Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lleida: Hramul comunității catolice române

Duminică, 23 mai 2021, comunitatea catolică română din Lleida (Spania) a sărbătorit, pentru a nouăsprezecea oară consecutiv, sărbătoarea dedicată Sfintei Fecioare Maria a Unității. Anul acesta a coincis cu duminica de Rusalii, acest lucru sporind importanța și magnitudinea sărbătorii. Căci dacă Mama cerească are harul de a uni persoane și neamuri diferite la altarul ei, o face cu ajutorul Duhului Sfânt căruia i s-a încredințat de la primul "da" spus planului lui Dumnezeu: da-ul prin care a devenit mama Fiului său și mama noastră.

Ca să înțelegem puțin sărbătoarea, trebuie să ne întoarcem fugitiv la originea ei. În anul 2002, la cererea persoanelor de origine române care au ajuns la Lleida și prin împrejurimi, Episcopia de Iași a decis să trimită un preot român pentru pastorația acestora.

Primul preot trimis a fost părintele Leonard Diac care, ajungând la Barcelona, s-a simțit stingherit din cauza neputinței de a comunica cu preotul spaniol care l-a întâmpinat, până când a ajuns în sanctuarul de la Montserrat și împreună i s-au rugat Sfintei Fecioare în latină. A înțeles, pe propria piele, că Sfânta Fecioară își primește copiii în orice loc cu aceeași dragoste care a impulsionat-o să accepte planul mântuirii.

A urmat apoi "crearea" unei icoane care să fie reprezentativă pentru toți românii care se adunau la picioarele Mamei cerești. Icoana încearcă să redea trăsăturile Sfintei Fecioare ca model și mijlocitoare a noastră, ea sprijinindu-se pe harta României, plină de flori, făcând aluzie la expresia, deja înrădăcinată în mentalitatea noastră, aceea folosită de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea: România este grădina Maicii Domnului.

Primul hram s-a sărbătorit la Lleida în anul 2004. Anul următor a fost sfințită capela laterală aflată în biserica "Carmen", sfințire la care a participat episcopul locului, Francesc-Xavier Ciuraneta-Aymí, de cuvioasă amintire, dar și episcopul de Iași la acea vreme, Petru Gherghel, și episcopul vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Meridionale și Occidentale, PS Marc Alric Nemțeanul. Mai târziu, sărbătoarea a început să se celebreze și în alte comunități române din Spania și Italia.

Duminică a venit iar rândul nostru să ne apropiem de altarul Mamei Unității, cu flori în mână, dar și cu toate doleanțele noastre, mai ales acelea de a fi mai buni, de a nu cădea în lâncezeală sufletească, cel mai mare pericol sufletesc al lumii în care trăim.

Prezența părintelui Leonard Diac în mijlocul nostru ne-a transportat la începutul formării comunității noastre și ne-a determinat să-i aducem mulțumiri Domnului că a avut grija de a trimite între noi preoți cu har, care să ne ajute să ne menținem vie flacăra credinței.

Părintele Leonard ne-a îndemnat, printre altele, să îl lăsăm pe Duhul Sfânt să se manifeste în viața noastră, îndeosebi prin harul iubirii și al unității. Duhul Sfânt e Apărătorul nostru, acela care intervine ori de câte ori diavolul, calomniatorul, încearcă "să-și bage coada" și să ne dezbine. Căci dacă Dumnezeu are un plan pentru noi, e acela de a trăi în iubire, o iubire deschisă, capabilă să ceară iertare când e cazul sau să ierte. Sfânta Fecioara ne este exemplu clar de iubire și de unitate, imitând "da-ul" ei, putem ajunge la o iubire adevărată, în care mândria și propriul interes nu-și au locul.

A fost o sărbătoare intensă, chiar dacă un pic diferită față de cele în care ne puteam apropia fizic unii de alții. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără dedicarea deja cunoscută a părintelui nostru, Adrian Burcă, acela care a pus trup și suflet în organizarea celebrării.

Cu recunoștință pentru tot ceea ce primim zi de zi, o rugăm pe Sfânta Fecioară a Unității să continue să mijlocească pentru noi harurile necesare pentru a trăi în mod autentic credința pe care am primit-o de la antecesorii noștri și pe care am adus-o pe pământul catalan, în căutarea unei vieți mai bune.

Clementina Budău

*

Rugăciunea către Maica Unității:

Stăpână și Mamă a noastră, Marie, sub ocrotirea ta alergăm noi, fiii "grădinii tale". Privește cu iubire și binecuvântează familiile, casele și munca noastră, pământurile și țara noastră. Fă să crească în noi o iubire fidelă și tot mai mare față de Fiul tău și față de cei din jurul nostru, în speranța că, odată, vom fi fericiți alături de tine în ceruri. Dă-ne o inimă plină de recunoștință față de harurile primite. Mijlocește îndurare la Fiul tău pentru păcatele noastre. Dăruiește-ne și harul deosebit pe care ți-l cerem acum... *

*

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de Facebook a comunității catolice române din Lleida: www.facebook.com/misericordialleida


 

lecturi: 1026.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat