Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mircești: Funeraliile părintelui Leonard Donea

Pr. Leonard Donea, trecut la cele veșnice joi, 3 iunie 2021, la vârsta de 92 de ani, în casa din Mircești, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 5 iunie 2021. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, coleg de promoție al preotului răposat. A fost prezent PS Iosif Păuleț, alături de preoți din localitățile vecine, familia și credincioși din Mircești și din satele învecinate.

La începutul celebrării, după salutul PS Petru Gherghel și îndemnul la rugăciune, pr. Petru Blaj, decan de Valea Siretului, a citit necrologul pr. Leonard Donea, redând îndeosebi viața și activitatea pastorală pe care a întreprins-o de-a lungul anilor de preoție. După cântarea recviemului, la lectura evanghelică s-a citit din Predica de pe munte discursul lui Isus despre fericiri.

La omilie, pr. Ieronim Budulai a vorbit despre cer, fericirea paradisului și cum putem dobândi fericirea cerească. Aceste trei puncte ale omiliei le-a țesut cu multe referințe evanghelice, extrăgând răspunsurile din cuvintele și faptele Mântuitorului. Cerul este ceea ce a fost pregătit de Dumnezeu pentru om, cu neputință de a fi imaginat acum de către noi. Fericirea cerească este cea pe care trebuie să ne-o dorim tot timpul, căci ne vom bucura de lauda lui Dumnezeu cu îngerii. Cum să dobândim această fericire? Trăind o viață virtuoasă, ferindu-ne de păcate, păstrându-ne în curăție sufletească și trupească.

Părintele predicator a scos în evidență, pe lângă frumoasele cuvinte de învățătură, și câteva aspecte ale părintelui Leonard, afirmând că era un om modest și popular, un coleg foarte bun cu ei. O altă trăsătură a colegului său, și anume aceea că a fost un om al rugăciunii, a fost evocată în cadrul predicii.

A urmat jertfa euharistică, act de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru viața preotului răposat.

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel a rostit un cuvânt de mulțumire. La rândul său, pr. Aurel Petrișor, parohul comunității din Mircești, a mărturisit simplitatea care l-a caracterizat pe pr. Leonard Donea, afirmând că răposatul preot nu a avut nici măcar un televizor. De fiecare dată când mergea în vizită la părintele, întotdeauna îl găsea rugându-se, afirmând și el că a fost un om sfânt și a trăit cu o persoană sfântă, tot timpul în rugăciune.

După ce a fost cântată libera, a urmat procesiunea spre cimitir. Pe o vreme frumoasă, s-au îndreptat spre locul înmormântării cei care duceau icoanele, preoții și episcopii, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Leonard, familia îndoliată și mulți credincioși.

Dumnezeu să-i răsplătească întreaga slujire preoțească
și să-l facă părtaș de fericirea sfinților în cer!

Pr. Flavian Ciuciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 iunie: Mircești: Funeraliile pr. Leonard Donea

* * *

Din arhiva ercis.ro:

A trecut la Domnul pr. Leonard Donea

Iași: 80 de ani de viață ai pr. Leonard Donea (27 noiembrie 2008)


 

lecturi: 3113.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat