Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (30 mai 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această sărbătoare în care îl celebrăm pe Dumnezeu: misterul unui singur Dumnezeu. Și acest Dumnezeu este Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt. Trei persoane, dar Dumnezeu este unul! Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu, Duhul este Dumnezeu. Dar nu sunt trei dumnezei: este un singur Dumnezeu în trei persoane. Este un mister pe care ni l-a revelat Isus Cristos: Sfânta Treime. Astăzi ne oprim să celebrăm acest mister, pentru că persoanele nu sunt adjectivarea lui Dumnezeu, nu. Sunt persoane reale, diverse, diferite; nu sunt - cum spunea acel filozof - "emanații ale lui Dumnezeu", nu, nu! Sunt persoane. Este Tatăl, pe care eu îl rog cu Tatăl Nostru; este Fiul, care mi-a dat răscumpărarea, justificarea; este Duhul Sfânt, care locuiește în noi și locuiește în Biserică. Și acesta vorbește inimii noastre, pentru că îl găsim închis în acea expresie a sfântului Ioan care rezumă toată revelația: "Dumnezeu este iubire" (1In 4,18.16). Tatăl este iubire, Fiul este iubire, Duhul Sfânt este iubire. Și pentru că este iubire, Dumnezeu, deși este unul și unic, nu este singurătate ci comuniune, între Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Pentru că iubirea este în mod esențial dăruire de sine, și în realitatea sa originară și infinită este Tată care se dăruiește născându-l pe Fiul, care se dăruiește la rândul său Tatălui și iubirea lor reciprocă este Duhul Sfânt, legătura unității lor. Nu este ușor de înțeles, dar se poate trăi acest mister, noi toți, se poate trăi mult.

Acest mister al Treimii ne-a fost revelat de Isus însuși. El ne-a făcut cunoscută fața lui Dumnezeu ca Tată milostiv; s-a prezentat pe Sine însuși, om adevărat, ca Fiu al lui Dumnezeu și Cuvânt al Tatălui, Mântuitor care își dă viața pentru noi; și a vorbit despre Duhul Sfânt care purcede de la Tatăl și de la Fiul, Duh al Adevărului, Duh Mângâietor - am vorbit despre asta, duminica trecută, despre acest cuvânt "Mângâietor" - adică Mângâietor și Avocat. Și atunci când Isus s-a arătat apostolilor după înviere, Isus i-a invitat să evanghelizeze "toate popoarele, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh" (Mt 28,19).

Așadar, sărbătoarea de astăzi ne face să contemplăm acest minunat mister de iubire și de lumină din care provenim și spre care este orientat drumul nostru pământesc.

În vestirea Evangheliei și în fiecare formă a misiunii creștine, nu se poate face abstracție de această unitate la care ne cheamă Isus, între noi, urmând unitatea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt: nu se poate face abstracție de această unitate. Frumusețea Evangheliei cere să fie trăită - unitatea - și mărturisită în înțelegerea între noi, care suntem așa de diferiți! Și această unitate îndrăznesc să spun că este esențială pentru creștin: nu este o atitudine, un mod de a spune, nu, este esențială, pentru că este unitatea care se naște din iubirea, din milostivirea lui Dumnezeu, din justificarea lui Isus Cristos și din prezența Duhului Sfânt în inimile noastre.

Maria Preasfântă, în simplitatea și umilința sa, reflectă frumusețea lui Dumnezeu unul și întreit, pentru că l-a primit pe deplin pe Isus în viața sa. Ea să susțină credința noastră; să ne facă adoratori ai lui Dumnezeu și slujitori ai fraților.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri la Astorga, în Spania, au fost beatificați María Pilar Gullón Yturriaga, Octavia Iglesias Blanco și Olga Pérez-Monteserín Núñez. Aceste trei femei laice curajoase, imitându-l pe bunul samaritean, s-au dedicat să-i îngrijească pe râniții de război fără a-i abandona în momentul pericolului, au riscat și au fost ucise din ură față de credința lor. Să-l lăudăm pe Domnul pentru mărturia lor evanghelică. Aplauze pentru noile fericite!

La 1 iulie mă voi întâlni în Vatican cu principalii responsabili ai comunităților creștine prezente în Liban, pentru o zi de reflecție despre situația îngrijorătoare a țării și pentru a ne ruga împreună pentru darul păcii și al stabilității. Încredințez această intenție mijlocirii Maicii Domnului, atât de venerată la sanctuarul din Harissa, și încă din acest moment vă cer să însoțiți pregătirea acestui eveniment cu rugăciunea solidară, invocând pentru acea iubită țară un viitor mai senin.

Astăzi se celebrează Ziua mondială a sclerozei multiple și, în Italia, Ziua națională a alinării. Exprim recunoștință pentru aceste inițiative; să ne amintim că apropierea "este un balsam prețios care dă sprijin și mângâiere celui care suferă în boală" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Bolnavului 2021).

În această dimineață am primit un mic grup de credincioși care mi-au adus traducerea Bibliei în întregime în dialectul lor. A făcut-o un om: opt ani de muncă! Scrisă, sunt opt volume, toată în dialect. Și el, care era prezent, îmi spunea că citea, se ruga și traducea. Eu aș vrea să mulțumesc pentru acest gest, și încă o dată să vă spun să citiți Biblia, să citiți Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a găsi acolo forța vieții noastre. Precum și - în asta mă repet - să purtați mereu cu voi Noul Testament, o Evanghelie de buzunar: în geantă, în buzunar, pentru a o putea citi în orice moment al zilei. Astfel îl vom găsi pe Isus în Sfânta Scriptură. Să învățăm de la exemplul acestui om care timp de opt ani a lucrat pentru a înțelege asta. Și îmi spunea: "Făceam asta rugându-mă".

Vă salut din inimă pe voi toți, care proveniți din Roma, din Italia și din alte țări. Văd că este Canada, Columbia... Trebuie să ne rugăm pentru Columbia! Și acolo este și Polonia, și aici alte țări... Vă salut pe voi toți! Îndeosebi pe candidații la Mir din Parohia "Sfinții Protomartiri Romani". Salut pelerinii polonezi și binecuvântez participanții la marele pelerinaj la sanctuarul marian din Piekary Slaskie. Și ca de obicei îi salut pe tinerii Neprihănitei.

Vă urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 488.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat