Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lidia, supraviețuitoare la Auschwitz: "Sărutul papei pe braț mi-a dat forță"

de Salvatore Cernuzio

"70072". Când Lidia Maksymowicz, poloneză de origini bieloruse, supraviețuitoare din lagărele naziste, astăzi în momentul gestului de sărutare a mâinii făcut de la distanță la audiența generală, a dezvelit brațul arătând tatuajul de fostă prizonieră de la Auschwitz, Papa Francisc a privit-o pentru câteva clipe. Apoi s-a aplecat și i-a dat un sărut chiar pe acel număr care după 76 de ani îi amintește zilnic oroarea trăită. Niciun cuvânt, așa cu deja a făcut pontiful în acea vizită în lagărul din Polonia din 2016, ci numai un gest spontan, instinctiv, afectuos. Ca acela al Lidiei de a răsplăti îmbrățișându-l pe papa. "Gestul Sfântului Părinte - relatează femeia, într-un interviu exclusiv la Vatican News în timp ce vocea, între oboseală și emoție, scade ușor - m-a întărit și m-a reconciliat cu lumea".

În Italia pentru a relata mărturia sa

"Cu Papa Francisc ne-am înțeles cu ochii, nu trebuia să ne spunem nimic, nu era nevoie de cuvinte", explică femeia, una din ultimele supraviețuitoare din Europa, astăzi locuind la Cracovia, care în aceste zile se află în Italia, oaspete a asociației La Memoria Viva din Castellamonte (Torino) pentru a relata tinerilor mărturia sa adunată acum în filmul documentar dedicat ei, "Fetița care nu știa să urască". Lidia a voit să profite de vizita italiană - programată deja, dar amânată după aceea de mai multe ori din cauza pandemiei - pentru a trage o fugă la Roma, oaspete a ambasadei poloneze în Italia, și a-l întâlni pe acel papă pe care spune că-l iubește profund: "După Ioan Paul al II-lea, îl iubesc pe Papa Francisc. Urmăresc ceremoniile sale prin tv, mă rog în fiecare zi pentru el, îi sunt fidelă și afecționată".

Cele două mame: cea pierdută la Auschwitz, cea adoptivă

O întâlnire atât de sperată care are loc într-o zi specială pentru această bătrână și foarte îngrijită doamnă: sărbătoarea mamei în Polonia. "Pentru mine este o dată deosebită, pentru că eu am avut două mame: cea care m-a adus pe lume și care mi-a fost furată în lagărul de concentrare la vârsta de 3 ani, și mama poloneză care m-a adoptat odată ce am fost liberă și căreia îi datorez salvarea mea".

Trei cadouri pentru pontif: amintire, speranță rugăciune

În acele puține clipe de la sfârșitul audienței, Lidia n-a reușit să-i relateze papei istoria sa, dar i-a înmânat trei cadouri care simbolizează ceea ce sunt acum fundamentele vieții sale: amintirea, speranța, rugăciunea. Amintirea reprezentată de basmaua cu o inscripție alb-albastră cu litera "P" de la Polonia, pe un fundal roșu triangular, pe care toți prizonierii polonezi o folosesc la ceremoniile comemorative. Speranța, cu un tablou pictat de asistenta sa Renata Rechlik care o reprezintă ca fetiță, mână în mână cu mama sa, în timp ce privesc de departe de pe șine intrarea în lagărul din Birkenau, simbolul începutului sfârșitului pentru milioane de evrei și alți prizonieri. În sfârșit, rugăciunea: în mâinile pontifului Lidia a pus un rozariu cu imaginea Sfântului Ioan Paul al II-lea, binecuvântat de finul său preot, pr. Dariusz. "Este cel pe care-l folosesc în fiecare zi pentru a mă ruga".

Deportată la 3 ani

De fapt, Lidia n-a încetat să creadă în Dumnezeu așa cum n-a încetat niciodată să "iert pe persecutorii mei", în pofida răului care s-a revărsat asupra ei când avea numai trei ani și, în 1941, a fost smulsă din casa ei și din afectele sale, împreună cu mama și cu bunicii de pe mamă, deportată pentru că era suspectă de colaboraționism cu partizanii. "Eram mică, aveam foarte puțini ani, dar deja mare experiență după ce am trăit scene de război în fosta Uniune Sovietică. Era pregătită pentru durere, pentru răul făcut de oameni împotriva altor oameni, dar nu mă așteptam să trăiesc ceea ce am trăit la Auschwitz". "Am fost deportată într-un tren potrivit numai pentru animale, poate nici pentru aceea. Când s-au deschis porțile, am văzut scene teribile. Bunicii mei separați de noi și între ei, apoi expediați spre o hangar care avea un coș din care ieșea un fum cu un miros atroce. Eu și mama mea murdare, înfometate, înfricoșate, ascultam de soldații care urlau cuvinte incomprehensibile în timp ce câinii lătrau. Nu înțelegeam nimic, făceam tot ceea ce spune, eram terorizate".

Experimentele lui Mengele

Identificate amândouă în lagăr ca prizoniere poloneze, cu "P" cusută pe uniforma vărgată, mama a fost transferată în baraca muncitoarelor, Lidia, în schimb, într-o "casă plină la refuz de copii de diferite vârste și naționalități". Era "Kinderblock", baraca în care opera medicul Josef Mengele, cel care deja atunci era supranumit "îngerul morții". Baraca aceea era rezervorul de care Mengele se folosea pentru a face experimentele sale pe femei însărcinate, copii gemeni, persoane malformate. Lidia a fost trimisă la el deoarece era "fetiță drăguță și sănătoasă". Nu-și amintește, după aproape optzeci de ani, ce a făcut Mengele cu micul său trup, dar își amintește bine "durerea" și privirea sa de "posedat". "Mengele era o persoană atroce, fără limite și nici scrupule. Zi după zi atâtea persoane își pierdeau viața sub mâinile sale. După război au fost găsite cărți cu referințe la numerele tatuate, între care al meu".

Întâlnirea cu mama naturală, după 17 ani

Odată eliberată, Lidia a trăit o viață rocambolescă: primită de un cuplu polonez care reprezintă pentru ea adevărata sa familie, mutată în Rusia, la Moscova, unde spune: "Voiau să mă rețină și să folosească istoria mea pentru scopuri politice". În sfârșit, se întoarce, cu mare îndârjire, la Cracovia la mama sa. În 1962, o regăsește prin Crucea Roșie pe mama sa naturală: "N-am încetat niciodată s-o caut, deși credeam că a murit. Ne-am revăzut după 17 ani. Ea îmi promisese asta că ne vom revedea, atunci când ne-au despărțit la Auschwitz. S-a ținut de cuvânt". Însă afectul s-a topit în nisipurile timpului, ca și amintirile acelor trei ani trăiți împreună înainte ca un deținut să frângă legătura lor. După atâția ani, pentru Lidia femeia aceea - care între timp își crease o nouă familie - era o figură a trecutului căreia, însă, să îi arate mare respect. Se îmbrățișează, plâng, schimbă câteva cuvinte, însă Lidia decide să rămână cu familia adoptivă, recunoscând-o însă mereu ca "prima mea mamă".

Un apel către tineri: "Să nu se mai întoarcă niciodată acea atrocitate"

Lidia Maksymowicz spune astăzi că este obosită, dar se agață de viață cu toate forțele pentru că vrea să împlinească o misiune: să țină vie amintirea noilor generații care cresc într-un timp în care par să reapară fantomele rasismului și naționalismului. Lidia cere să lanseze un apel prin Vatican News și Radio Vatican: "În mâinile voastre tinere este viitorul lumii. Ascultați cuvintele mele, mergeți ca să vizitați Auschwitz și Birkenau și faceți în așa fel încât să nu se mai întoarcă niciodată acea atrocitate. Istoria aceea nu mai trebuie să se repete".

(După Vatican News, 26 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1077.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat