Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Dumitru Matei, erou al carității creștine"

Sub egida Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, la Editura "Presa Bună" a apărut recent cartea "Dumitru Matei, erou al carității creștine", o biografie a preotului erou Dumitru Matei, care a fost executat prin împușcare în dimineața zilei de 21 februarie 1951, în închisoarea comunistă de la Jilava. Cartea a fost coordonată de pr. Alois Moraru, "responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viața de credință a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentației necesare pentru recunoașterea și declararea lui ca fericit și sfânt".

În urmă cu două luni, mai exact în ziua de 12 martie 2021, răspunzând solicitărilor multiple primite din partea membrilor Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, care au realizat deja mai multe investigații în Arhivele Securității Române, au adunat câteva mărturii verbale și au redactat mai multe studii, publicate în revista diecezană de istorie "Buletin istoric", Preasfințitul Iosif Păuleț m-a numit în misiunea de "responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viața de credință a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentației necesare pentru recunoașterea și declararea lui ca fericit și sfânt". Misiunea acestui Oficiu diecezan este de a coordona întreaga activitate de cercetare a martiriului preotului erou Dumitru Matei, care a fost executat prin împușcare în dimineața zilei de 21 februarie 1951. Mulți ani nu s-a știut nimic despre modul în care a murit acest preot în închisoarea comunistă de la Jilava, dar treptat, treptat..., mai ales din mărturiile acelora care au supraviețuit în urma procesului "Legația Franței", preoți și laici din Dieceza de Iași au aflat câte ceva despre suferințele îndurate de acesta.

Primul rod al activității acestui Oficiu diecezan este redactarea și tipărirea unei biografii parțiale a preotului erou Dumitru Matei, în acest demers căutând și redactând diferite articole care s-au scris până acum și au fost publicate în câteva reviste ("Buletin istoric", "Lumina creștinului", "Aldine" - supliment săptămânal al ziarului "România liberă", "Acta Bacoviensia") sau pe pagina electronică a Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Mulți ani nu s-a știut nimic despre modul în care a murit acest preot în închisoarea comunistă de la Jilava, dar treptat, treptat..., mai ales din mărturiile acelora care au supraviețuit în urma procesului "Legația Franței", preoți și laici din Dieceza de Iași au aflat câte ceva despre suferințele îndurate de acesta. Dar cine avea cunoștințe și putea scrie ceva până în anul 1990?! Primul care a scris și publicat în revista "Lumina creștinului", din februarie 1991 a fost părintele Anton Despinescu, în articolul "Părintele Matei". Preocupat de a face cât mai multă lumină în cazul "Matei", ca de altfel în toate acțiunile în care au fost implicați preoții catolici care au activat pe teritoriul Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel l-a desemnat pe arhivistul și cercetătorul Dănuț Doboș să aibă acces în Arhivele Securității și să afle informații despre urmărirea, persecuția, procesele și condamnarea acestora. Așa cum a mărturisit de mai multe ori, "în octombrie 1996, am inițiat o amplă cercetare arhivistică și documentară cu privire la episcopul Anton Durcovici și preotul Dumitru Matei". După numeroase intervenții și insistențe, multe din dosarele "martirilor" Bisericii noastre au fost copiate și studiate, iar roadele cercetării istoricilor au fost publicate în numeroase cărți, studii și articole.

În cazul "Matei", în anul 2001, la împlinirea unei jumătăți de secol de la moartea sa eroică, s-au celebrat Liturghii de pomenire, la 18 februarie în catedrala catolică din Iași, iar la 21 februarie în biserica din Sărata, în prezența unor mari mulțimi de credincioși. Cu acea ocazie au fost realizate mai multe înregistrări audio, ale celor care l-au cunoscut personal pe părintele Matei, iar membrii Departamentului de Cercetare Științifică i-au dedicat volumul al doilea al revistei "Buletin istoric". S-a afirmat atunci: "Suntem convinși că atotputernicia dumnezeiască îl va ridica de oriunde s-ar afla în țărâna pământească, la gloria cerească, în văzul tuturor, chiar și al acelora care mânați de prejudecăți sau pur și simplu la comanda cotropitorilor, l-au răpus mișelește. Rămânem ferm convinși că preotul Dumitru Matei, asemenea multora din acei ani eroici ai neamului românesc, s-a jertfit pentru o cauză dreaptă, aceea a neacceptării unui regim nedrept, ateu, nefiresc adevăraților și bunilor români". După cercetarea a mii de file din dosarele "Matei" și a mărturiilor celor care l-au cunoscut și au vorbit despre dânsul, s-a tras concluzia că preotul Dumitru Matei este un erou al credinței manifestată prin fapte de iubire, este un martir al Diecezei de Iași, un sfânt al Bisericii Catolice.

Lucrarea "Dumitru Matei, erou al carității creștine", care a apărut sub egida Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, se deschide cu un "Cuvânt de binecuvântare", semnat de Preasfințitul Iosif Păuleț, din care redăm câteva fraze: "Cunoașterea și prețuirea înaintașilor noștri în ale credinței trebuie să fie o preocupare atentă a fiecărui episcop, pentru că din viața și mărturia lor de credință izvorăsc noi haruri și resurse pentru timpurile prezente și pentru cele viitoare. După ce anii trecuți am avut ocazia să-l cunoaștem mai bine pe episcopul nostru martir Anton Durcovici, precum și pe alți preoți din dieceza noastră, a căror viață și activitate au fost studiate de diferite comisii pentru a fi ridicați la cinstea altarelor, iată că acum ni se oferă un alt model de slujire preoțească, un adevărat exemplu de slujire a celor aflați în spitale sau în prizonierat, un erou anticomunist, care a preferat să moară decât să împărtășească ideile comuniste. E vorba despre părintele Dumitru Matei, fost capelan la catedrala din Iași, căruia vrednicul nostru înaintaș, episcopul Mihai Robu, i-a încredințat misiuni speciale în slujba bolnavilor, săracilor și prizonierilor de război. (...) Suntem convinși că documentele și mărturiile adunate în această carte vor constitui o făclie pentru mulți credincioși care îl vor recunoaște pe Domnul Isus prezent în persoana slujitorului său, părintele Matei, care s-a apropiat de cei aflați în nevoie și i-a ajutat în diferite moduri. De asemenea, sperăm că noile date care se vor aduna din arhive, precum și din comunitățile noastre, vor îmbogăți biografia acestui preot erou și vor reprezenta subiectul a noi studii și articole istorice".

Din informațiile oferite de documentele cercetare până acum am sintetizat câteva "repere biografice", ușor de reținut de orice cititor. Celor pasionați de a cunoaște mai bine viața părintelui Dumitru Matei, le ofer în paginile următoare ale cărții un amplu articol intitulat "1951 - 21 februarie - 2021, ora 6.30: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Matei - un martir ce așteaptă să fie beatificat", redactat anul acesta în preajma comemorării celor șapte decenii care s-au scurs de la moartea acestui "erou al carității creștine". Articolul subsemnatului este completat de două articole scrise cu aceeași ocazie: "70 de ani de la asasinarea preotului erou Dumitru Matei", de dr. Dănuț Doboș și "Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine", de pr. Anton Despinescu. În ziua de 21 februarie 2021, s-au celebrat două Liturghii comemorative, în biserica din Sărata și în catedrala din Iași, a căror prezentare am inserat-o din știrile publicate atunci: "Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală" și "Dublu aniversar în catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Din revista "Buletin istoric", nr. 2 (2001), editată la Iași în anul în care am comemorat cinci decenii de la moartea părintelui Matei, am publicat următoarele articole: "Cuvânt introductiv"; "Un preot erou: Dumitru Sandu-Matei", de pr. Anton Despinescu; "Mărturii culese în anul 2001", de preoții Anton Despinescu și Alois Moraru; "Articole scrise de seminaristul teolog Dumitru Matei", culese din "Volum festiv în amintirea evenimentului unic în istoria Eparhiei de Iași: hirotonirea a 33 de absolvenți clerici ai Seminarului Sfântul Iosif din Iași"; "Dosarele Dumitru Matei...", de dr. Dănuț Doboș. Din revistele "Lumina creștinului", am preluat trei articole: "Pr. Dumitru Matei. Acum 50 de ani", de pr. Alois Moraru și dr. Dănuț Doboș; "Preoți militari catolici în Cel de-al Doilea Război Mondial", de dr. Dănuț Doboș și pr. Alois Moraru; "Un preot militar martir: pr. Dumitru Matei - căpitan în Armata Română", de dr. Dănuț Doboș și pr. Alois Moraru.

În ultima parte a cărții am prezentat articolul preotului Fabian Doboș, "Capelani militari români în Al Doilea Război Mondial", o parte din editorialul "Eroi și martiri din Moldova și Bucovina", din suplimentul "Aldine" al ziarului "România liberă", și articolul "Triste aduceri aminte", de Rozalia Iosub. În loc de concluzie am preluat articolul "Părintele Matei", de pr. Anton Despinescu, primul medalion dedicat acestui erou și publicat în revista "Lumina creștinului", din luna februarie 1991.

La finalul acestor rânduri, solicităm ca, dacă implorați mijlocirea acestui erou al carității creștine și primiți din partea lui Dumnezeu haruri trupești sau sufletești, să ne comunicați la telefon 0721.566577 sau să ne scrieți la adresa istorie@ercis.ro.

Pr. Alois Moraru

* * *

Dumitru Matei, erou al carității creștine
Alois Moraru (coord.), Ed. "Presa Bună", ISBN 978-606-8116-97-6, 14x21 cm, 152 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1790.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat