Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Presei în Dieceza de Iași - Colectă pentru Radio ERCIS FM

În Dieceza Romano-Catolică de Iași, duminică, 16 mai 2021, va fi Ziua Presei. Aceasta corespunde cu Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a 55-a). Este o ocazie pentru a reevalua rolul presei, internetului, televizorului și al radioului în viața noastră. În parohiile din Moldova se vor face rugăciuni speciale pentru cei care sprijină și beneficiază de mijloacele de comunicare socială. În același timp este o ocazie de a sprijini vestirea Cuvântului prin toate mijloacele. Colecta din Ziua Presei de anul acesta va fi direcționată pentru susținerea financiară a proiectelor Oficiului pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași: ERCIS Media și Radio ERCIS FM, radioul Diecezei de Iași, în special pentru acoperirea costurilor pentru emițătoarele și antenele radio necesare pentru emisia în eter în zona Moldovei, moment care se apropie. La Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, vom marca această zi la Sfânta Liturghie de la ora 18.00, prezidată de PS Iosif Păuleț.

"Vino și vezi!" Aceste cuvinte ale apostolului Filip sunt centrale în evanghelie: vestirea creștină, înainte de cuvinte, este făcută din priviri, mărturii, experiențe, întâlniri, apropieri. Într-un cuvânt, viață. Tocmai aceste cuvinte din Evanghelia după Ioan (1,43-46) au fost alese de Papa Francisc ca temă a Mesajului pentru cea de-a 55-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale. "A comunica întâlnind persoanele cum și unde sunt" este subtitlul mesajului. În schimbarea epocală pe care o trăim, într-un timp care ne obligă la distanța fizică din cauza pandemiei, comunicarea poate face posibilă apropierea necesară pentru a recunoaște ceea ce este esențial și a înțelege cu adevărat sensul lucrurilor. Nu cunoaștem adevărul dacă nu trăim experiența lui, dacă nu întâlnim persoane, dacă nu suntem părtași de bucuriile și durerile lor.

Și în acest an, cu această ocazie, dorim să vă informăm cu privire la activitățile care sunt în atenția Oficiului pentru Comunicații Sociale, în special cele din ultimul an, care ne-a provocat la o implicare mult mai intensă în acest sector.

În chemarea primilor discipoli, cu Isus care merge ca să-i întâlnească și îi invită să-l urmeze, vedem și invitația de a folosi toate mijloacele de comunicare pentru a ajunge la persoane acolo unde trăiesc. Acesta este și motivul pentru care Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Comunicații Sociale, se implică într-un mod special pentru a ajunge la credincioși și prin mijloacele de comunicare în masă, chemare pe care o simțim și mai insistentă în timpurile dificile pe care le trăim. În ultimul an s-au făcut investiții majore în tehnică, au fost angajate mai multe persoane, zeci de colaboratori vin în sprijinul răspândirii Cuvântului și prin aceste mijloace de comunicare socială.

Oficiul pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași, care coordonează instrumentele de comunicare socială din dieceză, și-a diversificat implicarea în diferite sectoare mass-media, în mod special la nivelul social media. Dintre proiectele principale amintim:

La 15 iulie 2020 a fost înființată Asociația "Presa Bună", care are ca scop coordonarea, gestionarea cât mai bună și dezvoltarea mijloacelor de comunicare ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, alăturând scrierilor bune și răspândirea veștii celei bune prin mijloacele audio-video ale Episcopiei, în special prin: Editura "Presa Bună" - cu publicațiile: "Lumina creștinului" (8.715 de abonați anul acesta), "Isus, prietenul copiilor" (1.947 de abonați anul acesta) și "De la răsărit până la apus" (3.961 de abonați anul acesta), calendarul de perete, agenda liturgică și celelalte cărți și publicații; site-ul oficial al Diecezei de Iași, www.ercis.ro, care a avut în ultimul an în medie 23.622 pagini vizualizate zilnic, cu o medie de 1.334 de vizitatori unici pe zi, din peste 40 de țări, de pe această pagină putând fi urmărite în direct pe internet celebrările liturgice de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte 26 de biserici din dieceză; pagina Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) (cu 78.875 de urmăritori la 14 mai) și canalul video de YouTube (www.youtube.com/ercisro) (cu peste 15.000 de abonați). Prin intermediul acestor canale se transmit în direct celebrările din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte comunități din dieceză și evenimente din Biserica Universală. În perioada pandemiei, zeci de mii de credincioși beneficiază de aceste transmisiuni care sunt deseori preluate de aproape zece televiziuni. Primim la redacție, inclusiv la transmisiuni, zeci de mii de mesaje care ne vorbesc despre utilitatea acestor transmisiuni. Din Asociația "Presa Bună" face parte și Librăria "Presa Bună" din Iași, cu un nou sediu din august 2020 și o ofertă mult mai largă de cărți, obiecte de cult și devoționale, care îi însoțesc pe credincioși în trăirea vieții de credință și în educația religioasă.

Întrucât ne-am dat seama de importanța transmisiunilor audio-video pentru credincioși, am simțit nevoia de a face un pas mai departe în direcția realizării unui radio diecezan, fapt împlinit prin inaugurarea Radio ERCIS FM, din ziua de 19 martie 2021, în solemnitatea Sfântului Iosif. Deja mii de persoane ascultă on-line acest radio, prin intermediul aplicațiilor de pe telefon și a playerului de pe site-ul radioului: www.ercisfm.ro (de pe această pagină pot fi descărcate și aplicațiile pentru telefoane), dar și de pe pagina Facebook, www.facebook.com/ercisfm.ro. Programele radio pot fi ascultate și prin apel telefonic, de pe fix sau mobil, la numărul de telefon 031/5040409 (tarif normal, minute naționale). ERCIS FM vine în întâmpinarea nevoilor spirituale ale credincioșilor romano-catolici, în primul rând, dar și a celor care vor să afle mai multe despre cultură, sănătate, viața de familie sau vor să asculte diferite genuri muzicale etc.

La aceste proiecte se adaugă și cele două edituri din dieceză, "Sapientia" și "Serafica", dar și inițiativele mass-media din diferitele parohii ale diecezei, care s-au înmulțit în ultimul an.

Totodată, continuă transmiterea Liturghiei duminicale și din sărbătorile de poruncă din catedrala nouă din Iași, la Radio Iași, pe frecvența AM 1.053 KHz, de la ora 8.03 până la ora 9.00, anul acesta împlinindu-se 15 ani de transmitere a Sfintei Liturghii la Radio Iași. Tot la Radio Iași se transmite vinerea (21.03-22.00) și duminica (9.15-9.45) o altă emisiune religioasă: "Lumina credinței" în care există și contribuții ale Bisericii Catolice din Moldova.

Continuă colaborarea cu TVR Iași, unde se transmite la fiecare două săptămâni emisiunea "Lumina creștinului", moderată de pr. Adrian Blăjuță, iar în diferite duminici și sărbători sunt preluate celebrările transmise de ERCIS Media; continuă colaborarea și cu Apollonia TV, pentru emisiunea săptămânală cu titlul "Sub semnul crucii", moderată de pr. Felix Roca; împreună cu postul Iași TV Life sunt realizate meditații video pentru fiecare zi, cu titlul "Să ne rugăm împreună!"

Pe teritoriul Diecezei de Iași pot fi ascultate programele Radio Maria și vizionate transmisiunile Sfintelor Liturghii la Maria TV. Site-ul www.pastoratie.ro adună și pune în comun aproape 7.000 de materiale utile pentru munca pastorală.

În Ziua Comunicațiilor Sociale, anul acesta, va fi lansat la București proiectul ANGELUS Tv, o inițiativă pentru toți cei care își doresc de mulți ani o televiziune catolică în țara noastră, pentru întreaga comunitate din țară și diaspora, de orice limbă și rit. La acest proiect, ERCIS Media și ERCIS FM vor fi printre primii contribuitori. Începutul va fi on-line, iar grila de programe a ANGELUS Tv va acoperi mai multe registre: de la cel devoțional la cel informativ și formativ.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale ne atrage atenția și asupra altor activități: intervențiile la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice, comunicatele de presă cu privire la marile evenimente, realizarea sau promovarea CD-urilor cu cântări sau predici, munca librăriilor creștine etc.

Proiectele mass-media diversificate ale Diecezei de Iași pot fi continuate cu sprijinul financiar. Colecta de anul trecut cu ocazia Zilei Presei a ajutat la achiziționarea unei părți din tehnica pentru studioul ERCIS FM. Colecta de anul acesta de Ziua Presei, de duminică, 16 mai, va fi pentru aparatura și antenele necesare pentru diferitele zone ale diecezei noastre, pentru ca Radio ERCIS FM să se audă și la radiourile din casele noastre, știind că este foarte mult așteptat acest moment.

Puteți susține proiectele Oficiului pentru Comunicații Sociale:

- prin colecta de duminică, 16 mai, din parohiile din Dieceza de Iași;

- prin cutiile de donații din bisericile din Dieceza de Iași;

- printr-o "donație" în contul:

Asociația Presa Bună (CIF: 42775703)

RON: RO16RNCB0178167711350001

EUR: RO59RNCB0178167711350003

USD: RO32RNCB0178167711350004

Cod SWIFT:RNCBROBU

Încredințăm Domnului începutul de drum al Radioului ERCIS FM, un radio de suflet pentru suflet, dar și toate proiectele mass-media din Dieceza de Iași. Mulțumim tuturor celor care citesc, răspândesc și sprijină mijloacele de comunicare ale diecezei, pentru rugăciune, pentru sprijinul material pe care îl vor oferi la colectele din Ziua Presei, din ziua de 16 mai, dar și pentru toată susținerea pe care ne-o oferiți!

Pr. Adrian Blăjuță,
director al Oficiului pentru Comunicații Sociale
al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

* * *

Model de Rugăciune a credincioșilor pentru Ziua Comunicațiilor Sociale

Isuse, tu ai spus: "Aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Cristos pe care l-ai trimis". Ne răsună astăzi în inimă acest îndemn și vrem să-l urmăm. De aceea, ne îndreptăm spre tine cerându-ți ajutorul și spunem:

R.: Doamne, fii lumină pentru pașii noștri!

- Fă ca Biserica să transmită mesajul evangheliei la oamenii de astăzi și prin mijloacele moderne. R.

- Ajută-ne să ne folosim toate energiile și cunoștințele pentru a răspândi cuvântul tău în lume. R.

- Pentru ca mijloacele de comunicare socială să răspândească cunoașterea adevărului și a binelui, pentru a favoriza stima, iubirea și ajutorul reciproc. R.

- Pentru ca lucrătorii mass-media să fie totdeauna căutători umili și slujitori ai adevărului. R.

- Învață-i pe creștini să utilizeze mijloacele de comunicare socială cu scopul de a te cunoaște mai mult pe tine. R.

- Internetul este un mijloc la care au acces mulți oameni. Trezește în ei acea sete care este potolită doar de cuvântul tău. R.

- Pentru ca Radio ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași, să poată să fie ascultat cât mai curând la aparatele de radio în întreaga Dieceză Romano-Catolică de Iași. R.

- Pentru ca în familii să se redescopere importanța rugăciunii făcute împreună, ca moment de unitate și de dialog profund între membrii ei. R.

Părinte sfânt, care ne-ai chemat să-l vestim pe Cristos în orice colț al pământului, fă să folosim în așa fel mijloacele de comunicare încât numele tău să fie cunoscut. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

* * *

Pr. Adrian Blăjuță: Mesaj cu ocazia Zilei Presei în Dieceza de Iași (16 mai 2021):


 

lecturi: 658.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat