Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lilieci: Invitație la consacrarea altarului și sfințirea bisericii

Liturghia de consacrare a altarului și sfințire a bisericii Parohiei Lilieci, cu hramul "Sfântul Gheorghe", va avea loc sâmbătă, 15 mai, începând cu ora 10.30. Acest moment de sărbătoare are loc la 30 de ani de la începerea lucrărilor de construcție și va fi celebrat de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.

Satul Lilieci face parte din comuna Hemeiuș, județul Bacău, și s-a format în mod compact după Primul Război Mondial, de-a lungul șoselei Bacău - Piatra Neamț.

Prima atestare documentară datează din anul 1925, când satul se găsea în componența comunei Fîntînele, numele vechi al actualei comune Hemeiuș (în maghiară Hemejus). În anul 1929, Lilieci se afla în componența comunei Mărgineni, iar din 1931 trece din nou în comuna Fîntînele. Împărțirea administrativă din anul 1950 așază satul Lilieci în comuna Itești, iar cea din anul 1956 decide ca satul să facă parte din nou din comuna Hemeiuș.

Primii catolicii din zona Lilieci, circa 10 familii (57 de suflete), datează de la începutul secolului al XX-lea, aceștia făcând parte din personalul tehnico-administrativ al marilor proprietăți agricole din regiune și al castelului Hemeiuș. Statistica Parohiei Bacău din anul 1938 notează că la Lilieci trăiau 42 de familii catolice cu 181 credincioși.

Începând cu anul 1988, comunitatea catolică din Lilieci, până atunci filială a Parohiei Barați, devine parohie de sine stătătoare. Primul paroh a fost părintele Gheorghe Cojocaru. Acestuia i-a urmat pr. Ioan Cobzaru. Din anul 2017, comunitatea parohială este păstorită de pr. Sorin Bereș.

Lucrările la noua biserică au fost realizate de părintele Gheorghe Cojocaru în anul 1991.

Părintele Ioan Cobzaru a construit capela din cimitir cu hramul "Toți Sfinții".

Numit al treilea paroh al comunității catolice din Lilieci în anul 2017, părintele Sorin Bereș a început lucrările de renovare a bisericii (interior și exterior), precum și renovarea casei parohiale.

Conform statisticile parohiale din anul 2020, în Parohia Lilieci (Hemeiuș, Lilieci, Andrieșești) sunt 280 de familii, cu un total de 730 de credincioși.

Exprimăm mulțumiri cordiale și îi însoțim cu rugăciunile noastre pe toți binefăcătorii care, cu sprijin material și spiritual, au contribuit la ridicarea acestui locaș de cult, unde să-i fie adusă laudă și cinste lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Gheorghe. Totodată, adresăm tuturor invitația de a participa la sărbătoarea comunității noastre.

Pr. paroh Sorin Bereș


 

lecturi: 2188.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat