acesta le-a urmat fragmentul evanghelic din Evanghelia după Sfântul Ioan, unde Isus asigură pregătirea unui loc pentru fiecare în casa Tatălui.

ÎPS Aurel Percă, coleg de promoție al preotului răposat, a ținut să precizeze că, în ciuda morții părintelui Ionel, comuniunea cu el nu este întreruptă, ci este menținută prin rugăciunea pe care o facem unii pentru alții. Preotul moare, însă el "duce înaintea lui Dumnezeu toate faptele pe care le-a făcut ca preot". Timp de 42 de ani a fost preot părintele Ionel. În acest timp îndelungat a întâlnit mulți oameni care au venit cu necazul lor înaintea lui, iar el a botezat, a oferit iertarea în sacramentul Spovezii, a dăruit Sfânta Împărtășanie atâtor copii. Toate acestea le duce cu sine în cer.

Pe sicriu se puteau vedea două obiecte: un lecționar și stola. Lecționarul este cartea din care se citește cuvântul lui Dumnezeu. Din acest cuvânt divin a predicat părintele, din el a trăit. Stola este simbolul preoției, iar cu ea a dezlegat de păcate ori de câte ori era în scaunul de spovadă. Mai departe, ÎPS Aurel Percă, mergând pe un registru de contrast între realitățile pământești și cele cerești, a spus: "Aici, pe pământ, cântăm ca muritori, acolo ca nemuritori; aici, în speranță, acolo, în realitate; aici, pe pământ, ca exilați, acolo, ca în patria noastră adevărată".

Referindu-se la Sfântul Augustin, i-a îndemnat pe toți să cânte cât timp sunt în călătorie. Datoria fiecăruia este să meargă înainte în bine, să progreseze în sfințenie.

Încheind gândurile omiletice, predicatorul a spus: "Aș vrea să ne închipuim că atunci când vom merge în cer, îl vom găsi la vârsta de 30 de ani. La 30 de ani omul este în puterea vârstei. Se bucură de toate. Credem în acest moment că toți vom ajunge în cer, având această vârstă, cum a spus același Sfânt Augustin, vârsta elanului cu care să cântăm bucuria de a fi la Dumnezeu".

La sfârșitul Sfintei Liturghii, o reprezentată a grupului de terezine din Bacău a ținut un cuvânt de mulțumire pentru activitatea pe care pr. Ionel Bejan a desfășurat-o la Bacău, în anii de după pensionare, în calitate de asistent spiritual al acestui grup.

"Fiind creștini am simțit din plin ajutorul pe care ni l-a dat pentru mântuirea sufletului prin plăcerea conversațiilor cu Sfinția Sa, prin discuții mereu constructive, mereu prietenești. Sfaturile și îndemnurile pe care ni le dădea la confesional ne-au susținut în păstrarea fidelității față de cuvântul lui Dumnezeu.

Părintele Ionel a fost asistentul spiritual al grupului de terezine de Bacău. Am învățat de la pr. Ionel simplitatea dialogului... A avut o devoțiunea către Sfânta Tereza a Prunului Isus încă de mic, de la care a învățat să nu caute niciodată faima. Părintele ne-a dat mult curaj în parcurgerea drumului nostru spiritual."

Adresându-se direct părintelui răposat, a spus: "Părinte Ionel, acum că ați ajuns în rândul celor dragi Domnului care au plecat înaintea noastră, sprijiniți-ne cu ocrotire în pelerinajul nostru pământesc și ajuți-ne să fim mereu credincioase vocației noastre. Tată ceresc, îți mulțumim pentru părintele Ionel, și te rugăm să-l primești în rândul aleșilor tăi. Dumnezeu să-l fericească în împărăția sa!"

PS Iosif Păuleț a făcut precizarea că pr. Ionel face parte din promoția de preoți sfințiți în anul 1979, deși s-a alăturat colegilor săi în anii studenției. Din cei 24 care au început drumul preoției, zece au trecut la Domnul. Descriindu-l pe pr. Ionel, a spus: "El s-a integrat foarte bine în rândul nostru și totdeauna l-am știut jovial, un coleg care a făcut atmosferă plăcută în jurul său. Să continuăm să ne rugăm pentru el și după ce ne vom întoarce de la cimitir".

Domnul să privească cu față senină spre toată munca sacerdotală a părintelui Ionel, spre toate clipele de osteneală sau suferințe presărate de-a lungul destinului său pământesc și să-l învrednicească de bucuria cerească fără de sfârșit a paradisului.

Requiescat in pace!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 iunie: Butea: Funeraliile părintelui Ionel Bejan


 

lecturi: 4024.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat