Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Polonia îl amintește pe cardinalul Wyszyński, "erou" al credinței. În septembrie va fi fericit

de Anna T. Kowalewska

În urmă cu 40 de ani murea cardinalul polonez Stefan Wyszyński. El a fost cel care, în conclavul din toamna anului 1978, a spus cu glas ferm acel "dacă te aleg, trebuie să accepți" colegului și prietenului său fratern, cardinalul Karol Wojtyła. O invitație care, după câteva zile, în semn de respect, nu l-a împiedicat să îngenuncheze în fața noului episcop de Roma, Ioan Paul al II-lea, conaționalul său, cu douăzeci de ani mai tânăr, căruia i-a promis ascultare și fidelitate. Virtuți pe care le-a menținut cu extremă fidelitate până când, din cauza unei neoplazii răspândite, a închis ochii pentru viața pământească la Varșovia. Era ziua de 28 mai 1981. Înmormântarea solemnă a celui care era de acum deja venerat ca primatul mileniului, prezidată de fostul secretar de stat al Vaticanului, cardinalul Agostino Casaroli, s-a desfășurat după câteva zile tot în capitala poloneză. Au concelebrat cu el numeroși cardinali și episcopi provenind din întreaga lume. Între aceștia și fostul arhiepiscop de München și Freising, Mons. Joseph Ratzinger. Nu au putut face nimic autoritățile din Polonia comunistă slăbite deja în primăvara anului 1981 de ridicarea mișcării populare Solidarnoœæ. De fapt, au trebuit să se plece în fața voinței poporului și să fie de acord cu o ceremonie religioasă publică având milioane de credincioși profund de îndurerați datorită pierderii "conducătorului spiritual al națiunii". Celebrarea, urmărită de milioane de credincioși, a avut loc la puține zile de la atentatul petrecut în Piața "Sfântul Petru" împotriva lui Ioan Paul al II-lea în acel moment convalescent și victimă a unei stări de sănătate încă destul de precare.

Iubire față de patrie. Cardinalul Stefan Wyszyński se naște la 3 august 1901 la Zuzela în regiunea Masovia. Istoria sa a fost desigur una dificilă și pasionantă. După anii de seminar, la 23 de ani, la 3 august 1924 este hirotonit preot pentru Dieceza de Włocławek de episcopul Wojciech Stanisław Owczarek, auxiliar al aceleiași dieceze. Papa Pius al XII-lea îl va numi episcop de Lublin, în 1946. În 1948, același Pius al XII-lea l-a promovat arhiepiscop de Gniezno și Varșovia și contextual primat al Poloniei. Din 1948 până în 1953 a fost președinte al Conferinței Episcopale Poloneze. În ianuarie 1953 este creat cardinal al Sfintei Biserici Romane, cu titlul "Santa Maria in Trastevere". În septembrie, autoritățile comuniste poloneze au dezlănțuit o adevărată persecuție împotriva Bisericii Catolice și cardinalul Wyszyński a fost pus la arest la domiciliu și eliberat numai în 1956. În septembrie 1953, la câteva luni de la ridicarea sa la demnitatea de cardinal - de altfel considerată de el însuși nu o recunoaștere personală, ci "o medalie conferită Poloniei credincioase și mereu fidele" - autoritățile comuniste l-au închis pe Wyszyński, izolându-l total de lume. Deci, timp de peste trei ani autoritățile l-au împiedicat pe prelat să meargă la Roma pentru a primi purpura.

Însă spiritualitatea sa o dezvăluie scrierile din timpul detenției, între anii 1953-1956. Așa cum a afirmat recent arhiepiscopul de Varșovia, cardinalul Kazimierz Nycz, istoria lui Wyszyński a fost întipărită unitatea dintre viața sa și magisteriul Bisericii. Pornind de la cuvintele "Soli Deo" inserate în stema sa episcopală, Wyszyński - a spus arhiepiscopul capitalei poloneze - a fost "omul iubirii față de patrie și față de Biserică, față de dușmani și față de fiecare om". A fost "omul speranței gata să se încredințeze Providenței și omul înțelepciunii capabil să privească înainte, chiar și în perspectiva de sute de ani". Nu numai atât. Wyszyński a fost "omul credinței, convins de validitatea actelor de credință și al manifestărilor zilnice ale religiozității", precum și "exemplul preotului și al episcopului, al omului activ, conștient de importanța muncii pentru Biserică și popor". Numai la sfârșitul detenției sale, perioadă dificilă, dar și extrem de rodnică, la 30 mai 1957, cardinalul Stefan Wyszyński a reușit în sfârșit să meargă la Roma și să ia în posesie în mod oficial Bazilica "Santa Maria in Trastevere", biserica sa titulară. De fapt, regimul comunist îl considera pe noul cardinal un dușman periculos.

Legătura cu Roma. În jurnalul său se citește despre un episod petrecut chiar în 1957 în timpul călătoriei sale în Italia. În acele pagini, Wyszyński relatează că "mergând cu fervoare și credință în capitala spirituală a creștinătății" a luat cu el ca dar "o copie a icoanei miraculoase a Sfintei Fecioare Maria de Jasna Góra, Regina Poloniei". O imagine sacră pentru el și pentru tot poporul polonez pe care hotărâse el s-o înmâneze pontifului "ca simbol al unirii Poloniei cu capitala lumii". De altfel, și încredințarea bazilicii situate în Trastevere ca sediu titular al său, prima dedicată Mariei în cetatea eternă, a fost pentru el un ulterior "semn al legăturii spirituale care unea în manieră indisolubilă Roma și Polonia sa". Tot el a fost promotorul unei inițiative care a implicat toată țara: o mare novenă de rugăciune, propedeutică pentru mileniul creștinismului, care a fost celebrat la Jasna Góra la 3 mai 1966. Un eveniment la care l-a invitat pe pontiful de atunci, Papa Paul al VI-lea care n-a avut însă posibilitatea de a participa din cauza unui refuz hotărât exprimat fără jumătăți de măsură de autoritățile statului.

Vizita lui Ioan Paul al II-lea. Pentru el a fost emoționantă și de neuitat prima călătorie în Polonia a lui Ioan Paul al II-lea, petrecută în primăvara anului 1979. A fost o capodoperă de diplomație desfășurată personal de primatul polonez. De fapt, Wyszyński a reușit să convingă autoritățile comuniste că vizita fostului arhiepiscop de Cracovia în țara sa nu va fi o problemă, ci, dimpotrivă, va genera numai rezultate pozitive pentru țară in primis și pentru toți. De fapt, cuvintele rostite de Papa Wojtyła la 2 iunie 1979 la Varșovia, în timpul Liturghiei solemne celebrate în aer liber în fața a milioane de credincioși, cei mai mulți în transmisie direct la televiziunea publică (în pofida interdicției de transmisii religioase), au schimbat nu numai Polonia, ci încet-încet și Europa și lumea. O schimbare epocală al cărei apogeu s-a obținut cu căderea zidului care despărțea estul de vest.

Maica Róża Maria Czacka. La 12 septembrie 2021, cardinalul Stefan Wyszyński va fi proclamat fericit. O ceremonie solemnă, puternic așteptată de poporul polonez care se va desfășura la Varșovia în aceeași piață unde, în 1979, a vorbit Ioan Paul al II-lea. Aceeași piață unde în 1981 s-a desfășurat înmormântarea solemnă a primatului mileniului. Împreună cu Wyszyński va fi ridicată la cinstea altarelor și Maica Róża Maria Czacka (1896-1961), fondatoare a Operei pentru nevăzători, prima din Polonia, și a Centrului pentru nevăzători la Laski aproape de Varșovia. Maica Czacka și cardinalul Wyszyński se cunoșteau și o anumită perioadă, în anii de război, au lucrat împreună. Ambii s-au străduit să facă să curgă în ceilalți o lumină de speranță în noaptea cea mai întunecată. Este corect ca să nu fie uitați.

(După agenția SIR, 28 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 665.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat