Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Caeli (9 mai 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În evanghelia din această duminică (In 15,9-17) Isus, după ce s-a asemănat pe sine însuși cu vița și pe noi cu mlădițele, explică rodul pe care-l aduc cei care rămân uniți cu el: acest rod este iubirea. Reia iarăși verbul-cheie: a rămâne. Ne invită să rămânem în iubirea sa pentru ca bucuria sa să fie în noi și bucuria noastră să fie deplină (v. 9-11). A rămâne în iubirea lui Isus.

Ne întrebăm: care este această iubire în care Isus ne spune să rămânem pentru a avea bucuria sa? Care este această iubire? Este iubirea care își are originea în Tatăl, pentru că "Dumnezeu este iubire" (1In 4,8). Această iubire a lui Dumnezeu, a Tatălui, ca un fluviu curge în Fiul Isus și prin intermediul lui ajunge la noi creaturile sale. De fapt, el spune: "Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine, așa v-am iubit și eu pe voi" (In 15,9). Iubirea pe care Isus ne-o dăruiește este aceeași cu care Tatăl îl iubește pe el: iubire curată, necondiționată, iubire gratuită. Nu se poate cumpăra, este gratuită. Dăruindu-ne-o nouă, Isus ne tratează ca prieteni - cu această iubire -, făcându-ne să-l cunoaștem pe Tatăl, și ne implică în însăși misiunea sa pentru viața lumii.

Și după aceea, putem să ne punem întrebarea, cum se poate rămâne în această iubire? Spune Isus: "Dacă păziți poruncile mele, rămâneți în iubirea mea" (v. 10). Isus a rezumat poruncile sale într-una singură, aceasta: "Să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu" (v. 12). A iubi așa cum iubește Isus înseamnă a ne pune în slujire, în slujirea fraților, așa cum a făcut El spălând picioarele discipolilor. Înseamnă a ieși din noi înșine, a ne dezlipi de propriile siguranțe umane, de comoditățile lumești, pentru a ne deschide față de alții, în special față de cel care are mai multă nevoie. Înseamnă a ne pune la dispoziție, cu ceea ce suntem și ceea ce avem. Asta înseamnă a iubi nu prin cuvinte, ci prin fapte.

A iubi așa cum a iubit Cristos înseamnă a spune nu altor "iubiri" pe care lumea ni le propune: iubire față de bani - cel care iubește banii nu iubește așa cum iubește Isus -, iubire față de succes, vanitate, față de putere... Aceste străzi înșelătoare de "iubire" ne îndepărtează de iubirea Domnului și ne fac să devenim tot mai egoiști, narcisiști, prepotenți. Și prepotența conduce la o degenerare a iubirii, la abuzarea celorlalți, la a face să sufere persoana iubită. Mă gândesc la iubirea bolnavă care se transformă în violență - și câte femei sunt victime ale violențelor actualmente. Aceasta nu este iubire. A iubi așa cum ne iubește Domnul înseamnă a aprecia persoana care este lângă noi, a respecta libertatea sa, a o iubi așa cum este, nu cum vrem noi ca ea să fie; așa cum este, gratuit. În definitiv, Isus ne cere să rămânem în iubirea sa, să locuim în iubirea sa, nu în ideile noastre, nu în cultul adus nouă înșine. Cel care locuiește în cultul adus sieși, locuiește în oglindă: mereu să se privească. Ne cere să ieșim din pretenția de a-i controla și a-i gestiona pe ceilalți. A nu-i controla, a-i sluji. A deschide inima față de alții, aceasta este iubire, și a ne dărui celorlalți.

Iubiți frați și surori, unde conduce această rămânere în iubirea Domnului? Unde ne conduce? Ne-a spus Isus: "Pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină" (v. 11). Și bucuria pe care Domnul o posedă, pentru că este comuniune totală cu Tatăl. Vrea ca să fie și în noi fiind uniți cu el. Bucuria de a ne ști iubiți de Dumnezeu în pofida infidelităților noastre ne face să înfruntăm cu credință încercările vieții, ne face să străbatem crizele pentru a ieși din ele mai buni. În trăirea acestei bucurii constă faptul de a fi adevărați martori, pentru că bucuria este semnul distinctiv al adevăratului creștin. Adevăratul creștin nu este trist, are mereu acea bucurie înăuntru, chiar și în momentele urâte.

Să ne ajute Fecioara Maria să rămânem în iubirea lui Isus și să creștem în iubirea față de toți, mărturisind bucuria Domnului înviat.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Urmăresc cu preocupare deosebită evenimentele care se petrec la Ierusalim. Mă rog pentru ca el să fie loc de întâlnire și nu de ciocniri violente, loc de rugăciune și de pace. Îi invit pe toți să caute soluții împărtășite pentru ca identitatea multireligioasă și multiculturală a Cetății Sfinte să fie respectată și să poată prevala fraternitatea. Violența generează numai violență. Gata cu ciocnirile.

Și să ne rugăm și pentru victimele atentatului terorist petrecut ieri la Kabul: o acțiune inumană care a lovit atâtea fetițe în timp ce ieșeau de la școală. Să ne rugăm pentru fiecare dintre ele și pentru familiile lor. Și Dumnezeu să dăruiască pace Afganistanului.

În afară de asta, vreau să exprim preocuparea mea pentru tensiunile și ciocnirile violente din Columbia, care au provocat morți și răniți. Sunt mulți columbieni aici, ne rugăm pentru patria voastră.

Astăzi, la Agrigento, a fost beatificat Rosario Angelo Livatino, martir al dreptății și al credinței. În slujirea sa adusă colectivității ca judecător foarte corect, care nu s-a lăsat corupt niciodată, s-a străduit să judece nu pentru a condamna, ci pentru a răscumpăra. Munca sa o punea mereu "sub tutela lui Dumnezeu"; pentru aceasta a devenit martor al evangheliei până la moartea eroică. Exemplul său să fie pentru toți, în special pentru magistrați, stimulent de a fi apărători leali ai legalității și ai libertății. Aplauze pentru noul fericit!

Vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini. Mulțumesc pentru prezența voastră! Îndeosebi salut persoanele bolnave de fibromialgie: le exprim apropierea mea și doresc să crească atenția față de această patologie uneori neglijată.

Și nu pot să nu amintesc mamele! În această duminică, în numeroase țări se celebrează sărbătoarea mamei. Să salutăm toate mamele din lume, și pe acelea care nu mai sunt. Aplauze pentru mame!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 473.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat