Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Parma: O singură familie umană

Duminică, 23 mai 2021, la ora 11.00, cu ocazia sărbătorii Coborârea Duhului Sfânt, în catedrala din Parma (Italia) s-a desfășurat sărbătoarea Una sola famiglia umana (O singură familie umană), comunitatea românilor romano-catolici fiind la a patra participare consecutivă.

Această sărbătoare oferă posibilitatea diferitelor comunități prezente în Parma de a se întâlni și de a celebra Sfânta Liturghie alături de PS Enrico Solmi, episcopul locului.

Liturghia a fost animată de cântece în limbile comunităților participante: comunitatea francofoni africani, comunitatea studenți universitari francofoni, comunitatea anglofonă africană, comunitatea poloneză, comunitatea română romano-catolică, comunitatea spaniolă, comunitatea din Sri Lanka, comunitatea filipineză, comunitatea din Ucraina, comunitatea pakistaneză, comunitatea albaneză și comunitatea din Ungaria.

La începutul Sfintei Liturghii Mons. Solmi ne-a salutat pe fiecare în parte și ne-a mulțumit că suntem o comunitate, chiar dacă suntem veniți din țări diferite, nu suntem veniți pentru a vizita Domul și Baptisteriul din Parma, cum o fac toți vizitatorii, ci suntem veniți pentru a forma o comunitate și a ne ruga împreună.

La predică, episcopul ne-a amintit că obiectivul comun al tuturor popoarelor este de a mărturisi credința chiar dacă fiecare popor o face în limba lui. Am lăsat patria, locul unde ne-am născut, pentru a urma chemarea lui Dumnezeu acolo unde suntem. "Dragii mei prieteni, veniți din lumea întreagă, căutați ceea ce aveți mai bun în voi, ascultați glasul Duhului Sfânt și încercați să aduceți în casele voastre pacea și binecuvântarea lui Dumnezeu. Să nu fim descurajați și să mergem înainte, să ieșim din aceste momente de întuneric cu încredere și speranță". În timpul Sfintei Liturghii, trei tineri au primit Mirul.

Pentru că trecem printr-o perioadă de criză medicală, nu s-a putut face ofertoriu cu prezentarea darurilor. Fiecare comunitate și-a pus steagul din țara din care face parte pe scările care duceau la altar.

Nu s-a putut face agapă frățească din cauza acestor condiții în care nu putem sta împreună prea apropiați, dar sperăm într-un viitor în care putem fi din nou o familie creștină.

Tereza Andrici

Un rezumat video de la această sărbătoare a fost publicat pe pagina facebook a comunității: Comunitatea Romano-Catolica Româna La Parma.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 mai: Parma: O singură familie umană


 

lecturi: 626.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat