Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oituz: Jubileu de 25 de ani de profesiune călugărească

Duminică, 9 mai 2021, Surorile Benedictine ale Divinei Providențe au celebrat jubileul de 25 de ani de profesiune călugărească al sr. Petronela Farcaș și al sr. Cecilia Giurgică, prezente în comunitatea din Oituz, împreună cu alte trei surori care activează în Italia, sr. Gema Cojocariu, sr. Silvia Eva și sr. Mihaela Baciu, care nu au putut participa fizic la sărbătoarea din Oituz din cauza pandemiei. Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, în Biserica "Sfânta Treime" din Oituz.

La începutul celebrării, sr. Cristina, superioara comunități din Oituz, a amintit că celebrarea unui jubileu înseamnă, înainte de toate, o aducere aminte, valorizând istoria, gesturile, faptele concrete, trecând toate prin inima lui Dumnezeu. Dăruirea totală a primelor surori misionare - a adăugat sr. Cristina - a fost și continuă să fie pentru fiecare soră benedictină o mărturie de fidelitate, de iubire și încredere deplină în divina providență, specific acelora care fac din sfințenie un ideal de viață; puterea carismei congregației în 1991 a condus surori benedictine în România aducând cu ele carisma încrederii depline în divina providență. În încheiere, sr. Cristina a invocat ajutorul fondatoarelor, venerabilele Maria și Giustina Schiapparoli, să mijlocească la Dumnezeu harurile necesare pentru ca surorile care celebrează jubileul să continue drumul lor în bucurie, încredere și siguranța că Dumnezeu însuși care le-a chemat, consacrat și trimis, este fidel și le va însoți până la sfârșit.

La predică, Preasfințitul Iosif Păuleț a îndemnat la recunoștință și mulțumire față de Dumnezeu pentru toate darurile iubirii sale. A trăi iubirea - afirma episcopul - este singurul mod de a lucra la înfrumusețarea lumii în care trăim; modelul desăvârșit în trăirea iubirii este Isus Cristos prezent mereu în Preasfânta Euharistie. Iubirea - a continuat Preasfințitul Iosif - se manifestă concret în faptele acelor persoane consacrate care au renunțat la viața de familie ca să se poată dedica mai mult iubirii față de semeni, să-i slujească în totală libertate și cu toată inima, imitându-l pe Cristos.

După îndemnurile de la predică, surorile Cecilia și Petronela, după exemplul Sfintei Fecioare Maria, într-un act de iubire și dăruire, au reînnoit voturile de ascultare, castitate și sărăcie. Ritul reînnoirii voturilor s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă pe care episcopul le-a împărțit-o surorilor.

În discursul final, surorile sărbătorite au mulțumit lui Dumnezeu pentru acești ani de har și fidelitate. Ele au amintit că forța care le-a condus până în aceea clipă a fost cu siguranță harul Domnului, iubirea, milostivirea și fidelitatea lui. De asemenea, au dorit să sublinieze că rugăciunea, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, viața fraternă trăită în comunitate, participarea zilnică la Sfânta Euharistie, drumul de însoțire spirituală și formarea permanentă au fost printre principalele mijloace care le-au dat putere să persevereze pe drumul pe care au pornit.

În final, cele două surori au adus o mulțumire specială congregației care le-a primit și le-a însoțit cu dragoste și afecțiune.

Surorile Benedictine ale Divinei Providențe din Oituz

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 mai: Oituz: Jubileul de 25 de ani de profesiune călugărească


 

lecturi: 792.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat