Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert aniversar vocal-simfonic: "Juvenes Ecclesiae" - 25 de ani de la înființare

"Juvenes Ecclesiae", corul de tineri al Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, aflat sub conducerea lui Maximilian Husaru, a marcat 25 de ani de la înființare printr-un eveniment muzical extraordinar și a susținut un concert-rugăciune în catedrală, duminică, 23 mai 2021, interpretând "Missa Încoronării", de W.A. Mozart, împreună cu alte lucrări muzicale. Au participat la eveniment PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din Episcopie și credincioși. Evenimentul a putut fi urmărit pe canalele ERCIS Media și la postul de radio ERCIS FM.

"Juvenes Ecclesiae", în traducere "Tinerii Bisericii", este corul de tineri al Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, înființat cu acest nume în urmă cu 25 de ani. Vocația lui primă și ultimă este preamărirea lui Dumnezeu prin cântările sacre din cadrul celebrărilor liturgice, animarea diferitelor evenimente bisericești și susținerea de concerte cu repertoriu pregnant religios.

De numele lui Maximilian Husaru, organist la catedrală, se leagă înființarea acestui cor, formarea continuă a membrilor lui aflați într-o perpetuă schimbare de componență, evoluția calității muzicale, concertele și celelalte reprezentații, din primul an și până în prezent. În persoana sa a întruchipat principiul continuității, primind sub bagheta sa dirijorală generații și generații de tineri, cărora le-a insuflat iubirea pentru frumusețea cântului sacru, seriozitatea muncii impregnate de dăruire și pasiune, ambiția pentru a transforma cântarea într-un act artistic, într-o laudă cuvenită Celui Preaînalt. Toate acestea, imposibile fără investiția unui capital de răbdare și perseverență cu fiecare nouă voce de tânăr - și au fost sute în tot acest răstimp - care era preluată și șlefuită pentru a se armoniza cât mai plăcut cu celelalte!

Ca într-un frumos duet, dirijor și organist, trebuie menționat Octavian Bișoc, acompaniind orice concert, cu o fidelitate care nu a suferit nicio sincopă, înstăpânindu-și cu o virtuozitate greu egalabilă orga cu tot ce comportă această regină a instrumentelor muzicale, într-o arătare abia vizibilă, discretă, dar întotdeauna indispensabilă.

Tinerii acestui cor nu sunt cântăreți profesioniști, ci amatori. Acest ultim descriptiv însă merită toate considerația, din moment ce are la rădăcina lui cuvântul "ama", care e legat de iubire. Fără nicio obligație de a se prezenta la multele repetiții și mereu renunțând la alte activități, fără să fie mișcați de vreun interes de ordin profesional sau material, membrii acestui cor învață în timp nu atât să-și strunească vocile, ci să iubească tot mai mult valoarea cântului sacru.

În alcătuirea lui, corul, folosind o adecvată metaforă, este un mozaic de tineri frumoși și entuziaști, veniți din atâtea parohii ale Diecezei de Iași, prezenți în capitala istorică a Moldovei în vederea definirii profilului lor profesional prin desăvârșirea studiilor la diferitele facultăți din acest oraș universitar. E minunat să constați că ei, în diversitatea provenienței lor, sunt uniți de "biserica-mamă" a diecezei, de catedrală. Experiența cunoașterii celuilalt, împărtășirea aceleiași credințe, a valorilor umane, a pasiunilor specifice vârstei nu poate fi decât îmbogățitoare pentru viața lor. Merită toată aprecierea fiecare membru al acestui cor pentru timpul dedicat pregătirii cântărilor și lucrărilor muzicale, pentru interesul de a adăuga la preocupările lor profesionale și de divertisment și o activitate cultural-spirituală.

Catedrala aceasta, între pereții ei somptuoși, adună cu fiecare nouă zi o concentrație tot mai mare de rugăciune născută din cuvinte și tăceri, din celebrări euharistice și adorații, din armonii și sunete. Ea păstrează cu sfințenie în memoria ei muzicală vocile atâtor "Juvenes" care au susținut concerte, au animat Sfinte Liturghii, au făcut să vibreze inimile celor care s-au așezat înaintea acestui altar pentru a trăi clipe de încântare sufletească. Ea va înregistra și acest concert-rugăciune oferit nouă și dăruit lui Dumnezeu ca o ofrandă aleasă.

Întorcându-mă la concert, acesta a debutat cu trei lucrări muzicale: Benedictus din Missa brevis, în compoziția lui Jacob de Haan, Ave verum și Laudate Dominum, atribuite marelui compozitor W.A. Mozart.

Benedictus face parte din Missa brevis a compozitorului contemporan olandez Jacob de Haan, scrisă în anul 2003, pentru cor și instrumente de suflat.

Ave verum este o compoziție pe patru voci, pentru instrumente cu coarde și orgă. Este cea mai impresionantă transpunere muzicală a imnului medieval "Ave verum", și, în ciuda scurtimii ei, una dintre cele mai impresionante lucrări muzicale mozartiene. Ea a ieșit din inspirația genială a autorului cu o jumătate de an înainte de a muri.

Laudate Dominum este parte din "Vesperae solennes de Confessore", compusă de Mozart în anul 1780. Lucrarea este scrisă pentru acompaniament orchestral din care fac parte instrumente de suflat.

Apoi a urmat "Missa Încoronării". Missa Încoronării este creație muzicală datorată tot prodigiosului compozitor de muzică clasică Wolfgang Amadeus Mozart. În engleză apare cu numele Coronation Mass, iar în germană, limba compozitorului, Krönungsmesse. Această lucrare muzicală, scrisă pentru Paștele anului 1779, sărbătorit la 4 aprilie, ca în acest an, a devenit o compoziție preferată pentru Liturghiile de încoronare a regilor și pentru alte împrejurări cu caracter solemn.

Acest program muzical a fost acompaniat de orchestra "Tineri interpreți ieșeni".

Soliști au fost: Luiza Torboli - sopran; Sabina Gurgu - sopran; Mihaela Blându - mezzosopran, Liviu Muntean - tenor; Daniel Mateian - bas.

"Missa Încoronării" a însemnat pentru acest aniversar - 25 de ani de la înființare - încoronarea întregii activități muzical-artistice a corului "Juvenes Ecclesiae" și actul suprem de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru toți cei care, de-a lungul timpului, au făcut parte din acest cor, s-au rugat prin cântările lor și au exprimat ceva din frumusețea inefabilă a lui Dumnezeu. Un fior sacru te pătrunde în timp ce asculți părțile acestei impresionante compoziții muzicale mozartiene. Dumnezeu este altceva decât prezență apatică; el pulsează vitalitate, irumpe din cerul lui de nepătruns și te umple cu imboldul irezistibil de a te transcende pe tine însuți.

Cei prezenți la concert au mărturisit intensitatea emoțiilor pe care le-au trăit ascultând acest concert extraordinar.

O mărturisire emoționantă a exprimat pr. Lucian Păuleț, actualmente profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, cu 25 de ani în urmă vicar la Parohia Catedralei, vorbind participanților la concert despre debutul acestui cor, despre alegerea numelui, despre trăirile sufletești pe care le-a avut ascultând de departe (pentru mai mulți ani a fost în America) concertele susținute de "Juvenes Ecclesiae".

PS Iosif Păuleț a ținut la final să-și exprime profunda mulțumire și considerație pentru toată activitatea corului "Juvenes Ecclesiae", care îi era cunoscut și înainte de a fi episcop. I-a felicitat pe cei prezenți, pe coriști, pe instrumentiști și pe dirijor, urându-le binecuvântarea lui Dumnezeu pentru ca prin cântările lor să înalțe pe cât mai mulți oameni la Dumnezeu.

Tuturor membrilor acestui cor, din prezent și din toți cei 25 de ani, le transmitem pe această cale mulțumirea sinceră pentru ofranda muzicală adusă lui Dumnezeu întru simțirea frumuseții sale dumnezeiești negrăite în viețile noastre, spre bucuria și încântarea lor sufletească și a celor care i-au ascultat.

La mulți ani, Juvenes Ecclesiae!

Pr. Cristian Diac

*

25 de ani de "Juvenes Ecclesiae"

Trecut-au, iată, 25 de primăveri
În care Paștele a fost cântat cu măreție!
Frumoase veri trecut-au 25,
Cântate-n frumuseți și bucurie.
 
Și toamne, iată, trecut-au 25
Cu reîntâlniri după vacanțe minunate,
Apoi cântam cu toți Crăciunul inimii,
Și iată, 25 de ani i-atât de-aproape.
 
Tu, dragul meu, ți-ai dăruit iubirea
Nălțând spre Creatorul tău trăirea-ți vie
Cântând cu inima, tu ți-ai umplut ființa
Fiind cu cerul în sfântă armonie.
 
Tu, draga mea, cu glas angelic,
Ai pus în partituri atâta dor,
Atâtea inimi ai nălțat feeric,
Cu Al tău cânt spre Creator.
 
Ai fost și tu, a fost și ea, au fost atâția,
În 25 de ani de Juvenes
Ce ați transmis în inimi bucuria,
Cântând lui Dumnezeu atât de des.
 
V-a dăruit în inimi Domnul nostru
Un strop din frumusețea-i de nespus,
Căci ați ales să îi slujiți cu glasul vostru
Fiind un cor și-aici și-acolo sus.

(Maximilian Husaru)

* * *

Înregistrarea video a transmisiunii în direct a concertului poate fi vizionată aici.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 mai: Iași: Concert aniversar vocal-simfonic: "Juvenes Ecclesiae" - 25 de ani de la înființare


 

lecturi: 834.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat