Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Galbeni: Administrarea Mirului

A sosit și ziua de 30 mai 2021, zi mult așteptată de copiii și adolescenții din Parohia Galbeni care s-au pregătit îndelung pentru a-l primi pe Duhul Sfânt cu toate darurile sale.

Costumele populare tradiționale, candidații la Mir îmbrăcați special pentru această sărbătoare, gardurile împodobite cu frumoase covoare au fost câteva semne care ne arătau nouă, tuturor, că la Galbeni nu este o sărbătoare oarecare, ci este marea sărbătoare a sacramentului Sfântului Mir.

Deși vremea de săptămâna precedentă a fost capricioasă, astăzi, în solemnitatea Preasfintei Treimi, soarele și-a arătat timid razele sale în satul Galbeni, dorind parcă să ne șoptească: dacă aveți credință în Dumnezeu totul va fi bine!

Începând cu ora 10.00, diferit de celelalte dimineți de duminică, candidații la Sfântul Mir, părinții și nașii s-au adunat în Piața "Sf. Francisc" din centrul satului, împreună cu păstorul comunității, pr. Adrian Chili, și domnul Anton Șiler, primarul comunei Nicolae Bălcescu, pentru a-l întâmpina pe episcopul Diecezei de Iași, Mons. Iosif Păuleț.

Odată cu intonarea cântecului "Bine ați venit în mijlocul nostru", emoțiile tuturor au început să crească, emoții care s-au amestecat cu sentimente de bucurie. După salutul de bun venit la Galbeni, adresat de pr. Adrian, PS Iosif a gustat din pâinea și sarea oferită. În urma acestui gest simbolic, dânsul ne-a împărțit binecuvântarea cu sfânta cruce și ne-a stropit cu apa binecuvântată. După aceasta a urmat procesiunea spre bisericuța noastră dragă dedicată Sfântului Iosif Muncitorul, procesiune formată din candidații la Mir, preoții care au fost prezenți și de toți credincioșii care au luat parte la această sărbătoare.

Sfânta Liturghie solemnă de la ora 10.30 a început cu intonarea cântecului "Din cer coboară, Duh preasfinte". După salutul episcopului Iosif Păuleț, de la începutul Liturghiei, unul dintre candidați le-a urat bun venit atât episcopului, cât și tuturor preoților și oaspeților de față. Totodată, a cerut Excelenței Sale să-și înalțe brațele către cer și să-l invoce pe Duhul Sfânt să coboare asupra întregii comunități din Galbeni.

După o perioadă de aproape doi ani de pregătire, iată că a sosit și momentul mult așteptat de copii, de părinți, de nași și de întreg poporul lui Dumnezeu: primirea Duhului Sfânt cu cele șapte daruri ale sale, a treia persoană a Preasfintei Treimi. În momentul administrării sacramentului Mirului se putea citea pe chipurile candidaților o mare bucurie, emoție și nerăbdare în a primi acest sacrament atât de important.

"Sărbătoarea Preasfintei Treimi" i-a făcut pe toți cei care erau împăcați cu Dumnezeu Tatăl să-l primească în mod concret și adevărat în sfânta Împărtășanie, pe Isus, a doua persoană a Preasfintei Treimi.

La finalul Sfintei Liturghii, o adolescentă recent miruită a recitat o poezie, dorind să sublinieze bucuria și fericirea interioară pe care au trăit-o atât cei miruiți, cât și familiile lor. În cele din urmă, una dintre mămicile celor miruiți a adresat în numele celorlalți părinți cuvinte de recunoștință și mulțumire în primul rând lui Dumnezeu, apoi episcopului, parohului, cateheților, și tuturor celor care au contribuit ca sărbătoarea să fie un moment de comuniune și de bucurie sufletească.

Înainte de binecuvântarea finală, episcopul Iosif i-a felicitat pe cei miruiți, pe păstorul comunității, pr. Adrian, și întreagă comuniate, subliniind faptul că de prin anii 1986 deja cunoaște această comunitate de credință, de unde provin peste 30 de preoți.

Fie ca această sărbătoare să ne dăruiască nouă, tuturor, capacitatea de a tinde mereu spre lucruri sublime și divine, spre cele veșnice, unde vom experimenta din plin prezența și iubirea Sfintei Treimi!

Adela Benchea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 mai: Galbeni: Administrarea Mirului. Foto: Sebastian Unguru


 

lecturi: 1688.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat