Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Europa, card. Hollerich: Cu pandemia, unitate mai mare de intenții

de Giancarlo La Vella

La 9 mai 1950, data discursului istoric al lui Robert Schuman, care a propus un prim pas spre unitatea europeană cu instituirea Comunității cărbunelui și oțelului, statistul francez nu și-ar fi imaginat vreodată că multe din auspiciile prezentate de el, sau chiar numai sperate, se vor realiza în parte după 71 de ani, din păcate concomitent cu criza pandemică ce lovește de peste un an Europa și întreaga lume. Pentru această Sărbătoare a Europei 2021, cardinalul Jean Claude Hollerich, președinte al COMECE, în interviul acordat la Vatican News, a subliniat că, în suferința pandemiei, Europa a descoperit că este realmente comunitate pentru obținerea unui obiectiv primar: aprovizionarea vaccinurilor.

În afară de asta, pentru această ocazie, trăită încă o dată în plină pandemie, Parlamentul, Consiliul și COMECE au lansat propunerea unei conferințe care, cu diferite întâlniri, începând de la 9 mai, va asculta glasul cetățenilor, mai ales tinerii, și le va permite să se exprime cu privire la viitorul Bătrânului Continent printr-o serie de discuții și dezbateri.

Cardinal Hollerich, Europa celebrează sărbătoarea sa încă o dată într-un climat de suferință din cauza pandemiei de coronavirus, dar cu speranța oferită de vaccinuri. Ce lectură dați despre acest an și ce perspective vedeți pentru viitorul apropiat?

Cred că acum în Europa știm ce este suferința, pentru că am experimentat-o. În prima fază a acestei pandemii Europa nu exista. Existau guvernele naționale care acționau, însă fără Europa. Această situație s-a schimbat. Avem un ajutor economic, avem colaborare între medici, avem o colaborare pentru vaccinuri. Europa este din nou prezentă. Așadar, sunt bucuros pentru asta, deoarece noi suferim toți și mă gândesc mai ales la Italia care, oricum, a suferit mult și când privesc statisticile persoanelor răposate văd că, treptat, statisticile din Italia se apropie de cele din Marea Britanie (care a pornit tardiv în înfruntarea pandemiei, nr). Și acest lucru face rău; cunosc despre Italia, am studiat în Italia, o iubesc și această situație îmi face rău și sper că ajutorul Uniunii Europene va putea da un nou impuls Italiei pentru o dezvoltare economică. Sper și ca noi, care am primit ajutoare, să nu închidem mâinile noastre, menținând totul pentru noi, ci să știm să împărtășim cu țările mai sărace, cu acele țări care acum sunt centrul pandemiei. Așadar, un spirit de solidaritate, un spirit de ajutor, de solidaritate și în împărțirea egală a vaccinurilor, pentru că o pandemie nu se poate învinge numai într-un continent, ci toată lumea trebuie să învingă. Și aceasta este marea provocare pe care noi trebuie s-o înfruntăm.

Eminență, faptul că, așa cum ați spus dumneavoastră, Europa s-a redescoperit mai comunitară, grație și multelor invitații făcute de papa Francisc de a depăși naționalismele, este un pas important și pentru viitor?

Eu cred că da, pentru că noi am văzut oricum că Europa funcționează. Desigur, suntem foarte mulțumiți și mândri că aparținem la o țară anume. Și trebuie să spun că, trăind în afara Europei, când aud diferitele imnuri naționale, și imnul italian, mă simt un pic italian, precum și european. Și acest lucru este frumos, însă acum trebuie să ne gândim la cei mai vulnerabili. Pandemia nu este numai o criză sanitară, ci și o criză a întregii societăți. Există noile sărăcii, există oameni care nu știu cum să ducă înainte propria viață. În acest sens, trebuie să arătăm solidaritatea noastră. Țările bogate trebuie să arate solidaritatea lor țărilor mai sărace. Cred că, atunci când se vorbește de o Europă socială, și acest lucru este foarte important. Am făcut primul pas la Porto și este necesar ca această alegere să continue, pentru că nu putem face o Europă a celor "mari", a banului, a economiei. Trebuie să facem și Europa popoarelor și, pentru aceasta, trebuie să privim problema socială.

Pentru Sărbătoarea Europei, continentul lansează o conferință care tinde să ceară cetățenilor săi ce tip de Uniune doresc. Ce valoare are această inițiativă pentru Bisericile continentale?

Cred că este cu adevărat o oportunitate, o oportunitate pentru creștini: manifestarea lor, participarea la acest mare dialog, pentru că a existat mereu obiecția că Uniunea Europeană este prea îndepărtată de oameni și că este o chestiune de intelectuali. Acum noi suntem invitați să dăm opiniile noastre, noi putem intra în discuții. Eu aș vrea cu toată inima mea ca toți creștinii, catolicii și alții, să se manifeste. Să intre în acest dialog pentru a face din Europa, din Uniune, un lucru un pic mai real pentru oameni.

(După Vatican News, 9 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 271.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat