Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în vizită la Academia Pontificală Ecleziastică

"Această mondenitate asfixiantă se vindecă gustând aerul curat al Duhului Sfânt, care ne eliberează să rămânem centrați în noi înșine, ascunși într-o aparență religioasă goală de Dumnezeu. Să nu lăsăm să ni se fure evanghelia!" (Evangelii gaudium, 97).

Cu aceste cuvinte se poate sintetiza bine întâlnirea Papei Francisc cu comunitatea de la Academia Pontificală Ecleziastică (PAE), petrecută joi după-amiază, 27 mai 2021, la instituția situată în Piazza della Minerva 74, care de 320 de ani formează viitorul personal al reprezentanțelor pontificale.

O întâlnire simplă, intensă și familială, caracterizată de fraternitatea și de apropierea succesorului lui Petru de tinerii preoți care se pregătesc să trăiască activitatea lor în slujba Bisericii și a Sfântului Părinte în diferitele misiuni diplomatice.

Puțin înainte de ora 18.30, papa a fost primit de președintele PAE, arhiepiscopul Joseph Marino, de secretarul pentru Reprezentanțele pontificale, arhiepiscopul Jan Romeo Pawłowski, de economul și prefectul de studii, Monseniorul Gabriel Marcelo Viola Casalongue, și de studenți. O întâlnire așteptată de doi ani cu trepidație și entuziasm, nerealizată anul trecut din cauza pandemiei; un semn concret al proximității paterne și al atenției Sfântului Părinte.

Papa Francisc s-a întreținut peste o oră cu preoții într-un dialog simplu și deschis. Președintele, în numele tuturor, l-a salutat pe Sfântul Părinte și i-a mulțumit pentru că a acceptat invitația, prezentând comunitatea, formată din 40 de preoți, dintre care 38 studenți care provin din 25 de țări, și informându-l că, în pofida crizei sanitare provocate de pandemie, au fost desfășurate toate activitățile prevăzute pentru anul academic, ritmate de rugăciune, de studiu și de diferitele întâlniri formative.

Într-un climat familial, studenții de la Academie i-au pus câteva întrebări Sfântului Părinte, care n-a ezitat să dea răspunsuri clare, paterne și concrete. Au fost abordate numeroase teme, între care provocările actuale pe care le trăiește Biserica, misionaritatea, drumul sinodal și rolul important al diplomației bilaterale și multilaterale.

Papa Francisc a schițat câteva caracteristici și atenții pe care bunul diplomat ar trebui să le cultive și să le exercite în slujirea sa: a fi oameni ai rugăciunii, deschiși la ascultarea evangheliei, la noutăți, dar în același timp înrădăcinați în Tradiție, pregătiți pentru dialog și confruntare.

Vorbind despre mult dorita experiență misionară a studenților, papa a subliniat că această perioadă formativă, desfășurată în periferiile Bisericii universale, va îmbogăți bagajul lor personal, uman, cultural și lingvistic.

După aceea, Papa Francisc a luat cina împreună cu toată comunitatea de la Academie, încurajându-i în mod deosebit pe cei 13 studenți care în curând vor începe slujirea lor în reprezentanțele pontificale. Binecuvântarea apostolică a încheiat seara și, înainte de a se întoarce în Vatican, Sfântul Părinte a întâlnit și călugărițele de la Comunidad apostolica de Maria Siempre Virgen, care prestează slujirea lor în aceeași Academie Pontificală Ecleziastică.

(După L'Osservatore Romano, 28 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 453.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat