Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Roman

Sâmbătă, 22 mai 2021, la Institutul Teologic Franciscan din Roman a avut loc o zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Roman, timp de pregătire pentru marea Sărbătoare a Rusaliilor.

Fiind în luna mai, lună închinată preasfintei Fecioare Maria, și în ajunul Sărbătorii Rusaliilor, am dorit să aprofundăm mai mult legătura intimă care există între Sfânta Fecioara Maria și Duhul Sfânt. Asemenea apostolilor adunați în Cenacul împreună cu Preasfânta Fecioară Maria, tot la fel, o parte dintre persoanele consacrate din această zonă, frați și surori, ne-am adunat pentru a asculta cuvântul Domnului și pentru a ne ruga. Îndrumător a fost pr. Iacob Fabian, OFMConv.

După primirea fraternă din partea părintelui guardian al Conventului "Sfântul Francisc de Assisi", ne-am reunit în spirit de rugăciune în capela institutului, invocându-l pe Duhul Sfânt, prin cântul nostru, lăsându-ne luminați și călăuziți de el și conduși de pr. Fabian, pentru a aprofunda cât mai bine acest mister. Făcând referință la spiritualitate Sfântului Maximilian Maria Kolbe, ne-a explicat care este "Lucrarea lui Dumnezeu în Neprihănita Fecioară Maria", aceasta fiind și tema meditației zilei.

Între toate asemănările posibile, Maria este ființa cea mai desăvârșită, deoarece "încă din veșnicie... Dumnezeu a prevăzut în ea o creatură care în niciun aspect, fie el cât de mic, să nu se fi îndepărtat de el, care să nu fi irosit niciun har, care să nu se fi înstăpânit de niciun lucru primit de la el". Ea este cea mai sublimă creatură a Tatălui: "Dumnezeu a văzut din veșnicie o ființă perfectă în toate aspectele, necontaminată de vreo pată a păcatului și în care reflectă atribuțiile sale divine".

Din maternitatea divină izvorăsc toate harurile dăruite Preasfintei Fecioare Maria. Este Mama Fiului Isus; ea este Neprihănită și Mamă. Referitor la aceste doua privilegii, Sfântul Maximilian afirmă: "Însă tu, o Neprihănită, cine ești? Nu ești doar creatură, nu ești doar fiică adoptivă, ci ești Mama lui Dumnezeu, nu doar mamă adoptivă, ci adevărată Mamă a lui Dumnezeu..." Deseori afirmăm ca Maria este modelul persoanelor consacrate. Da, așa este! În ea avem exemplul cel mai sublim de unire intimă cu Dumnezeu Treimic. Ea ne arată ce înseamnă să fii Mireasă și Mamă.

După această expunere profundă și provocatoare, am avut un timp de meditație personală, precum și ocazie de spovadă. La ora 11.30 am avut Sfânta Liturghie, invocându-l pe Duhul Sfânt să coboare asupra noastră cu toate darurile sale. Liturghia a fost prezidată de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal și responsabil diecezan cu viața consacrată, și concelebrată de ceilalți preoți participanți. Pr. Cristian, în cuvântul său de învățătură, ne-a îndemnat să recunoaștem prezența Duhului Sfânt în viața noastră, dar și în frații și surorile de lângă noi.

A urmat masa de prânz, moment de împărtășire și de comuniune fraternă, iar după-amiază am avut și un moment de adorație la Preasfântul Sacrament, animat de pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

Sfânta Fecioară Maria, mijlocitoarea harurilor cerești și Mireasa Duhului Sfânt,
să ne fie călăuză în consacrarea noastră!

Sr. Bernadeta Secaci, SFMA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 mai: Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Roman


 

lecturi: 919.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat