Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrarea Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale și a Zilei Presei în Dieceza de Iași

A 55-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale care în Dieceza de Iași coincide cu Ziua Presei a fost sărbătorită duminică, 16 mai 2021, printr-o Sfântă Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 18.00. Au fost prezenți în altar PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Adrian Blăjuță, director al Oficiului pentru Comunicații Sociale. Liturghia a fost transmisă în direct prin ERCIS Media și ERCIS FM.

În salutul său, PS Iosif Păuleț a evidențiat rolul și importanța mijloacelor de comunicare socială pentru timpul nostru, menționându-le pe cele existente deja în cadrul Episcopiei de Iași: ERCIS Media și ERCIS FM, ultimul ca post de radio al Diecezei de Iași. Prin aceste mijloace se transmit valorile credinței, cuvântul lui Dumnezeu ajunge la mulți oameni. I-a invitat pe cei prezenți să se roage pentru o activitate rodnică a celor implicați în munca mediatică.

După proclamarea evangheliei, pr. Adrian Blăjuță a explicat, plecând de la fragmentul evanghelic, importanța rugăciunii în viața fiecăruia și riscurile la care sunt supuși oamenii din cauza multelor activități, și anume de a nu mai găsi timp de rugăciune. A vorbit la început despre timpul de așteptare dintre înălțarea Domnului și coborârea Duhului Sfânt, un timp în care se retrăiește împreună cu apostolii și Sfânta Fecioară Maria, în așteptare și în rugăciune, revărsarea Duhului Sfânt. Vorbind despre evanghelie, în care Cristos se îndreaptă spre Tatăl în rugăciune, a amintit că "în cel mai dramatic moment din viața sa, în cel mai mare moment de singurătate, Isus se roagă pentru discipolii săi, se roagă pentru noi, conștientizând faptul că datorită fiecăruia dintre noi, datorită cuvintelor noastre, cineva se poate deschide spre credință". După ce a fost scoasă în evidență importanța rugăciunii și în viața fiecăruia dintre noi, a amintit despre Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale și Ziua Presei în Dieceza de Iași, despre "cum folosim mijloacele de comunicare", făcând referință la mesajul Papei Francisc dat cu această ocazie, cu titlul: "Vino și vezi" (In 1,46), care insistă asupra faptului că pentru a comunica este necesar a întâlni persoanele acolo unde sunt și așa cum sunt, fiind date mai multe exemple în acest sens, fiind scoase în evidență și canalele de comunicare ale Diecezei de Iași și cât bine fac pentru suflet și minte.

La Liturghie au fost prezenți, printre credincioși, și câțiva dintre lucrătorii în presa catolică a diecezei.

În încheierea celebrării, episcopul Iosif a mulțumit din nou tuturor celor implicați în Oficiul pentru Comunicații Sociale al Diecezei de Iași.

În scrisoarea Ziua Presei în Dieceza de Iași - Colectă pentru Radio ERCIS FM adresată preoților și credincioșilor din Dieceza de Iași, pr Adrian Blăjuță, directorul Oficiului pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași, a subliniat necesitatea susținerii financiare a proiectelor acestui oficiului, ERCIS Media și Radio ERCIS FM, radioul Diecezei de Iași, în special pentru acoperirea costurilor pentru emițătoarele și antenele radio necesare pentru emisia în eter în zona Moldovei. De aceea, colecta din Ziua Presei de anul acesta va fi direcționată pentru acoperirea costurilor pentru emițătoarele și antenele radio necesare pentru emisia în eter în zona Moldovei. Colecta de anul trecut cu ocazia Zilei Presei a ajutat la achiziționarea unei părți din tehnica pentru studioul ERCIS FM.

În același text, părintele Adrian a menționat că la 15 iulie 2020 a fost înființată Asociația "Presa Bună", care are ca scop coordonarea, gestionarea cât mai bună și dezvoltarea mijloacelor de comunicare ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, alăturând scrierilor bune și răspândirea veștii celei bune prin mijloacele audio-video ale Episcopiei, în special prin: Editura "Presa Bună" - cu publicațiile: "Lumina creștinului" (8.715 de abonați anul acesta), "Isus, prietenul copiilor" (1.947 de abonați anul acesta) și "De la răsărit până la apus" (3.961 de abonați anul acesta), calendarul de perete, agenda liturgică și celelalte cărți și publicații; site-ul oficial al Diecezei de Iași, www.ercis.ro, care a avut în ultimul an în medie 23.622 pagini vizualizate zilnic, cu o medie de 1.334 de vizitatori unici pe zi, din peste 40 de țări, de pe această pagină putând fi urmărite în direct pe internet celebrările liturgice de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte 26 de biserici din dieceză; pagina Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) (cu 78.875 de urmăritori la 14 mai) și canalul video de YouTube (www.youtube.com/ercisro) (cu peste 15.000 de abonați). Prin intermediul acestor canale se transmit în direct celebrările din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte comunități din dieceză și evenimente din Biserica Universală.

Radio ERCIS FM poate fi ascultat de pe site-ul oficial: www.ercisfm.ro; pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/ercisfm.ro, prin aplicațiile pentru telefoanele cu Android sau iOS, site-ul acestui radio oferind și linkurile necesare pentru diferite programe pe calculator sau telefon.

Domnul să îi susțină pe toți cei care lucrează în mass-media și ei să fie întotdeauna dispuși să răspândească adevărul despre Dumnezeu și despre oameni.

Pr. Cristian Diac

* * *

Din arhiva ercis.ro:


 

lecturi: 454.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat