Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Vizita Preasfințitului Benoni Ambăruș la "San Vitale"

La numai o săptămână după consacrarea sa ca episcop auxiliar de Roma în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" (2 mai 2021), Preasfințitul Benoni Ambăruș a fost prezent în mijlocul comunității române adunată pentru jertfa Sfintei Liturghii duminică, 9 mai 2021, de la ora 16.00, în Bazilica "San Vitale" din Roma.

Prima Sfântă Liturghie în mijlocul românilor de la "San Vitale" a Preasfințitului Benoni, în calitate de episcop, a fost cu siguranță un moment de har și de binecuvântare pentru întreaga comunitate. Toți cei prezenți, într-o atmosferă senină și caldă de familie, ca într-un singur glas, ajutați și de vocile armonizate ale tinerilor coriști, s-au unit pentru a-i aduce laudă lui Dumnezeu pentru nenumăratele sale binefaceri.

La acest moment special de rugăciune, dând o notă în plus de solemnitate, s-au unit și ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova, și un număr semnificativ de preoți români prezenți la Roma, dintre care unii studenți, alții implicați în diferite activități pastorale.

Încă de la începutul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Benoni i-a îndemnat pe toți să așeze în fața altarului limitele, incoerențele și preocupările din viața de zi cu zi, invocând asupra lor milostivirea lui Dumnezeu. În același timp, i-a invitat pe fiecare în parte ca la această celebrare să încerce să lărgească comunitatea adunată pentru rugăciune: fiecare a fost chemat ca, făcând un act de memorie, să așeze în stânga și în dreapta sa două persoane absente și care au nevoie de rugăciune comunității.

În cadrul predicii, plecând de la cuvintele lui Isus adresate ucenicilor săi din evanghelia zilei, Preasfințitul Benoni le-a amintit tuturor că "Dumnezeu nu are nevoie de servitori, ci are nevoie de prieteni. Toți suntem chemați să trăim credința noastră, nu într-o manieră servilă, ci ca o relație profundă de prietenie cu Domnul și cu cei cu care ne întâlnim în viața concretă de fiecare zi!"

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh, Isidor Iacovici, după ce a mulțumit tuturor pentru prezența lor, i-a amintit Preasfințitului Benoni faptul că porțile bisericii de la "San Vitale" vor fi mereu larg deschise pentru a-l primi cu bucurie ori de câte ori va binevoi să vină și să-l laude pe Dumnezeu împreună cu comunitatea română. De asemenea, în numele tuturor participanților, părintele Isidor l-a asigurat de susținerea în rugăciune și i-a dorit mult elan și multe binecuvântări de la Domnul în noua misiune frumoasă, dar în același timp dificilă, care i-a fost încredințată.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfințitul Benoni Ambăruș a adresat comunității un cuvânt de încurajare. Continuând ideea dezvoltată în cadrul predicii pe baza evangheliei, le-a amintit tuturor că, în Roma, nimeni nu ar trebui să fie servitor, ci toți ar trebui să fie prieteni. Toți, ca membri ai Cetății Eterne, indiferent de limba pe care o vorbesc, indiferent de culoarea pielii cu care s-au născut, indiferent de confesiunea religioasă pe care o au, sunt chemați să construiască împreună împărăția lui Dumnezeu. În acest sens, și românii, ca membri ai orașului Roma, cu drepturi și obligații, sunt chemați să trăiască nu ca servitori, ci ca adevărați prieteni, contribuind la răspândirea iubirii divine în inimile tuturor oamenilor.

Pr. Laurențiu Turbuc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 mai: Roma: Vizita Preasfințitului Benoni Ambăruș la "San Vitale". Foto: Erwin Asmarandei


 

lecturi: 2156.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat