Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Francisc": Prima Sfântă Împărtășanie pentru 26 de copii

Acea zi a Primei Sfinte Împărtășanii este întotdeauna marcată de emoție, sentimente și frumusețe. Îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu masca de protecție la îndemână și cu restricțiile aferente, însoțiți de binecuvântarea lui Dumnezeu, de grija părintelui paroh Iosif Demeterc și de emoțiile părinților, 26 de copii din Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja l-au primit pe Isus euharisticul în sufletul lor duminică, 16 mai 2021.

Viața oricărei comunități creștine este alcătuită din momente speciale care o ajută să parcurgă drumul credinței și care îi redau speranța mai ales atunci când, în cazul unei situații pandemice, totul pare încetinit. Pentru adulți aceste momente pot reprezenta o frumoasă incursiune printre amintiri, iar pentru cei mai mici aceste momente devin un episod important și captivant pe drumul copilăriei lor. Un astfel de episod spiritual este cu siguranță momentul sacru al primei întâlniri cu Isus în sfânta taină a Euharistiei și a Sfintei Spovezi. Astfel, duminică, 16 mai, 26 de copii i-au spus din toată inima DA lui Isus.

Toată pregătirea catehetică și sărbătoarea au fost ca o linie melodică dedicată lui Dumnezeu. De altfel, și tema Sfintei Liturghii a fost "Eu sunt o notă din melodia lui Dumnezeu". După intrarea festivă și plină de emoții în biserică, un copil a salutat prezența rudelor și a credincioșilor la sărbătoarea lor spunând, printre altele: "Noi suntem o parte importantă a unei melodii. Fiecare notă are locul ei precis, altfel melodia ar deveni un haos. Sărbătoarea Primei Sfinte Împărtășanii ne aduce aminte că fiecare dintre noi are un rol important în «melodia lui Dumnezeu»".

După citirea pasajului evanghelic când Isus îi trimite pe ucenicii săi să-i găsească o cameră unde "să mănânce Paștele", părintele paroh Iosif Demeterc i-a invitat pe copii să privească spre portativul din fața altarului unde imaginile lor erau poziționate pe notele muzicale. "Fiecare dintre noi este atât de important în ochii lui Dumnezeu! Fiecare notă din portativ are un rol important! Tu ai fost creat de Dumnezeu pentru ca melodia lui să fie armonioasă. Tu ai locul tău precis în portativul acestei lumi" spunea părintele. "Inclusiv acel om din evanghelie care și-a oferit casa pentru a-l găzdui pe Isus a fost un instrument important din orchestra lui Dumnezeu. Astăzi la Prima Sfântă Împărtășanie tu îi spui lui Isus: Doamne, vino în casa sufletului meu! Fă din viața mea o melodie plăcută ție!" a mai adăugat părintele paroh.

Cu multă emoție și cu pași tremurând s-au apropiat copiii de momentul primirii lui Isus în sufletul lor. A fost încununarea unor pregătiri catehetice minunate unde au avut ocazia să-l cunoască îndeaproape pe Isus, cel care avea să pășească prima oară în camera sufletului lor. Iar pentru a-l primi pe Isus prezent în Sfânta Împărtășanie cu casa aerisită cu lucrurile ordonate curat, ei s-au apropiat pentru prima oară de sacramentul Milostivirii Divine, celebrând prima spovadă din viața lor.

Avându-l pe Isus în sufletul lor și simțind că sărbătoarea se apropie de final, un copil a dorit să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru că a "văzut în noi notele potrivite pentru a compune o melodie". De asemenea, și-a arătat recunoștința față de prezența credincioșilor la sărbătoarea lor, îndrumându-i să găsească mereu în Dumnezeu un sprijin mai ales în timpul pandemiei, reamintindu-le tuturor că "la începutul ei mulți oameni au început să cânte: pe balcoane, pe rețelele de socializare, pe internet. Și majoritatea cânta aceeași melodie: că «Totul va fi bine!». Și așa va fi!" Părintele paroh ne-a invitat să-i sprijinim pe cei mici, iar pe copii i-a îndemnat de a avea sufletul curat și de a-l primi cât mai des în Sfântă Împărtășanie.

Mulțumim copiilor pentru bucuria lor de a-l cunoaște, de a-l invita și de a-l primi pe Isus în camera sufletului lor. Le mulțumim părinților pentru întreaga implicare, precum și tinerilor animatori care s-a aflat permanent lângă cei mici, îndrumându-i și încurajându-i. Într-un discurs adresat artiștilor afectați de pandemie Papa Francisc le-a spus: "Muzica este o limbă străină pe care o înțeleg toți. Cei care o acompaniază sau o cântă pot deveni misionari". Le dorim acestor copii ca Dumnezeu să-i însoțească mereu ca un dirijor pe drumul vieții lor și să facă din ei mici misionari în comunitatea noastră și în mediul în care își trăiesc copilăria.

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai: Cleja "Sfântul Francisc": Prima Sfântă Împărtășanie pentru 26 de copii


 

lecturi: 2064.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat