Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert de muzică sacră al Corului Universității de Arte "George Enescu" în catedrală

În ziua de vineri, 4 iunie 2021, la ceas de seară, Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost cadrul minunat pentru concertul de muzică sacră susținut de membrii corului Universității Naționale de Arte "George Enescu"

Corul Universității Naționale de Arte "George Enescu", din Iași, sub bagheta dirijorului său, conf. univ. dr. George Dumitriu, și acompaniați la pian de lect. univ. dr. Mădălina Busuioc, a interpretat un număr de unsprezece lucrări ale compozitorilor români și internaționali, de la clasicii muzicii noastre corale până la tinerii compozitori ai zilelor noastre.

În deschiderea concertului, a fost interpretată lucrarea Cămara Ta, Mântuitorul meu, de Ioan Chirescu. Compozitorul Ioan Chirescu a fost un bun cunoscător al muzicii psaltice, remarcându-se ca un fin valorizator al acestui melos în tratarea plurivocală. Lucrarea Cămara Ta, Mântuitorul meu valorifică melodia tradițională de strană a unei cântări de pocăință specifică deniilor din Săptămâna Patimilor. Aceasta mai este cunoscută si sub denumirea de Luminândă, cântare din repertoriul liturgic al slujbei de dimineață, în care se face referire la lumină, sub diferitele ei ipostaze spirituale: lumina evangheliei, a cunoștinței, a credinței sau metamorfozată în veșmântul alb al sufletului purificat prin căință.

O altă lucrare muzicală interpretată a fost Iubi-Te-voi Doamne, de Nicolae Lungu, care - în desfășurătorul liturgic al Bisericii Răsăritene - prefațează rostirea Simbolului de credință. Piesa - de mici dimensiuni - este o adevărată bijuterie a repertoriului coral liturgic românesc, în care simplitatea armoniei utilizate pune în evidență frumusețea melodiei de influență bizantină a ehului cinci. Solistul a fost tenorul Alexandru Semeniuc, student în anul I la specializarea dirijat cor.

Compozitorul, dirijorul și pianistul Ciprian Ion, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice, se numără printre tinerii creatori de muzică corală religioasă care și-a definit propriul limbaj muzical, redat printr-o tehnică componistică inedită și insolită. O piesă din creația compozitorului a fost lucrarea Tatăl nostru, pentru cor mixt și solo de sopran. Cursivitatea melodică a vocilor, armonia tonală ușor cromatizată, care se îmbină cu pasaje polifonice discrete, frumusețea și naturalețea melodiei soliste care plutește deasupra discursului muzical al acompaniamentului coral creează acea atmosferă hieratică proprie acestei rugăciuni bimilenare. Solistă a fost Gabriela Matcovschi, studentă în anul IV la specializarea dirijat cor.

În repertoriul muzicii sacre românești, un loc aparte îl dețin lucrările lui Gavriil Musicescu, fondator al școlii ieșene de compoziție și de dirijat coral, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Creator al unui vast repertoriu religios, Gavriil Musicescu este cel dintâi care compune concerte corale ample, după modelul lucrărilor de gen deprinse la Capela Imperială de la Sankt Petersburg. Corul Universității de Arte "George Enescu" a interpretat Concertul coral nr. 1, în Si bemol major. Scris pe versete spicuite din psalmii lui David, concertul este alcătuit din trei părți distincte, contrastante, în care atmosfera de rugăciune degajată de claritatea armoniilor se metamorfozează în fervoarea imnului de slavă, cu ajutorul pasajelor polifonice generoase.

Frumusețea, lirismul și muzicalitatea poeziei eminesciene au constituit o sursă de inspirație pentru mulți compozitorii de muzică corală. Versurile pline de tandrețe din poezia Floare albastră l-au inspirat și pe profesorul și compozitorul Vasile Spătărelu, un adevărat creator de școală componistică ieșeană. Lucrarea Floare albastră, de Vasile Spătărelu, a fost interpretată de soprana Beatrice Rotopănescu, studentă în anul II, specializarea muzicologie.

O altă lucrare deosebit de frumoasă a fost piesa Ave Maria, de Tommaso Ludovico da Vittoria, cel mai faimos compozitor din Spania secolului al XVI-lea. Ludovico da Vittoria nu a fost doar compozitor, ci și preot catolic, precum și un organist și cântăreț desăvârșit.

"O, Cristoase, privește cu bucurie la poporul tău credincios / Acum adunat aici să te laude; / Primește imnurile lor oferite gloriei tale nemuritoare; / Fie ca ei să iasă plini de darurile tale", sunt cuvintele piesei Cantique de Jean Racine, o compoziție pentru cor mixt și pian sau orgă a lui Gabriel Fauré, un compozitor, organist, pianist și profesor francez. Textul este o parafrazare a unui imn din breviarul francez. Faure a compus această capodoperă muzicală la vârsta de 19 ani, și cu această lucrare, a câștigat premiul 1 la o școală de muzică bisericească din Paris, secțiunea compoziție.

Lucrarea compozitorului norvegian Ola Ghieilo, The Ground, în traducere "Pământul", are ceva deosebit. Corala realizează o unitate între cele două momente deosebite din Liturghia catolică: "Sanctus" și "Agnus Dei". Începe cu "Pleni sunt caeli et terra" și se termină cu "dona nobis pacem". Compozitorul a numit această lucrare "Pământul" nu întâmplător, ci pentru că piesa transmite sentimente profunde, pline de armonie și pace, sentimente pe care le trăiește cel care participă la Sfânta Liturghie, aici, pe Pământ.

La finalul concertului, după mulțumirile aduse Preasfințitului Iosif Păuleț, părintelui vicar general și preoților de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și Episcopie, corul a înălțat imnul de recunoștință spre bunul Dumnezeu prin intonarea imnului "Gloria" de Antonio Vivaldi.

Preasfințitul Iosif Păuleț a adresat personal și în numele Preasfințitului Petru Gherghel și al celorlalți preoți felicitări membrilor corului domnului profesor George Dumitriu și doamnei profesoare Mădălina Busuioc.

Soli Deo Gloria!

Pr. Robert Râtan

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Iași: Invitație la concert de muzică sacră în catedrală


 

lecturi: 893.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat