Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Administrarea Sfântului Mir în Parohia "Sfântul Nicolae"

Duminică, 16 mai 2021, pentru Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău a fost o zi a harurilor și a bucuriilor. În cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, în Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și pr. Isidor Dâscă, delegat din partea episcopului, au conferit Sfântul Mir unui număr de 174 de copii și tineri.

Ținând cont de condițiile impuse de perioada pandemică, candidații au început în luna februarie pregătirea pentru acest eveniment important on-line, dar și cu participare fizică în fiecare duminică la Sfânta Liturghie. Cu ajutorul profesorilor de religie și al părinților au aprofundat învățătura Bisericii cuprinsă în Catehism, bucurându-se și de atenția și îndrumarea preoților vicari, Mihail-Iulian Echert și Gheorghe Tarciziu Erdeș.

În ultimele două săptămâni, în fiecare zi, copiii au participat fizic, zilnic, la Sfânta Liturghie de la ora 18.00, urmată de catehezele pentru Sfântul Mir. Totodată, s-au străduit să pregătească celebrarea, cântările, citirea lecturilor, rugăciunea credincioșilor. De asemenea, în săptămâna premergătoare evenimentului, la fiecare Sfântă Liturghie de seară, dar mai ales sâmbătă, 15 mai, începând cu ora 10.00, copiii, părinții și nașii s-au spovedit, pentru a se pregăti cum se cuvine pentru marea sărbătoare.

În ziua celebrării, chiar dacă prognoza meteo anunța ploaie, soarele nu numai că se juca cu razele sale luminând și încălzind mulțimea adunată, ci a dat și o strălucire aparte celebrării.

Sfânta Liturghie solemnă a administrării Sfântului Mir a început cu procesiunea din fața Bisericii "Sfântul Nicolae" către Biserica "Sfinții Petru și Paul". Preasfințitul Iosif Păuleț, părintele decan, Isidor Dâscă, preoții parohiei și preoții oaspeți, profesorii de religie, alături de un mare număr de credincioși, prieteni, rude, părinții i-au însoțit pe copiii și tinerii care așteptau să primească în sufletele lor pe Duhul Sfânt cu darurile sale.

Candidații au fost implicați într-un mod deosebit în desfășurarea celebrării: sprijiniți de corul tinerilor, sub îndrumarea părintelui Richardo-Dominic Baciu, a domnului organist Carol Bolog, au intonat cântările bisericești cu atâta dăruire, încât i-au determinat și pe credincioși să se alăture lor.

Cuvântul lui Dumnezeu a prins viață în sufletele fiecăruia prin lecturile proclamate cu multă emoție și evlavie de către candidați. Mesajul evanghelic a fost vestit de părintele diacon Marian Păuleț.

Prin cuvântul de învățătură, PS Iosif Păuleț a evidențiat importanța Duhului Sfânt în viața creștinului și necesitatea darurilor sale pentru mărturisirea credinței. De asemenea, a încurajat participanții la marea sărbătoare să fie stăruitori în trăirea iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui.

Un moment deosebit l-a constituit reînnoirea făgăduințelor de la botez, când, având lumânările aprinse în mână, candidații s-au lepădat de satana și au mărturisit credința în Dumnezeu.

La această Liturghie solemnă, întreaga comunitate a simțit suflul puternic și luminos al Duhului Sfânt, care a revărsat peste fiecare darurile sale îmbelșugate.

La sfârșitul celebrării, participanții la marea sărbătoare au plecat fericiți și hotărâți să poarte în suflet și în viață ceea ce au primit.

Prof. Loredana Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai: Bacău: Administrarea Sfântului Mir în Parohia "Sfântul Nicolae"


 

lecturi: 2400.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat